«ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια θρησκεία χωρίς απίστους» Οι εκδόσεις ΚΨΜ, έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, επανεκδίδουν ένα βιβλίο – σταθμό για...
«ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια θρησκεία χωρίς απίστους»
Οι εκδόσεις ΚΨΜ, έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, επανεκδίδουν ένα βιβλίο – σταθμό για το ποδόσφαιρο.
Το «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια θρησκεία χωρίς απίστους» είναι ένα βιβλίο, που όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του, γράφτηκε για αυτούς που αγαπούν τη μπάλα, αλλά απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που δεν γνωρίζουν ή ακόμα περισσότερο μισούν το ποδόσφαιρο.
Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και από το ΚΨΜ (Ζωοδόχου Πηγής 55 – 57 Εξάρχεια, τηλέφωνο παραγγελιών 210.3813838)
«Η μπάλα είναι θρησκεία!
Αλλά όταν ξεχάστηκε ότι «θεός» της δεν είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ... «χάσαμε την μπάλα». Την κλότσησαν οι αεριτζήδες και οι «παράγοντες» που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Tην ξεφούσκωσαν οι μεγιστάνες και το ιερατείο της UEFA και της FIFA, που ρουφάνε την ψυχή της «στήνοντας» το παιχνίδι στα μέτρα της διαφημιστικής αρένας και της χρηματιστηριακής φούσκας.
Oι σελίδες αυτού του βιβλίου είναι μια ανατομία της μπάλας στην Eλλάδα, στην Eυρώπη, στον κόσμο. Tης μπάλας που χάθηκε. Μα κάπου εκεί, λεηλατημένη από τους άθλιους διακορευτές της, οι αιώνια ερωτευμένοι με τη μαγεία του ποδοσφαίρου ξέρουν ότι υπάρχει, αγνή, ολοζώντανη, στρογγυλή, απρόβλεπτη, όσο η εικόνα της Eθνικής Eλλάδας καταργεί κάθε νόμο των πιθανοτήτων και στέφεται βασίλισσα στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Άλλωστε στο ποδόσφαιρο «όλα είναι δυνατά»! Ακόμα και τούτο: Να απαλλαγεί η μπάλα από τα «χρεόγραφα» που τη φορτώνουν οι κανόνες της αγοράς και να ξαναγίνει Παιχνίδι».
(από το οπισθόφυλλου του βιβλίου «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια θρησκεία χωρίς απίστους»).
Οι Νίκος Μπογιόπουλος και Δημήτρης Μηλάκας, παρουσιάζοντας την νέα έκδοση του βιβλίου αναφέρουν:
«Όταν κάποτε γίνει ο απολογισμός των τόσων και τόσων χιλιάδων σελίδων που γεμίσαμε στα χρόνια του γραψίματος, θα είμαστε περήφανοι για αυτό το βιβλίο.
Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βιβλίο!
Όχι μόνο γιατί το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μιλάει ένα παιδί για ό,τι αγαπάει και για ό,τι του έχουν κλέψει και λερώσει.
Αλλά γιατί το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μιλάει για ό,τι αγαπά, σε εκείνους που ή δεν καταλαβαίνουν ή ακόμα και μισούν το παιχνίδι του.
Γι’ αυτούς γράφτηκε το βιβλίο. Για αυτούς που δεν τους αρέσει η μπάλα ή και την μισούν ακόμα, αλλά λατρεύουν τα παιδιά και τους αρέσει να τα βλέπουν ευτυχισμένα.
Όποιος θέλει να δει τι σημαίνει ευτυχία ας πάρει μια μπάλα. Και ας την πετάξει σε οποιοδήποτε παιδί, σε όποιο σημείο του πλανήτη. Και μετά ας κοιτάξει τα μάτια του παιδιού. Τότε θα καταλάβει τι σημαίνει ευτυχία!
Κι εδώ είναι το θέμα: Να πάρουμε τη μπάλα από τα χέρια αυτών που την μαγαρίζουν. Από την κάθε λογής «μαφία» την καπηλεύεται. Και να την δώσουμε σε αυτούς που τους ανήκει. Σε αυτούς που την αξίζουν.
Δύσκολο; Δύσκολο! Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το ζητούμενο, τελικά, στην ίδια τη ζωή.
Το βιβλίο μας για το ποδόσφαιρο δεν έχει σκορ,αγώνες, ντρίμπλες και ενδεκάδες. Έχει, όμως, «κόκκινες κάρτες». Και σαφή τοποθέτηση για το πιο σύστημα παιχνιδιού μας χρειάζεται. Παντού. Μέσα στο γήπεδο. Και έξω.
Γιατί το ποδόσφαιρο, ως παιχνίδι και ως κοινωνικό φαινόμενο, είναι μια αναπαράσταση της ζωής. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το ποδόσφαιρο να είναι το σημαντικότερο από όλα τα υπόλοιπα ασήμαντα πράγματα σε αυτό τον κόσμο.
Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βιβλίο! Γιατί παίρνοντας «πάσες» από τον Ρίτσο και τον Χατζιδάκι (ναι,ναι!), από τον Αναγνωστάκη και τον Παζολίνι (ναι, ναι!), από τον Τσε Γκεβάρα και τον Καμύ (ναι, ναι!),από τον Γκαλεάνο μέχρι τον Ενγκελς (ναι, ναι, ναι!) δεν έχουμε καμία αμφιβολία: «Το παιχνίδι δεν τέλειωσε ακόμα – Το παιχνίδι γυρίζει»!
Είμαστε ευγνώμονες στα παιδιά από το ΚΨΜ ( http://www.kapsimi.gr/mia-thriskeia-xoris-apistoys-podosfairo) που, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, επανεκδίδουν το βιβλίο φέρνοντας το ξανά στα βιβλιοπωλεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση