GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψάχνουν απαντήσεις για τον θάνατο της 41χρονης στη Ζάκυνθο

Παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την αιτία θανάτου της 41χρονης έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι ειδικοί του...


Παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την αιτία θανάτου της 41χρονης έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο Ζακύνθου.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα να αναζητούν κομμάτια του μοιραίου παζλ στο νοσοκομείο Ζακύνθου.
Τα όσα δήλωσε χθες το πρωί στο patrastimes.gr ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Κωστακιώτης σχετικά με τη μη ύπαρξη ενδονοσοκομιακής μικροβιακής λοίμωξης και το ενδεχόμενο το πρόβλημα να βρίσκεται ή στα αέρια αναισθησίας ή σε κάποιο από τα φάρμακα που χορηγήθηκαν αποτελούν πλέον το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι εντοπίστηκε υψηλή ηπατοξικότητα σε όλα τα άτομα που μετά από χειρουργική επέμβαση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εμφάνισαν επιπλοκές.
Έχοντας αποκλείσει ουσιαστικά όλα τα σενάρια για ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και της λοίμωξης εξαιτίας αυτού, οι ειδικοί εστιάζουν πλέον στην υψηλή ηπατοτοξικότητα που όπως έγινε γνωστό είχαν εκδηλώσει άλλοι τέσσερις ασθενείς το προηγούμενο διάστημα στο νοσοκομείο Ζακύνθου -πλην της άτυχης 42χρονης που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, γιατρό, Δημήτρη Κωστακιώτη, «το μόνο σαφές είναι ότι κοινό στοιχείο στα συγκεκριμένα περιστατικά αποτελεί η γενική νάρκωση που έχει γίνει». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως θα ελεγχθούν τα πάντα, από τα φάρμακα της αναισθησίας μέχρι τις παροχές αερίων, ενώ έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία στα χειρουργεία μέχρι να ξεκαθαριστεί πλήρως η όλη υπόθεση.
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρεί σε λεπτομερή επιδημιολογική καταγραφή, δηλαδή θα αποτυπώσει όλη τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στους ασθενείς καθώς και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και έπειτα, πχ από ποια τμήματα πέρασαν και σε ποιες κλινικές νοσηλεύτηκαν. Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ενδονοσοκομειακό ή άλλος παθογόνος μικροοργανισμός που να συσχετίζεται με τα συγκεκριμένα -ούτε και με άλλα- περιστατικά. Επικαλείται, δε, τον εκτενή μικροβιολογικό έλεγχο των χειρουργείων που έγινε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ήταν αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων.
Τα φάρμακα και η τοξικότητά τους στη λειτουργία του ήπατος
Περισσότερα από 900 φάρμακα ή βότανα ενοχοποιούνται για ηπατοτοξικές αντιδράσεις, ενώ η ηπατοτοξικότητα από φάρμακα υπολογίζεται στο 4-10% όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα μπορεί να είναι τοξικά για το ήπαρ, εάν λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα ή σε μεγάλες ποσότητες σε μικρό διάστημα.
Παράγοντες κινδύνου για ηπατοτοξικότητα από φάρμακα είναι η ηλικία (άτομα άνω των 60 χρόνων έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με τους νεότερους), το φύλο (κάθε φύλο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες), η φυλή, η κατανάλωση αλκοόλ, η δίαιτα καθώς και γενετικοί παράγοντες (η ιδιοσυγκρασιακή ηπατοτοξικότητα έχει σχέση με το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *