GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το "πολύ επικίνδυνο" πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ

Μετανάστευση, οικονομία, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, τρομοκρατία, οικολογία, αμβλώσεις... είναι μερικά μόνον από τα θέματα του προεκ...


Μετανάστευση, οικονομία, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, τρομοκρατία, οικολογία, αμβλώσεις... είναι μερικά μόνον από τα θέματα του προεκλογικού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και ανησυχίες για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τον κόσμο, μετά από μια εκλογή Τραμπ.
Και... ιδού, έφτασε η μέρα.
Ο γαλλικός Τύπος καταγράφει την έντονη ανησυχία μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Όπως γράφει στο σημερινό του φύλλο ο Nouvel Observateur, το σλόγκαν "να κάνουμε ξανά την Αμερική σπουδαία", με το οποίο έπεισε εκατομμύρια Αμερικανούς ψηφοφόρους να τον κάνουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, έχει δώσει ήδη τον τόνο για τι μέλλει γενέσθαι. Απομονωτισμός, υπερ-συντηρητισμός, αντι-μεταναστευτική πολιτική. Παρότι το πρόγραμμα Τραμπ σε κάποια σημεία είναι ασαφές και μη κωδικοποιημένο, προκαλεί ρίγη ανατριχίλας, σχολιάζει το γαλλικό μέσο.
Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος, όπως έχει πει ο ίδιος, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του το οποίο ανέλυσε στις 22 Οκτωβρίου στο Γκέτισπεργκ της Πενσιλβάνια, ιστορικό μέρος του Εμφυλίου όπου εκφώνησε έναν διάσημο λόγο ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν το 1863, κατά τις πρώτες 100 μέρες.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό;

Μετανάστευση: Ένα τείχος και 2 εκατομμύρια απελάσεις

Ένα τείχος 1.600 χλμ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό: η πρωτότυπη αυτή ιδέα ανήκει στον Τραμπ σε σκοπό να "περιορίσει" την μετανάστευση. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Τραμπ το τείχος θα χρηματοδοτηθεί από το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου φυσικά αρνείται κάθε συμμετοχή σε αυτό. Ο Ρεμπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης δεσμευθεί μόλις πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο να απελάσει πάνω από 2 εκατ. "κακοποιούς", όπως τους έχει αποκαλέσει, μετανάστες και να ακυρώσει τις βίζες ξένων χωρών.
Επίσης έχει δηλώσει ότι κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του θα προχωρήσει στην απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών, ενώ θα διακόψει και το πρόγραμμα υποδοχής των σύριων προσφύγων.

Απομονωτισμός και φορολογικές περικοπές στον τομέα της οικονομίας

Ο νέος πρόεδρος, ένθερμος υποστηρικτής του προστατευτισμού, σκοπεύει να ανακοινώσει "την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί" την Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (NAFTA) και την απόσυρση των Ηνωμένων από την διατλαντική εταιρική συνθήκη (TPP) . Όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, για τον Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα είναι απλά: η Κίνα "είναι υπεύθυνη για πάνω από το μισό περίπου έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ". Είναι μάλιστα έτοιμος να κατηγορήσει επίσημα το Πεκίνο για χειρισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Θέλει επίσης να επιβάλλει αντισταθμιστικούς δασμούς στα προϊόντα "made in China". Ήδη από το 2011 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα φορολογήσει με ένα επιπλέον 25% τα κινεζικά προϊόντα.
Παρά τις εντάσεις που έχει με το κόμμα του, ο Τραμπ που κατέχει την πλειοψηφία στη Βουλή και την Γερουσία, έχει υποσχεθεί να εργασθεί από κοινού με το Κογκρέσο για τη υιοθέτηση ενός οικονομικού σχεδίου το οποίο θα δημιουργήσει 25 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μετά στα επόμενα δέκα χρόνια, κυρίως μέσω σημαντικών μειώσεων της φορολογίας στη μεσαία τάξη και στις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη κατά 4% ετησίως. Πως θα χρημοτοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα; Πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις...

Ασφάλεια και τρομοκρατία

Ανάμεσα στις προτάσεις του είναι να εγκριθούν επίσημα τα βασανιστήρια και να σκοτώνουν τις οικογένειες των τρομοκρατών, προκειμένου να αποτρέπονται πιθανοί τζιχαντιστές. Έχει επίσης υποσχεθεί να "περιορίσει την μετανάστευση από περιοχές επιρρεπείς στην τρομοκρατία" και να δημιουργήσει "ακραίους" συνοριακούς ελέγχους. Στις προτεραιότητές του επίσης είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αμυντικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με αυτόν, ο στρατός είναι τόσο "αδύναμος" ώστε χρειάζεται να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό με περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία.
Στην εξωτερική πολιτική, τονίζει ο Observateur, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιθυμεί οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να καταβάλλουν περισσότερα για την ασφάλειά τους, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα βγει από τον οργανισμό. Αναφορικά με το ισλαμικό κράτος, επιθυμεί να το "εξολοθρεύσει" με την βοήθεια φυσικά της Ρωσίας, χωρίς όμως να προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
"Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου θα ζητήσω από τους στρατηγούς μου να μου παρουσιάσουν εντός 30 ημερών ένα σχέδιο για την καταστροφή του Ισλαμικού κράτους", δήλωνε προεκλογικά. Κάνει λόγο για έναν συμβατικό, διαδικτυακό, οικονομικό και ιδεολογικό πόλεμο. Εξάλλου νούμερο ένα προτεραιότητά του είναι η ακύρωση της καταστροφικής, όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία με τον Ιράν, όπως δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων. (Πρόκειται για ένα λόμπι που υποστηρίζει πολιτικές υπέρ του Ισραήλ, όσον αφορά το Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών).

Οικογενειακή πολιτική - αμβλώσεις

Εδώ ο υπερ-συντηρητικός Τραμπ έχει πλήρως ευθυγραμμισθεί με τις θέσεις του κόμματός του στο ακανθώδες θέμα της άμβλωσης. Υποστηρίζει ως εκ τούτου, ότι το έμβρυο "έχει θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή το οποίο δεν μπορεί να παραβιασθεί". Στον αντίποδα προτείνει να αφαιρεθούν από τις οικογένειες οι φόροι για το κόστος της φροντίδας των παιδιών, ενώ έχει εξαγγείλει οτι θα χορηγήσει έξι εβδομάδες μετ' αποδοχών ως επίδομα ανεργίας για την άδεια μητρότητας, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα όμως θέλει να ξηλώσει όσον το δυνατόν γρηγορότερα, το σύστημα ασφάλισης υγείας του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως "Obamacare".
Ένας άνθρωπος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ τι στάση θα κρατούσε άραγε στο θέμα της οπλοκατοχής; "Το δικαίωμα της αυτοάμυνας είναι δοσμένο από τον Θεό και η οπλοκατοχή είναι ένα φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα", έχει δηλώσει απλά και ξάστερα.
Τέλος μένουν τα καλύτερα. Έχει υποσχεθεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα μειώσει το προσωπικό της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), θα άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και θα δώσει νέα ώθηση στην υλοποίηση του έργου του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, για τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας έντονων περιβαλλοντικών διαμαρτυριών είχε ασκήσει βέτο τον Φεβρουάριο του 2015. Ακόμη, ο πλανητάρχης και νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προτίθεται να ακυρώσει τις προβλεπόμενες πληρωμές δις δολαρίων προς τα Ηνωμένα Έθνη για τα προγράμματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *