Το νέκταρ της... τρέλας! Και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και τη ζωή τους για αυτό: το παραισθησιογόνο μέλι του Νε...
Το νέκταρ της... τρέλας! Και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και τη ζωή τους για αυτό: το παραισθησιογόνο μέλι του Νεπάλ! Είναι γλυκό, κολλώδες και μπορεί να σκοτώσει με πολύ περισσότερους τρόπους από ότι φαντάζεστε.
Είναι παράδοση των Νεπαλέζων να ανεβαίνουν στα βουνά (των Ιμαλαΐων) για το παραισθησιογόνο μέλι. Γκρεμοί εκατοντάδων μέτρων χάσκουν ακριβώς από κάτω τους, πατούν πάνω σε σκάλες από μπαμπού ενώ δέχονται επίθεση από τις μεγαλύτερες μέλισσες του κόσμου.(Mια μέλισσα του Νεπάλ σε σύγκριση με μια κανονική μέλισσα)
Οι τεράστιες μέλισσες του Νεπάλ πίνουν το νέκταρ από τα λουλούδια του ροδόδεντρου. Τα λουλούδια αυτά περιέχουν μια τοξική ουσία.
(Τα λουλούδια ροδόδεντρου)
Η τοξίνη των ροδόδεντρων, αν καταναλωθεί από ανθρώπους προκαλεί εμετούς και ναυτία. Οι στρατιώτες της περιοχής τη χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να δηλητηριάσουν τους εχθρούς τους. Σε σχετικά μεγάλες δόσεις, η ουσία αυτή είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, οι Νεπαλέζοι και άλλοι... μυημένοι την καταναλώνουν σε μικρές δόσεις με στόχο να βιώσουν παραισθήσεις. Και προφανώς οι παραισθήσεις αυτές είναι... από τις καλές, αν κρίνουμε πόσα ρισκάρουν οι τολμηροί ορειβάτες για να πάρουν το παραισθησιογόνο μέλι.
Βρίσκουν τις μελισσοφωλιές και ρίχνουν μέσα καπνό για να βγουν οι μέλισσες. Στη συνέχεια τρυπούν το μελίσσι για να τρέξει το περίεργο αυτό μέλι.
Το "μέλι της τρέλας" όπως το αποκαλούν συχνά πωλείται πάνω από 450 ευρώ το κιλό, στη μαύρη αγορά βεβαίως, δεν είναι νόμιμη η πώλησή του. Και αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Νεπάλ είναι 500 ευρώ!
Η τοξίνη που περιέχει το μέλι επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης εισάγει όποιον το καταναλώσει σε περίεργες καταστάσεις συνείδησης και -φημολογείται- ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Παρενέργειες: ζαλάδα, ναυτία, διάρροια, απώλεια συνείδησης και ασυστολία, δηλαδή σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς.
Το "μέλι της τρέλας" μπορεί πράγματι να σκοτώσει με πολλούς τρόπους όσους το... αγάπησαν.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του National Geographic για το παραισθησιογόνο μέλι:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση