«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τούτες τις ώρες είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας που εδώ και αρκετά χρόνια είναι στ...
«Και να ξαναμπεί μπροστά χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς τις παθογένειες, τις δυσλειτουργίες και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Γι’ αυτό χρειάζονται τομές, στροφή ακόμα και στη δημόσια συζήτηση στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών. Εχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Χρειάζονται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μία ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος».
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν»
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της 1ης και πιο δύσκολης αξιολόγησης απέδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι μεν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, όχι όμως και ικανή. Γνωρίζουμε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος δυνητικά θα αποτελέσει ένα σχετικό παράγοντα γι’ αυτό επιδιώξαμε η συμφωνία να συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με τις απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους».
Και σημείωσε: «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Παράλληλα, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, θα είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μία επιστροφή που θα προετοιμαστεί σωστά, αλλά και για την οριστική απεμπλοκή της Ελλάδας από τις δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια».
Ο κ. Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του σημειώνοντας ότι: «Η σημερινή διάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ανάκαμψης, αλλά και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά».
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.
Σημείωσε ειδικότερα:
Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.
Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια - ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού». «Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ' ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».
Αυτό το στοίχημα δεν παίζεται ούτε τριπλή.
ΑπάντησηΔιαγραφή