GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν να αγκαλιάσουν το παιδί τους

Nα ενώσουν τη φωνή τους με αυτές των προσφύγων,προκειμένου να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης κα...


Nα ενώσουν τη φωνή τους με αυτές των προσφύγων,προκειμένου να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης και επανεγκατάστασης, καλεί τους πολίτες η ActionAid, που δημοσιεύει σήμερα την έκθεση «Ζώντας χωριστά: Οι προκλήσεις των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα».

Η έκθεση δείχνει ότι οικογένειες προσφύγων μένουν χωρισμένες, καθώς μέλη τους βρίσκονται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η έκκληση της ActionAid καλεί τους πολίτες να υπογράψουν την έκκληση για να πιέσουν την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να πάρουν κάθε μέτρο ώστε να μην μένουν οικογένειες χωρισμένες για μήνες ή ακόμα και χρόνια και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5.600 πρόσφυγες περιμένουν στην Ελλάδα να αγκαλιάσουν ξανά το ανήλικο παιδί τους ή ανήλικα παιδιά να σμίξουν με τις οικογένειές τους, καθώς μόνο 283 άνθρωποι έχουν από την αρχή του χρόνου ενωθεί με την οικογένειά τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες κρατώντας χιλιάδες ανθρώπους σε αγωνία για μήνες εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης.

«Έχω κουραστεί. Είμαι εδώ 7 μήνες με τις δύο κόρες μου 21 και 11 χρονών. Ο άντρας μου, ο 16χρονος γιος μου και η 10χρονη κόρη μου είναι στην Γερμανία. Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Έχουμε την κάρτα του αιτούντος άσυλο και κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από 3 μήνες. Δεν ξέρω πόσον καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση αλλά δεν αντέχω άλλο. Πριν δύο μέρες σκεφτόμουν να πέσω στην θάλασσα να πνιγώ» αναφέρει μια 50χρονη Σύρια στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Επιπλέον, χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν μια απάντηση για το αίτημα μετεγκατάστασής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματα θα χρειαστούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το Μάρτιο 2016, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για πολλούς μήνες. Περαιτέρω, κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους ενισχύοντας το αίσθημα της αδικίας που έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στους πρόσφυγες. Τέλος, η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν συνυπολογίζει συχνά σε ποια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται ήδη η οικογένεια του αιτούντα.

«Υποτίθεται ότι όλος ο κόσμος πρέπει να δέχεται και να καλωσορίζει όλους τους πρόσφυγες. Όμως, φαίνεται ότι υπάρχει μια γραμμή μεταξύ των αραβόφωνων και των φαρσόφωνων. Δεν ξέρω ποιος το αποφασίζει, αλλά φαίνεται ότι οι αραβόφωνοι είναι πρώτοι στη σειρά και οι φαρσόφωνοι στο τέλος. Έπρεπε να τα παρατήσουμε όλα για να γλυτώσουμε. Το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που έφυγαν από τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους. Όμως εμείς είμαστε πρόσφυγες. Δεν επιλέξαμε να φύγουμε» λέει ένας 30χρονος Αφγανός στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού.

Η ActionAid καλεί μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν οι διαδικασίες λιγότερο χρονοβόρες και να παρέχει τακτικά ξεκάθαρες πληροφορίες στους πρόσφυγες. Καλεί, επίσης, τα κράτη της ΕΕ να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να εξεταστούν τα αιτήματα των προσφύγων για οικογενειακή επανένωση και μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τα προγράμματα ώστε να απευθύνονται σε όλους τους πρόσφυγες χωρίς διακρίσεις.  |

Στηρίξτε το έργο της ActionAid υπογράφοντας την έκκληση της για τους πρόσφυγες εδώ: www.actionaid.gr/familiestogether

H ActionAid έχει στηρίξει περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες από τον Οκτώβριο 2015, εστιάζοντας στις γυναίκες, με ενημέρωση στη γλώσσα τους, δύο κέντρα ημέρας για γυναίκες, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη,  μαθήματα και δραστηριότητες ενδυνάμωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Λέσβο και επεκτάθηκε τον Απρίλιο του 2016 με δύο ακόμη κέντρα στο Σχιστό και στο Σκαραμαγκά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *