Ίσως ο τελευταίος, εναπομείνας άσος της ελληνικής κυβέρνησης (απέναντι στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον) να είναι το θέμα του χρέους:...
Ίσως ο τελευταίος, εναπομείνας άσος της ελληνικής κυβέρνησης (απέναντι στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον) να είναι το θέμα του χρέους: αν η Αθήνα πετύχει το πολυπόθητο "ναι" στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι βέβαια ένα σημαντικό επίτευγμα μετά τη σωρεία των βαρύτατων μέτρων και περικοπών που κλήθηκε να εφαρμόσει.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση μέσα σε αυτό το μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Γιατί τότε; Γιατί στις 28 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Και σε αυτό το Eurogroup η Ελλάδα παίζει το μεγάλο χαρτί της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα. Αυτός ο «διάδρομος», όπως τον ονομάζει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο στα μέσα του 2018, και συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την έξοδο στις αγορές και, τέλος, την έξοδο από το μνημόνιο.
Παρά το σαφές χάσμα θέσεων και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Eurogroup για τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το κλίμα είναι πολύ καλό σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και πως όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Καταλήγοντας, η πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν και πως η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αλλά και άλλων πλευρών, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είναι η επικείμενη συζήτηση να πηγαίνει πιο μακριά και να περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτά θα αφορούν έναν συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση