Για οργανωμένη επίθεση με στόχο τους κομμουνιστές επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου στη Ζώνη στο Πέραμα έκανε λόγο ο Σωτήρης Πουλικό...
«Γράφαμε ένα σύνθημα το οποίο έμεινε στη μέση»
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης καταθέτοντας είπε πως εκείνο το βράδυ ειχε ραντεβού στο τέρμα Περάματος για να προπαγανδίσουν φεστιβάλ κάνοντας αφισοκόλληση κλπ. «Ήμασταν περίπου 20 άτομα και ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα και μηχανάκια στη λεωφόρο Δημοκρατίας προς Πειραιά . Κάναμε την πρώτη στάση στα 500 μέτρα και συνεχίσαμε φτάσαμε στο καρνάγιο του Παπιλα κοντά στην αστυνομία. Κατεβήκαμε κάποιοι βάλανε χαρτόνια, γράφαμε ένα σύνθημα το οποίο έμεινε στη μέση».
«Το σύνθημα έμεινε στη μέση όταν από ένα μικρό δρομάκι εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά μας χωρίς κανένα θόρυβο περίπου 50 άτομα. Άρχισαν να φωνάζουν το όνομά μου και από ένστικτο όλοι έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα. Εκείνοι έκαναν ημικύκλιο και εμείς ήμασταν εγκλωβισμένοι. Από την μεριά του Καρνασίου είχε σκαλωσιά. Εγώ έκανα δυο βήματα μπροστά προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου ήμουν σοκαρισμένος. Επικεφαλής ήταν οι Πανταζής και Χατζηδάκης. Εγώ τους γνώριζα ήταν μπροστά».
Πρόεδρος: Αυτοί ξεχώρισαν;
Μάρτυρας: Ναι, ήταν μπροστά. Φαινόταν πως αυτοί ήταν που διεύθυναν τα πράγματα.
Ο μάρτυρας τόνισε πως ο Χατζηδάκης δούλευε τη Ζώνη απλήρωτος και ανασφάλιστος και για το λόγο αυτό είχε κάνει το συνδικάτο παρέμβαση. Αναφερόμενος στον Πανταζή είπε πως ήταν γνωστός στο Πέραμα. «Ήξερα ποιος είναι αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ήταν γνωστό ότι είχε σχέση με τη ΧΑ».
Η επίθεση
«Μου είπαν με έντονο ύφος "εσείς τελειώσατε από το λιμάνι. Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ», δηλώνοντας ότι είναι επικεφαλής στην ΧΑ και άρχισαν να βρίζουν», είπε μιλώντας για τους δυο επικεφαλής.
Πρόεδρος: Κρατούσαν οι δυο τίποτα;
Μάρτυρας: Όχι. Φορούσαν μαύρα ρούχα.
Πρόεδρος: Οι άλλοι;
Μάρτυρας: Μπλούζες που είτε άμεσα είτε έμμεσα παρέπεμπαν στην ΧΑ. Κάποιοι φορούσαν κράνη, άλλοι όχι. Κρατούσαν στειλιάρια, ρόπαλα με καρφιά και λάμες , ήταν καλά δουλεμένα, γκλοπ, είδα και ένα πυροσβεστικό τσεκούρι. Σχεδόν όλοι κάτι κράταγαν. Είδα πολλά ανήλικα παιδιά. Δεκαέξι χρόνων. Αυτοί κράταγαν πέτρες. Τα περισσότερα ήταν νέα παιδιά, σχολιαρόπαιδα.
Συνεχίζοντας την αφήγηση του, είπε πως απευθυνόμενος στον Χατζηδάκη του είπε «καλά δεν ντρέπεσαι». «Όταν τρέχαμε για τα λεφτά σου ήταν καλά;" "Τι είναι αυτά που λες" μου απάντησε και σε κλάσματα δευτερολέπτου σφίγγει ο κλοιός και γίνεται η επίθεση. Έγινε τόσο αυτόματα. Εγώ τότε νιώθω και πίεση και βρίσκομαι κολλημένος μαζί με τους δικούς μου πάνω σε ένα αυτοκίνητο . Τότε δέχομαι το χτύπημα και πέφτω κάτω. Δεν μπόρεσα να δω ποιος με χτύπησε. Με χτύπησαν εδώ σε αυτό το σημείο (σ.σ. έδειξε την κορυφή του κεφαλιού του). Έχασα τις αισθήσεις μου και άρχισε αιμορραγία. Έπεσαν και άλλοι επάνω μου. Μου είπαν μετά ότι έπεσαν οι δικοί μου επάνω μου για να με προστατεύσουν γιατί ήθελαν να συνεχίζουν να με χτυπούν.
Πρόεδρος: Εναντίον άλλων επιτέθηκαν.
Μάρτυρας: Βεβαίως, είχαμε 9 τραυματίες. Στη συνέχεια με πήγαν στο Θριάσιο. Ένας δέχτηκε χτύπημα με καρφί στο χέρι που είχε σηκώσει για να προστατεύσει το πρόσωπο του. Η νοσοκόμα έβαζε το δάχτυλο μέσα στην πληγή. Ήταν το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα. Κάποιοι είχαν σπασμένο χέρι και άλλοι χτυπήματα με καρφιά στην πλάτη.
«Ήταν οργανωμένοι»
Σύμφωνα με το μάρτυρα η επίθεση έλαβε τέλος όταν ακούστηκε κάποιος να φωνάζει «τέλος χρόνου, βρώμισε, το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εδώ και σε κλάσματα δευτερολέπτου έφυγαν και άνοιξε η κίνηση».
«Εκ των υστέρων κατάλαβα πως οι πιτσιρικάδες πέταξαν τις πέτρες και στη συνέχεια ακολούθησαν αυτοί με τα ρόπαλα.
Στο σχεδιασμό ο καθένας είχε το ρόλο του και οι επικεφαλής είχαν την εντολή"
Πρόεδρος: Η επίθεση αυτή αφορούσε εσάς προσωπικά;
Μάρτυρας: Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Ήταν από πολύ πριν σχεδιασμένη. Στόχος ήταν οι κομμουνιστές επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου. Ο πιο στοχοποιημένος, προφανώς, ήμουν εγώ. Το χτύπημα έπρεπε να έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Αν άλλος ήταν επικεφαλής θα ήταν στη θέση μου.
Ο ρόλος της αστυνομίας
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως την ώρα που τα τάγματα εφόδου βγήκαν από τα στενά στα 50-100 μέτρα είχαν σταθμεύσει δυο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. «Έμειναν εκεί ακίνητοι δεν έκαναν τίποτα.
Πρόεδρος: Είχαν ορατότητα;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Οι αστυνομικοί έβλεπαν τον κόσμο και την πίεση , το μποτιλιάρισμα . Οι αστυνομικοί είχαμε πλήρη εικόνα και της επίθεσης και του γεγονότος.
Πιθανολογώ πως η ομάδα ΔΙΑΣ, νωρίτερα, βλέποντας τα μηχανάκια να περνούν μπροστά τους με τα στειλιάρια στα χέρια τους ακολούθησαν.
Αμέσως μετά την επίθεση θυμάμαι 7-8 περιπολικά και 12 μηχανές, ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ήρθε και ο διοικητής του τμήματος Περάματος ο οποίος ούρλιαζε προς τους αστυνομικούς «δεν σας θέλω εδώ θέλω προαγωγές πιάστε μου έστω έναν» και εκείνοι τον κοίταζαν με αδιαφορία. Οι γείτονες έλεγαν στους αστυνομικούς «αυτοί είναι που χτύπησαν τα παιδιά» και δεν έκαναν καμία κίνηση.
Πρόεδρος: Προσαγωγές, συλλήψεις έγιναν;
Μάρτυρας: Όχι δεν έγινε τίποτα . Αν υπήρχε θέληση θα μπορούσε κάτι να γίνει.
«Ήταν στρατιώτης»
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας περιέγραψε τον κατηγορούμενο Αντωνακόπουλο λέγοντας πως «φορούσε μαύρα ρούχα και κράταγε ένα φονικό εργαλείο με την μεταλλική απόληξη».
Τον ήξερα τον Αντωνακόπουλο πολλά χρόνια στη Ζώνη. Κάποια στιγμή τον είχα βοηθήσει με ένα επίδομα του ΟΑΕΔ. Ο Αντωνακόπουλος κράταγε το μεγάλο στειλιάρι. Ήταν στρατιώτης, το βλέμμα του σε διαπερνούσε παρα το γεγονος ότι γνωριζόμαστε».
Πρόεδρος: Άλλον αναγνωρίζετε;
Μάρτυρας: Όχι. Είδα και ένα ακόμη άτομο τον οποίο είχα συναντήσει σε εκδήλωση ΕΠΑΛ ήταν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς αλλά δεν ξέρω τα στοιχεία του.
Πρόεδρος: Τον κατηγορούμενο Καστρινό τον γνωρίζατε;
Μάρτυρας: Εγώ δεν τον είδα εκείνο το βράδυ τον γνωρίζω από τη ζώνη. Κάποιοι φόραγαν κράνη . Ίσως ήταν και άλλοι γνωστοί τίποτα δεν έγινε τυχαία ήταν όλα οργανωμένα.
Το ραντεβού
Πρόεδρος: Ποιο ήταν το κίνητρο, στόχος σκοπός;
Μάρτυρας: Λειτούργησαν κατ' εντολή εργολάβων μέσα από τη ζώνη. Υπάρχει μια ομάδα μεγαλοεργολάβων οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπώλιακα στη ζώνη για να ρίξουν το κόστος εργασίας, να μην υπάρχει συνδικαλιστή δράση. Άλλωστε το έχουν δηλώσει... Αυτή η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2008 που δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος. Θέλουν να έχουν ένα σωματείο που θα κάνει ότι τους λένε και να λειτουργήσει η ζώνη από αυτούς. Εδώ παίζονται εκατομμύρια. Μια μέση δουλειά είναι του εκατομμυρίου.
Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως εκείνη την περίοδο είχαν έρθει σε επαφή με τη ΧΑ και κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα εργοδότες - εργολάβους.
Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν με τη ΧΑ;
Μάρτυρας: Ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους. Άρχισαν μια βιομηχανία μηνύσεων και το καλοκαίρι του 2012 που η ΧΑ έχει μπει στη Βουλή ένας άνθρωπος ,του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί κινδυνεύει η ζωή του, μου μίλησε για ένα ραντεβού στη Συγγρού. Οι πέντε εργολάβοι συναντήθηκαν με Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό και τους ανέθεσαν να εξαφανιστούμε εμείς από το λιμάνι με κάθε τρόπο. Μάλιστα μου είπαν πως τους έδωσαν 300 με 400 χιλιάδες ευρώ μπροστά.
Σε ερώτηση της Εισαγγελέα ο Κ. Πουλικογιάννης υποστήριξε πως το πρόσωπο που τους έδωσε αυτή την πληροφορία ανήκε στον χώρο της Χρυσής Αυγής και στον χώρο των μεγαλοεργολάβων και μετείχε στην συνάντηση.
Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο κατηγορούμενος Χατζηδάκης του είπε κάποια στιγμή: «Είμαι επικεφαλής τάγματος της ΧΑ και με στέλνει ο Λαγός και θέλει να συναντηθείτε». Εγώ του είπα πως δεν έχω καμία δουλειά να δω το Λαγό και εκείνος μου απάντησε «πως θέλει να ξέρετε πως εκτιμάμε την οργάνωση που έχετε και δεν έχουμε τίποτα μαζί σας» και για ένα διάστημα δεν υπήρχαν απειλές στη ζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη δίκη παρακολουθούν βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ.
Ένσταση για διαγραφή από τα πρακτικά όλων των ερωτήσεων σχετικά με το ραντεβού στην Συγγρού που σύμφωνα με τον πρόεδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σωτήρη Πουλικόγιαννη έγινε μεταξύ των εργολάβων και της ηγεσία στην Χρυσής Αυγής το 2012 υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η υπεράσπιση επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο μάρτυρας δεν αποκαλύπτει την πηγή της πληροφορίας του. Παράλληλα, ζήτησε να κληθούν για να καταθέσουν στο δικαστήριο οι εργολάβου που κατονόμασε ο μάρτυρας.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί η ένταση και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.
Η δίκη διεκόπη για αύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση