Προς το τέλος της οδεύει η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή κο...
Προς το τέλος της οδεύει η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή κοντά στο σπίτι τους, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για τις σπουδές τους.
Φέτος μάλιστα ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής αυξήθηκε και έφτασε στις περίπου 12.000, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αφού η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις έληξε την περασμένη Πέμπτη. Και βέβαια οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, φέτος τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, πολύ νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι πέρυσι, που είχαν ανακοινωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2016, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία αιτήσεων είχε λήξει από τις 16 Νοεμβρίου 2015. Φέτος τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι, διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατασκευάστηκε έτσι ώστε με την κατάθεση της αίτησης του φοιτητή να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο και η επαλήθευση των οικονομικών εισοδημάτων. Πέρυσι τα σχετικά στοιχεία χρειάστηκε να σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο και μετά να επιστραφούν ξανά στο υπουργείο Παιδείας, διαδικασία που αποδείχτηκε εξαιρετικά χρονοβόρα και έτσι φέτος το πρόβλημα αυτό λύθηκε με άριστο τρόπο.
Για τη φετινή χρονιά οι αιτήσεις για μετεγγραφή αυξήθηκαν, καθώς πέρυσι είχαν κατατεθεί μέσω της σχετικής «ηλεκτρονικής» πλατφόρμας που έχει στηθεί στο υπουργείο Παιδείας 9.710 αιτήσεις φοιτητών. Από αυτές, οι 7.830 στάλθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την επαλήθευση των οικογενειακών εισοδημάτων που δηλώθηκαν. Οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις ελέγχθηκαν μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν αφορούσαν σε οικονομικά κριτήρια των αιτούντων.
Και φέτος οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν σε φοιτητές με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν και «προτεραιότητα» στη μοριοδότηση, με δεδομένο ότι πλέον οι μετεγγραφές γίνονται με το σταγονόμετρο μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία είχαν βρεθεί με έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, τους οποίους δεν μπορούσαν να σπουδάσουν.
Προθεσμία
Πάντως το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι εισαχθέντες με την κατηγορία των παθήσεων (ποσοστό 5%), οι οποίοι εγγράφονται στα ΑΕΙ από τη 14η Οκτωβρίου 2016 έως και την 21η Οκτωβρίου 2016, εφόσον δεν ολοκληρωθούν η εγγραφή και η παραλαβή των κωδικών τους εντός των προθεσμιών, που είχαν δοθεί μέσα στον Οκτώβριο, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφής από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.
Για να γνωρίζουν πάντως οι ενδιαφερόμενοι πώς εξελίχτηκε πέρυσι η κατάσταση υπενθυμίζουμε ότι από τις 9.710 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόνον οι 4.534, με τη διαδικασία των μοριοδοτούμενων κριτηρίων. Τις περισσότερες προτιμήσεις, 2.166, συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα Ιδρύματα της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις και τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 3.686. Τέλος, 2.935 προτιμήσεις αφορούσαν σε Ιδρύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση