Είχε πει κάποτε ότι σχεδιάζει ρούχα για ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, για «εκείνη που έχει χρήματα». Ο θρύλος της υψηλής ραπτικής, ο ...
Λατρεμένος της ελίτ, στόλισε τα ράφια της βιβλιοθήκης του με αναρίθμητα βραβεία, τόσο για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του, στα πρώτα του βήματα, όσο και για τη μακρά συμβολή του στην υψηλή ραπτική. Μαλιστα, η πόλη της Νέας Υόρκης τον τίμησε, τοποθετώντας τιμητική πλακέτα στην 7η Λεωφόρο, στη Fashion Walk of Fame.
«Στον Ρόνι άρεσαν πολύ τα ρούχα του Τζίμι» είχε δηλώσει η Νάνσι Ρίγκαν σε συνέντευξη της στο περιοδικό Vanity Fair «φορώντας Τζίμι δεν ξεπερνάς ποτέ τα όρια. Είναι εκείνος που καθόρισε τα πρότυπα».
Κάποια άλλη στιγμή, η «βασίλισσα Νάνσι», που θεωρείτο από τι πιο κομψές πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, είχε πει ότι τα φορέματα του ήταν τόσο όμορφα που μπορούσαν να φορεθούν και ανάποδα.
Για τον Τζέιμς ή Τζίμι όπως τον αποκαλούσαν «κομψότητα σήμαινε άρνηση» και το ανάποδο. Δεν αναζήτησε ποτέ ένα ευρύ πελατολόγιο , δεν συνήθιζε να διοργανώνει επιδείξεις μόδας και προτιμούσε να απευθύνεται σε μια αφοσιωμένη ομάδα υπέρκομψων γυναικών, σε Ευρώπη και Αμερική, που λάτρευαν την πολυτέλεια.
Πιστές στην αισθητική του «μικρού τίποτα» φορέματος του Τζέιμς Γκαλάνος, η Μαρλέν Ντίτριχ, η Ρόζαλιντ Ράσελ, η Νταϊάνα Ρος και η αμερικανική οικονομική ελίτ. Η Γκρέις Κέλι συγκαταλεγόταν μεταξύ των ξεχωριστών γυναικών που επέλεξαν δημιουργίες του από πολύ νωρίς. Όταν αποσύρθηκε από το χώρο της μόδας το 1998 τον ρώτησαν ποιο θεωρεί ως το αποκορύφωμα της καριέρας του. «Υπήρξα για 46 χρόνια» ήταν η αποστομωτική απάντηση του.
Ο Τζέιμς Γκαλάνος γεννήθηκε το 1924 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Γαλανός και η μητέρα του Ελένη Γοργολιάτου, με καταγωγή από την Πάρο, διατηρούσαν ένα «ντάινερ» (εστιατόριο) στις νότιες γειτονιές του Νιου Τζέρσι. Σπούδασε μόδα στη Νέα Υόρκη (Traphagen School of Fashion) και με την αποφοίτηση του έπιασε δουλειά, το 1943, ως βοηθός σχεδιαστή, πριν μαθητεύσει στα κινηματογραφικά στούντιο της Columbia στο πλευρό του ενδυματολόγου Ζαν Λουί. Κι ακολουθούν η μαθητεία του στο Παρίσι στον couturier Ρομπερ Πιγκέ, η βραχύβια παραμονή του στο «prêt a porter» στη Νέα Υόρκη, για να ρίξει τελικά άγκυρα για το υπόλοιπο καριέρας και βίου στην Καλιφόρνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση