Ο χρόνος για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες μετρά αντίστροφα καθώς το απόγευμα σ...
Ο χρόνος για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες μετρά αντίστροφα καθώς το απόγευμα συγκαλείται η πέμπτη και κρισιμότερη διάσκεψη της.
Εκτός απροόπτου, οι δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Καθοριστικό θέμα θα αποτελέσει όπως εκτιμάται ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πολλές αλλά σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την κρίση των δικαστών . Και αυτό γιατί αν αποφανθούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας , κρίνοντας πως αρμόδιο για την χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις αλλάζοντας τα δεδομένα της επόμενης μέρας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές , ότι στο σκεπτικό της απόφασης θα καταγράφονται θέσεις που μπορεί βγάζουν από το αδιέξοδο την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να αναφέρεται πως ο υπουργός δεν είχε μεν την αρμοδιότητα αλλά η υπόθεση πέρασε στα χέρια του καθώς δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Εκτιμάται πως ενδεχομένως το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει συγκεκριμένη προθεσμία για την συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με αυτό τον τρόπο , λένε αρμόδιες πηγές, θα δίνεται μεν χρόνος αλλά θα είναι συγκεκριμένος υποχρεώνοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν λύση εντός της προθεσμίας που θα οριστεί, αυτή τη φορά, από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Στην περίπτωση , πάλι, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το σκεπτικό πως η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία να περάσουν οι αρμοδιότητες στον υπουργό τότε οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του περιορισμένου αριθμού των αδειών.
Σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, λένε πως δεν αποκλείεται η Ολομέλεια να κρίνει αντισυνταγματική την συγκεκριμένη ρύθμιση για τις τέσσερις άδειες. Και αυτό το σενάριο μπορεί να σημάνει νομοθετικές αλλαγές από την πλευρά της κυβέρνησης άρα και ανατροπές των μέχρι σήμερα δεδομένων.
Τον τελευταίο λόγο, πάντως, έχουν οι ανώτατοι δικαστές οι οποίοι και θα βάλουν την υπογραφή τους στην επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση