Από τον Διονύση Σταμάτη. Στη ναζιστική τριπλή κατοχή της χώρας (Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι) 1941-44 όσοι ελάχιστοι έλληνες είχαν...
Στη ναζιστική τριπλή κατοχή της χώρας (Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι) 1941-44 όσοι ελάχιστοι έλληνες είχαν ραδιόφωνο με κίνδυνο να τους καταδώσουν φιλοναζιστές γερμανοτσολιάδες (που ανθούσαν την εποχή εκείνη - ορκίζονταν στον Χίτλερ και τον θεωρούσαν υπέρτατο πατέρα) στους κατακτητές για εκτέλεση, η τότε αυτοεξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο ή σε σαλόνια της Αγγλίας έγραφε και ανακινούσε τα κείμενα στη καθαρεύουσα . Λίγοι τα καταλάβαιναν και πάντα στις πόλεις και στα χωριά έψαχναν κάποιον γραμματιζούμενο να εξηγήσει τι λέει το διάγγελμα. Μόνο οι προκηρύξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν στη δημοτική και καταλάβαινε ο κόσμος τι συμβαίνει και πώς να αγωνιστεί ενάντια στον κατακτητή. Καθαρεύουσα σήμαινε τη συντήρηση ενώ η Δημοτική γλώσσα τη πρόοδο.
Η αυτοεξόριστη ελληνική κυβέρνηση με πολλούς φίλους του αποθανόντα Μεταξά –the old gang ή η παλιά συμμορία- όπως την έλεγαν οι ίδιοι οι Άγγλοι έπρεπε να πιστοποιεί συνεχώς ότι δεν είναι αριστερή και ότι θα εξυπηρετήσει στο μέλλον τα Αγγλικά σχέδια για συνέχιση του αστικού κράτους κι έτσι τα κείμενα ήταν πάντα στη καθαρεύουσα (ο αυτοεξόριστος πρωθυπουργός στο Λονδίνο κ. Τσαλδάρης έφαγεν κρεατοσφαιρίδια κι όχι κεφτέδες σήμερα). Ακολούθησε κι αυτή τη πορεία των άλλων αυτοεξόριστων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (όλες αστικές που με την έναρξη του πολέμου την κοπάνησαν στην Αίγυπτο και άφησαν τους λαούς τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ενάντια στους Γερμανούς) που μετά την ήττα του άξονα ήρθαν σαν καβαλάρηδες και πήραν πάλι την εξουσία στα χέρια τους (βλέπε τον Ντε Γκολ στη Γαλλία αλλά και τη χώρα μας).
Μετά την απελευθέρωση η καθαρεύουσα συνέχισε τη κυριαρχία της πάνω στις πλάτες των Ελλήνων μέχρι που καταργήθηκε αργότερα από μόνη της λόγω ακαμψίας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα της εξέλιξης του πολιτισμού και της γλώσσας.
Μετά την απελευθέρωση η καθαρεύουσα συνέχισε τη κυριαρχία της πάνω στις πλάτες των Ελλήνων μέχρι που καταργήθηκε αργότερα από μόνη της λόγω ακαμψίας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα της εξέλιξης του πολιτισμού και της γλώσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση