GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

TIME: Στενός συνεργάτης του Πούτιν επισκέφθηκε το Άγιο Όρος παρά την απαγόρευση της ΕΕ να ταξιδεύει

Υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ταξίδεψε την Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, παρότι οι κυρώσεις που έ...



Υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ταξίδεψε την Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, παρότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος του η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν το επιτρέπουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού ΤΙΜΕ, ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση της Κριμαίας, ταξίδεψε στο Άγιο Όρος στις 28 Μαΐου, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο που το επισκέφθηκε ο Πούτιν.



Η απάντηση του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του TIME για τα ταξίδια του Σουρκόφ ήταν ότι οι εν λόγω πληροφορίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Από το 2014 έχει απαγορευθεί στον Σουρκόφ να ταξιδεύει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενορχήστρωσε την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. «Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθά στην επιβολή αυτών των κυρώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέβλεψε την επίσημη ρωσική επίσκεψη, δεν απάντησε στις γραπτές εκκλήσεις του Μέσου για ένα σχόλιο.

«Η παρουσία του Βλαντισλάβ Σουρκόφ σε αυτό το ταξίδι θα φαινόταν απίθανη στους παρατηρητές του Κρεμλίνου, όχι μόνο επειδή συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Παρότι υπάρχουν άφθονοι ευσεβείς αξιωματούχοι στον στενό κύκλο του Πούτιν, ο Σουρκόφ πάντα κρατούσε αποστάσεις από αυτούς», γράφει το ΤΙΜΕ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για πάνω από μία δεκαετία, ο Σουρκόφ ήταν γνωστός στη Ρωσία ως το «μυαλό» πίσω από τον «θρόνο», ο αρχιτέκτονας του αυταρχικού συστήματος του Πούτιν, και πιο πρόσφατα ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας του με τις ΗΠΑ, στις προσπάθειες να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το TIME, ο πάτερ Μακάριος στο Άγιο Όρος επιβεβαίωσε ότι ο Σουρκόφ τον επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου και του συστήθηκε ως «υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου». Μία τρίτη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επίσης επιβεβαίωσε την επίσκεψη εκείνη την ημέρα.

«Αυτό που παραμένει απόλυτο μυστήριο είναι πώς ο Σκουρκόφ πήγε στο Αγιο Όρος καταστρατηγώντας τις κυρώσεις της ΕΕ», σχολιάζει το TIME. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον καθηγητή που θεωρείται ένας από τους σύμβουλους του Πούτιν και κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης όταν έφτασε στη χώρα μας για να παρεβρεθεί στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Αγιο Ορος.

«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν κάποια επιείκεια στην υποδοχή των Ρώσων επισκεπτών. Οταν ο Ντούγκιν έφτασε στο αεροδρόμιο μαζί με Ρώσους δημοσιογράφους, η ελληνική αστυνομία τον έβγαλε από την ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο ρόλος του στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον έβαλε στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2014, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και προκαλώντας άρνηση έκδοσης βίζας. Ομως η ΕΕ δεν επέβαλε ανάλογη απαγόρευση σε βάρος του Ντούγκιν, οπότε εξεπλάγη με τη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας.

Ύστερα από ένα βράδυ κράτησης, έμαθε ότι κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ, προφανώς στην Ουγγαρία, τον είχαν βάλει σε μία λίστα ανεπιθύμητων, που προκάλεσε αυτή την αντίδραση στο αεροδρόμιο», αναφέρει το δημοσίευμα. «Έπειτα από κάποιες πιέσεις από τις επαφές του Ντούγκιν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές προφανώς του επέτρεψαν να περάσει», συμπληρώνει.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει νόμιμα και για τον Σουρκόφ, τονίζει το TIME. Το όνομά του είναι στην πιο περιορισμένη λίστα της ΕΕ με τους Ρώσους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας. «Οπότε φαίνεται αξιοσημείωτο ότι επέλεξε να παραβιάσει αυτές τις κυρώσεις για κάτι που φαίνεται ως προσκυνηματική επίσκεψη», επισημαίνει το περιοδικό.

Πηγή: time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *