Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Αμβρόσιου με νέα επεισόδια να προστίθενται καθημερινά στο σήριαλ....
Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Μητροπολίτη εναντίον του, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και τα σχόλια του για το ρόλο της εκκλησίας κατά την Κατοχή και τη Χούντα.
«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της χριστιανικής αγάπης και της καταλαγής, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο που με αποκαλεί ‘φίδι’, το οποίο έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε - που λέει ότι "όλοι οι χοντροί είναι βλάκες". Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προσβλητικά, όχι μόνο για μένα αλλά για εκατοντάδες συμπολίτες που έχουν το πρόβλημα να είναι υπέρβαροι, τόσο προσβλητικά για όσους έχουν υπνική άπνοια, με αυτή τη φωτογραφία που βάζει», είπε ο κ. Φίλης.
Οι αναφορές του κ. Φίλη προκάλεσαν νέα αντίδραση του Αμβρόσιου ο οποίος αφού λέει ότι ο υπουργός έχει ελλειπή παιδεία και μόρφωση δίνει εξηγήσεις για το «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες» σημειώνοντας ότι η φράση που χρησιμοποίησε σημαίνει: «Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό» ή εναλλακτικά: «Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη» και πιο ευπρεπισμένο: «Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη»...
Διαβάστε τις έγραψε στο ιστολόγιό του ο κ. Αμβρόσιος:
Αγαπητέ μοι κ. Υπουργέ,Θερμότατα Σας ευχαριστώ, διότι χθές το βράδυ 28 Σεπτεμβρίου ε.έ., κατά την ομιλίαν Σας στη Βουλή των Ελλήνων, ασχοληθήκατε πολύ μαζί μου! Μεγάλη η τιμή στο ταπεινό πρόσωπό μου! Πρέπει, λοιπόν, να Σας απαντήσω.
Εκ προοιμίου Σας διευκρινίζω, ότι οσάκις κάποιος Μητροπολίτης ομιλεί ή γράφει, ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, οι οποίοι αποτελούν τό «Ποίμνιό» του, το «Χριστεπώνυμο Πλήρωμα» της Εκκλησίας στην περιοχη της δικαιοδοσίας του.
Απόδειξις; Το ομόφωνο Ψήφισμα του συνόλου των Πολιτιστικών Συλλόγων των Καλαβρύτων, δια του οποίου, απαντώντες στα ανιστόρητα λόγια
Σας περί της Κατοχής και των θυσιών του ιερού Κληρου, Σας έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι.
Κτυπήσαμε, λοιπόν, τις καμπάνες του Αιγίου, προσκαλώντας τους πιστούς μας να μας συμπαρασταθούν, προσυπογράφοντας τις ενέργειές μας!
Και ανταποκρίθησαν πλήρως!
Στην ομιλία Σας διαβάζω τα εξής:
α) Ο κ. Φίλης στην δευτερολογία του...είπε ότι «ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην Επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση».
Σας απαντώ:
Σας ευχαριστώ και συγχρόνως Σας συγχαίρω, διότι χωρίς καμμιά πίεση ομολογείτε, ότι έχετε ελλειπή παιδεία και μόρφωση. Το γνωμικό, το οποίον επικαλέσθηκα, είναι πασίγνωστο! «Παχεία γαστήρ, λεπτόν ου τίκτει νόα» έγραψα.
1. Τίνος είναι;
Του αρχαίου Σοφού Κλαύδιου του Γαληνού. Ήταν ο δεύτερος μεγάλος και σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητος μετά τον Ιπποκράτη. Έδρασε κατά τόν 2ο μ.Χ. αιώνα.
2. Τί σημαίνει;
Στη Νεοελληνική: Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό.
Εναλλακτικά: Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη.
Και πιο ευπρεπισμένο: Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη.
(Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής)
3. Σχόλια
Αγνοείτε στοιχειώδη πράγματα από την σοφία των αρχαίων Ελλήνων!
Δεν γνωρίζετε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε το αρχαίο κείμενο! Εδώ δεν γίνεται λόγος για τους παχείς ανθρώπους. Δεν γίνεται λόγος για το παχύ σώμα, αλλά γιά την χοντρή κοιλιά, δηλ. για τους καλοφαγάδες, τους καλοπερασάκηδες κλπ. Ναί, το γνωμικό αυτό δεν αναφέρεται στους υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά στις χοντρές κοιλίτσες! Η παχειά κοιλιά, λέγει, δεν γεννάει έξυπνο μυαλό! Άρα η επίθεσή μου ΔΕΝ αφορούσε τη σωματική διάπλαση του ανθρώπου, δηλ. τους υπέρβαρους, όπως ισχυρισθήκατε, αλλά εκείνους που έχουν μεγάλη κοιλίτσα! Επομένως τα λόγια μου αναφέρονταν στο μυαλό Σας καί όχι στο σώμα Σας. Και «ο νοών, νοείτω»! Το γνωμικό «παχεία γαστήρ..» δηλ. έχει σχέση με την εγκράτεια, με την νηστεία κλπ. και αναφέρεται στην πνευματική διάσταση της υπάρξεώς μας.
Για να το αντιληφθείτε, στο τέλος Σας παραθέτω μια σχετική ομιλία του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ακριβώς με τον ίδιο τίτλο, δηλ. «παχεία γαστήρ λεπτόν ου τίκτει νόον».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Έπειτα από τα παραπάνω τα λόγια που είπατε στη Βουλή αποδεικνύουν, ότι παρανοείτε, παραποιείτε και παρερμηνεύετε τα γεγονότα!
Στη συνέχεια της ομιλίας Σας στη Βουλή διαβάζω και τα εξής:
β) «Ο Αμβρόσιος χτύπησε τις καμπάνες στις Εκκλησίες, ενέργεια που σηματοδοτεί προαναγγελία θανάτου».
Σας απαντώ:
Κτυπήσαμε πένθιμα τις καμπάνες των Ναών μας για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις των πιστών! Επομένως και εδώ κάνετε λάθος! Οι καμπάνες των Εκκλησιών κτυπούν συνήθως πένθιμα για να αναγγείλουν τον επισυμβάντα θάνατο κάποιου σπουδαίου ανθρώπου! Καί βέβαια όχι για να προαναγγείλουν ένα θάνατο!
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, μη ευτελίζεσθε άλλο! Μη μας απογοητεύετε πιό πολύ! Δεν υπάρχει προαναγγελία θανάτου! Μόνον ο Θεός γνωρίζειπότε θα πεθάνουμε, κανείς άλλος!
Τέλος στην ομιλία Σας είπατε ακόμη και τα εξής:
γ) «....Αλλά μπορεί κάποιος από τους λεβέντες, όπως αποκάλεσε ο Αμβρόσιος αυτούς της Χρυσής Αυγής......»
Σας απαντώ:
Αλήθεια, τι ωραίος που είσθε! Τι γραφικός! Τι .....χαριτωμένος! Ενθυμείσθε τι είπα για την Χρυσή Αυγή! Αλλά λησμονείτε, ότι αμέσως μετά την εκλογική Σας νίκη, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπα ακριβώς αυτά τα λόγια: «Γειά σου Λεβέντη Πρωθυπουργέ κ . Τσίπρα»!
Άνθρωπος είμαι, λάθη κάνω! Αλλά δεν διαστρέφω τα γεγονότα, δεν καταγγέλλω και δεν κατηγορώ αβασάνιστα ενώπιον της Βουλής πρόσωπα, τα οποία ασκούν κάποιο δημόσιο λειτούργημα! Ή και έναν Ιεράρχη, ο οποίος επί σαράντα τόσα χρόνια αναλίσκεται για το γενικό καλό! Αν καί
Υπουργός, είσθε, λοιπόν, ένας ευτελής άνθρωπος! Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω!
Εντολή και εξουσιοδοτήσει
του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού
της Επαρχίας μου
Μετά χριστιανικής παρρησίας
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 29 Σεπτεμβρίου 2016
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
Σας δίδω την ερμηνεία των λέξεων χωριστά:
Παχεία = παχειά, χοντρή
γαστήρ = κοιλιά, κοιλία, στομάχι
τίκτω= γεννώ, παράγω, δημιουργώ
λεπτόν νόα = ικανό, ευφυή, έξυπνο, ακριβή, εύστροφον (νουν),
νους = μυαλό, σκέψη, λογικό, αντίληψη, προσοχή, κρίση
Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής
Στην Εκκλησιαστική Φιλολογία η φράση χρησιμοποιείται για να θίξει την κοιλιοδουλία και να διδάξει στους πιστούς την εγκράτεια με την έννοια ότι:
Η πολυφαγία που οδηγεί στην παραφουσκωμένη, παχιά και παραχορτάτη κοιλιά δεν βοηθάει στην ανάταση του χριστιανού, στη νήψη και στην προσευχή όπου ο λεπτός νους (το μάτι της ψυχής) πρέπει να κατέβει στην καρδιά για να αποδώσει καρπούς η προσευχή. Την χρησιμοποιούν συχνά οι Πατέρες για να μας πουν πως όταν έχουμε παραφάει δεν μπορούμε να έχουμε τους καρπούς της καρδιακής προσευχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση