GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιες χώρες έχουν μπει στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ για φοροδιαφυγή

Μια "μαύρη λίστα" 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φ...


Μια "μαύρη λίστα" 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και ενδεχομένως να υποστούν ακόμα και κυρώσεις, κατήρτισε η Κομισιόν. 
Η πρώτη λίστα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρίες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες. Ο εν λόγω «κοινός κατάλογος της ΕΕ μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας» αναμένεται να είναι έτοιμος έως το τέλος του 2017.
Η προκαταρκτική λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που ευρέως θεωρούνται ότι διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, όπως ο Παναμάς, οι Βερμούδες και το Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει, ωστόσο, και οικονομικά και πολιτικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Η αρχική λίστα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όλων των χωρών του κόσμου και βασίζεται σε δείκτες όπως οι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και ο όγκος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν παραδοσιακά πολύ διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων και ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιες χώρες θα μπουν στη "μαύρη λίστα". 
Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξετάστηκαν όλες οι τρίτες χώρες και οι περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον κόσμο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής. Η εν λόγω προκαταρκτική αξιολόγηση βασίστηκε σε συγκεκριμένους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων, της οικονομικής δραστηριότητας, των θεσμικών και νομικών δομών και των βασικών προτύπων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.
 «Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση. Επιθυμούμε να διεξάγουμε αμερόληπτες και ανοιχτές συζητήσεις με τους εταίρους μας για φορολογικά θέματα, που μας αφορούν όλους στη διεθνή κοινότητα. Ο κατάλογος της ΕΕ θα αποτελέσει το εργαλείο μας για την αντιμετώπιση τρίτων χωρών, που αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *