GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισραήλ: Χειραψία ντοκουμέντο Αμπάς – Νετανιάχου στην κηδεία του Πέρες

Ανάμεσα στου δεκάδες ηγέτες και αρχηγούς κρατών που παρευρέθησαν σήμερα στην κηδεία του Σιμόν Πέρες στο Ισραήλ ήταν και ο Παλαιστίνιο...


Ανάμεσα στου δεκάδες ηγέτες και αρχηγούς κρατών που παρευρέθησαν σήμερα στην κηδεία του Σιμόν Πέρες στο Ισραήλ ήταν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου.

Σε μία σπάνια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια πριν από την κηδεία. Η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια. Μάλιστα, το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η «ιντιφάντα» βρίσκεται σε έξαρση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών με συνεχής επιθέσεις και πυρά εκατέρωθεν, κάνει την παρουσία του προέδρου Αμπάς ακόμα πιο συμβολική και σημαντική. 

Κάτω από την τεράστια τέντα που έχει στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό. 

Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, εδώ και έναν χρόνο. 

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία». 

«Η παρουσία του Αμπάς σήμερα στην κηδεία είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι για το οποίο αγωνίστηκε ο Πέρες» δήλωσε στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πέρες ήταν ο τελευταίος επιζών από τους τρεις ηγέτες, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που τιμήθηκαν το 1994 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004.

Όταν σκοτώθηκε ο Ράμπιν, ο Αραφάτ δεν είχε πάει στην κηδεία του, για λόγους ασφαλείας, όμως είχε επισκεφθεί τη χήρα του στο Τελ Αβίβ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *