Απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης έντεκα νυν και πρώην υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορού...
Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των εμπλεκόμενων δημοτικών υπαλλήλων για τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και τη μη παραπομπή τους σε δίκη. Στην εισήγησή του, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας, ανέφερε ότι «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ικανές να στηρίξουν δημόσια κατηγορία στο ακροατήριο σε βάρος των κατηγορουμένων».
Η δικογραφία περιελάμβανε κάποια πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και απηλλάγησαν κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό, της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης. Αντίθετα με τους δημοτικούς υπαλλήλους, ένοχοι, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για το οικονομικό σκάνδαλο κρίθηκαν ο δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας.
Η υπόθεση για το ξέπλυμα άρχισε να ερευνάται από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία έκανε «φύλλο και φτερό» τους λογαριασμούς, τραπεζικούς ή χρηματιστηριακούς, και τα περιουσιακά στοιχεία υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου κατά την περίοδο της υπεξαίρεσης (1999 - 2008). Το πόρισμά της, στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία, περιελάμβανε ποσά που κυμαίνονταν από 55.000 έως 416.000 ευρώ, η προέλευση των οποίων δεν δικαιολογούταν από τα εισοδήματά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.
Στις απολογίες τους προσκόμισαν τραπεζικές επιταγές, στοιχεία για μεταφορές ποσών από λογαριασμούς συγγενών τους και άλλα παραστατικά, προκειμένου να αιτιολογήσουν τα ποσά. Μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Στο μεταξύ, για την επόμενη εβδομάδα (6/9) έχει προσδιοριστεί η δίκη για μία ακόμη υπόθεση που βαρύνει τη διοίκηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Πρόκειται για τις λεγόμενες ειδικές εντολές πληρωμής δαπανών, που -κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- δημιούργησαν «άνοιγμα» 890.000 ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, το διάστημα 1998 - 2004.
Εκτός από τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε στελέχη της εποχής εκείνης διαφόρων οικονομικών υπηρεσιών του δήμου (προϊστάμενοι της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, διαχειριστές Πληρωμών και Ειδικών Ταμείων).
Η υπόθεση ερευνήθηκε με εντολή της γενικής διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση