Σημαντικά μυοσκελετικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η κακή επιλογή σχολικής τσάντας για ένα παιδί. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδια...
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας.
Ποια κριτήρια πρέπει να θέσετε στην επιλογή σχολικής τσάντας:
- Το βάρος τσάντας πρέπει να είναι μικρότερο από το 10% του βάρους του παιδιού. Όχι στις τσάντες ταχυδρόμου με ένα λουρί.
- Ιδανική είναι η τσάντα με ρόδες.
- Τα λουριά του ώμου πρέπει να είναι φαρδιά και μαλακά σαν βάτες, τα φάρδος να καλύπτει την πλάτη και η κορυφή της τσάντας να βρίσκετε στο ύψος των ώμων.
- Να έχει επιπλέον λουριά στη μέση και στο θώρακα.
- Εκτός από την επιλογή σχολικής τσάντας, οι γονείς θα πρέπει να δείξουν στα παιδιά τους και τη σωστή στάση σώματος, τόσο όταν κάθονται στο θρανίο, όσο και όταν διαβάζουν στο σπίτι.
Η σπονδυλική στήλη καταπονείται:
– από τον τρόπο που καθόμαστε στο σχολείο, την εργασία, τον Η/Υ (αυχενικό, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση κλπ.)– από βάρη που σηκώνουμε (μέση, πλάτη, χέρια, πόδια κλπ.)
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και πώς προλαμβάνονται:
Σκολίωση
Χαρακτηρίζεται από πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων της Σ.Σ. δημιουργώντας ανατομικά, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.Πρόληψη της σκολίωσης
Προληπτικοί έλεγχοι από ειδικούς στο σχολείο αλλά και στη προσχολική ηλικία.Θεραπεία της σκολίωσης
– Σκολίωση μέχρι 20 μοίρες θεραπεύεται συντηρητικά με φυσιοθεραπεία, κολύμπι και άλλα αθλήματα και παρακολούθηση κάθε 6 μήνες.– Από 20-40 μοίρες χρησιμοποιούνται διαφόρων τύπων κηδεμόνες για να διορθώσουν τη σκολίωση ή να μη την αφήσουν να χειροτερεύσει.
– Από τις 40 μοίρες και πάνω ίσως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση για να διορθωθούν οι μεγάλες καμπύλες
Κύφωση είναι η υπερβολική κυρτότητα (4 – 5 μοίρες) του άνω μέρους της σπονδυλικής στήλης (θωρακική μοίρα), γνωστή και ως “καμπούρα”.
Λόρδωση είναι η πλάγια παρέκκλιση της Σ.Σ. πέρα από τα φυσιολογικά της όρια.
Εμφανίζεται πιο σπάνια και προσβάλει συχνότερα τα κορίτσια ηλικίας 7-8 ετών.Σύνδρομα σπονδυλικής στήλης σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό έχει το 65% παιδιών! Δίνουμε σημασία στη σωστή στάση του σώματος και στην άσκηση των παιδιών.
Αυχενικό σύνδρομο
Αυχενικό σύνδρομο ονομάζουμε ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος, ευαισθησία, νευρολογικά συμπτώματα με αισθητηριακές απώλειες, μυϊκή δυσλειτουργία ή και ίλιγγος.Κύριες αιτίες είναι η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη χρήση Η/Υ.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τη πρόληψη των μυοσκελετικών προβλημάτων
Εργονομία γραφείου
Μια κακή στάση στον υπολογιστή ή όταν διαβάζουμε, δημιουργεί προβλήματα στη μέση, στον αυχένα, στα χέρια και στα μάτια.– Οι βραχίονες των χεριών πρέπει να είναι σε οριζόντια θέση.
– Η καρέκλα πρέπει να υποστηρίζει τη μέση
– Τα μάτια μας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της οθόνης και σε απόσταση 60-70 εκ. από αυτήν.
– Το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά και το ποντίκι ακριβώς δίπλα.
– Οι καρποί μας πρέπει να στηρίζονται με ειδικά μαξιλάρια στο επίπεδο των πλήκτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση