GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανία - Προς συνεργασία Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι

Γελοία χαρακτηρίζει την κατηγορία ότι οι απόψεις της για στο προσφυγικό συμπίπτουν με εκείνες του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τ...


Γελοία χαρακτηρίζει την κατηγορία ότι οι απόψεις της για στο προσφυγικό συμπίπτουν με εκείνες του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σε συνέντευξή της στη Frankfuretr Allgmeine Zeitung.
«Το AfD είναι ένα κόμμα το οποίο δίνει εθνικιστικές και μερικώς ρατσιστικές απαντήσεις στο προσφυγικό. Αυτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις δικές μου θέσεις. Ως αριστερό κόμμα είμαστε υπέρ της βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να συνάπτει εμπορικές συμβάσεις με τις οποίες καταστρέφονται χώρες και περιορίζεται η οικονομική τους ανάπτυξη. Και πρέπει βέβαια να βοηθηθούν επιτέλους τα εκατομμύρια των προσφύγων. Δεν λύνουμε όμως το πρόβλημα με το να τους φέρουμε όλους στην Γερμανία ή να παίρνουμε συνειδητά τους εξειδικευμένους, τους οποίους αποστερούνται οι χώρες τους. Σε αυτή την προσέγγιση διαφοροποιούμαστε ριζικά από το AfD και τα άλλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά η Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Στο ερώτημα αν θα είχε δεχτεί πέρυσι τους πρόσφυγες από την Ουγγαρία, η Γερμανίδα αριστερή πολιτικός απάντησε: «Το ότι ήταν ορθό να τους επιτρέψουμε να έλθουν στην Γερμανία δεν το αμφισβητεί κανένας. Αμέσως μετά, όμως, έπρεπε η καγκελάριος Μέρκελ να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποτραπούν οι χαώδεις καταστάσεις. Επικρίνουμε την Μέρκελ για την αυτάρεσκη ανθρωπιστική πολιτική της, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι ανθρωπιστική. Όταν εγκαταλείπονται άνθρωποι σε περιοχές που έχουν κρίση, ή εξάγει όπλα σε αυτές, τότε αυτό λέγεται κυνισμός», είπε στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα. Πρόσθεσε, όμως, ότι στην Γερμανία «τα τελευταία χρόνια δεν προετοιμάσαμε το έδαφος, ώστε να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματά μας. Σε συγκεκριμένες συνοικίες των πόλεων έχουμε εν τω μεταξύ παράλληλους κόσμους από όπου το κράτος έχει αποτραβηχτεί και τώρα οι ισλαμιστές προσπαθούν να εισχωρήσουν. Αυτή η εξέλιξη ανησυχεί τους πολίτες».
Στο ερώτημα εάν το κόμμα της θα κάνει κεντρικό θέμα την εσωτερική ασφάλεια, όπως το AfD και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας (CSU), η Σάρα Βάγκενκνεχτ απάντησε : «Θα κάνουμε σε αντίθεση με το AfD και συνολικά τους χριστιανοδημοκράτες (CDU / CSU) προεκλογικό αγώνα με το θέμα περισσότερη κοινωνική ασφάλεια. Το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε μια αγορά εργασίας, στην οποία επικρατούν επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Οι πολίτες σε μια τόσο πλούσια χώρα δικαιούνται να έχουν μια ασφαλή ζωή, αλλά από αυτό απέχουμε παρασάγγας. Η ισχυρή ακροδεξιά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, η οποία επί χρόνια στρέφεται κατά των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς απάντησε στο ερώτημα της FAZ εάν θα υποστήριζε τον σχηματισμό μιας κόκκινο-κόκκινο-πράσινης κυβέρνησης (δηλαδή, Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων) μετά τις εθνικές εκλογές του 2017, απάντησε: «Φυσικά και επιθυμώ μιαν άλλη κυβέρνηση, η οποία να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος και να κάνει μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Από την κυρία Μέρκελ δεν μπορεί να το περιμένει κανείς αυτό. Δεν τάσσομε, όμως, υπέρ ενός οποιουδήποτε πολύχρωμου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά υπέρ μιάς άλλης πολιτικής στη Γερμανία. Δυστυχώς, δεν διαπιστώνω στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σημάδια αλλαγής της πολιτικής του».
Σχετικές συζητήσεις γίνονται, βέβαια, με το SPD και με τους Πράσινους, όπως είπε, αλλά ειδικά «οι Πράσινοι έχουν ένα πρόβλημα. Η ηγεσία προσανατολίζεται περισσότερο σε έναν μετεκλογικό συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες. Είμαι πεπεισμένη ότι όσο ισχυρότερη βγει η Αριστερά (Die Linke) στις εθνικές εκλογές τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί και η αριστερή πτέρυγα των Πρασίνων, η οποία υποστηρίζει ένα συνασπισμό μαζί μας».
Επισήμανε δε πως «το κρίσιμο ερώτημα (για έναν τέτοιο συνασπισμό) δεν είναι το τι πιστεύω εγώ η ο (σύζυγός της) Όσκαρ Λαφονταίν, αλλά εάν το SPD είναι διατεθειμένο να αποκαταστήσει με νόμο τις (περικομμένες) συντάξεις, αν είναι διατεθειμένο να σταματήσει το μισθολογικό ντάμπινγκ σε δανεικούς εργαζόμενους και εργασιακές συμβάσεις. Αν είναι διατεθειμένο να ανακουφίσει φορολογικά τους χαμηλόμισθους, να επιβαρύνει του 100 πλουσιότερους και τους ομίλου επιχειρήσεων ή αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις στρατιωτικές αποστολές με Γερμανούς στρατιώτες. Γι αυτά τα ζητήματα πρέπει να μιλήσουμε, όχι για το αν αρέσει στον έναν ή τον άλλον ένα τέτοιος κυβερνητικός συνασπισμός».
Τέλος η Σάρα Βάγκενκνεχτ τόνισε « Εξ αιτίας μου δεν πρόκειται να αποτύχει καμιά πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν το 2013 υπήρχε μια τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή προτείναμε στο SPD συνομιλίες, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες βυθίστηκαν αμέσως στην αγκαλιά της κυρίας Μέρκελ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *