Εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενδέχεται να δρομολογήσει η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του Νίκου Φίλη με...
Το «ντόμινο» ξεκίνησε από την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στο υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη της διδασκαλίας του νέου προγράμματος των Θρησκευτικών, τροφοδοτήθηκε στη συνέχεια από τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη δράση της Εκκλησίας κατά τις περιόδους της κατοχής και της δικτατορίας, και τελικά φαίνεται ότι ξέφυγε από κάθε έλεγχο, πυροδοτώντας πολιτική αντιπαράθεση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με δυο διαδοχικές επιστολές, τη μία προς τον πρόεδρο της Βουλής την Πέμπτη και την άλλη προς τον υπουργό Παιδείας χθες το πρωί, επιχείρησε να ανασκευάσει τα όσα δήλωσε ο Νίκος Φίλης, δείχνοντας την έντονη ενόχλησή του προς το πρόσωπο του αρμόδιου για την παιδεία και τα θρησκεύματα υπουργού.
Ο κ. Φίλης από την πλευρά που προσπάθησε τόσο με μια διευκρινιστική δήλωσητην Πέμπτη, όσο και με την απάντησή του στο γράμμα Ιερώνυμου να κατευνάσει τα πνεύματα, καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο σε συνάντηση και διάλογο.
Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής δεν υπάρχει καμία διάθεση επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας και τον Νίκο Φίλη, τουλάχιστον έως την τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας.
«Μέχρι την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνθεί στο σώμα των ιεραρχών για να αναλύσει όλο το φάσμα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας και να ενημερώσει το σώμα και για το μάθημα των Θρησκευτικών δεν προβλέπεται καμία συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Νίκο Φίλη» δήλωσαν χθες πηγές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Real.gr.
Το γεύμα μετά το «τετελεσμένο»
Μια από τις αφορμές της σημερινής ρήξης κυβέρνησης-Εκκλησίας βρίσκεται χρονολογικά λίγο πιο πίσω. Ίσως όχι η σημαντικότερη αλλά έχει τη σημασία της επισημαίνουν εκκλησιαστικοί παράγοντες. Την 1η Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου έχοντας αποδεχθεί πρόσκληση του πρωθυπουργού σε δείπνο.
Μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που ήταν παρών στο δείπνο, είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως βεβιασμένη από ορισμένους Μητροπολίτες, που θεώρησαν ότι θα έπρεπε χρονικά οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας να ακολουθήσουν τη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου.
Μόνος συνομιλητής του Ιερώνυμου ο Τσίπρας
Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να έχει αποκόψει πλήρως κάθε γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου με τον Νίκο Φίλη αναγνωρίζοντας ως μόνο συνομιλητή του τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα, δε, με άτομα του περιβάλλοντος του κ. Ιερώνυμου που μίλησαν στοReal.gr «το υπουργείο Παιδείας με την εισαγωγή του νέου αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά ξεπέρασε τις “κόκκινες γραμμές” που είχαν τεθεί και συμφωνηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για τη διατήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών» και για αυτό το λόγο προκειμένου να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας «θα πρέπει να αποσυρθούν τα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας δίκαιος διάλογος με την πλευρά της κυβέρνησης».
Σε «αντίπαλα στρατόπεδα» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αντιπαράθεση Φίλη-Ιερώνυμου έχει προκαλέσει «μούδιασμα», καθώς ούτε το Μέγαρο Μαξίμου έχει αντιδράσει –λόγω και της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη- ενώ πολύ υποτονική ήταν η στήριξη από κυβερνητικά στελέχη στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη.
Στον αντίποδα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, συντασσόμενοι με την πλευρά της Εκκλησίας. Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένοςέσπευσε να ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο την προσεχή Τετάρτη.
Στο πλευρό της Εκκλησίας τάχθηκαν και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι πήρε εμμέσως θέση στην αντιπαράθεση συντασσόμενο με το υπουργείο Παιδείας.
Συσπείρωση των συντηρητικών γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο
Το μεγαλύτερο όφελος από την κόντρα με τον Νίκο Φίλη φαίνεται ότι το εισπράττει ο Αρχιεπίσκοπος, που θα προσέλθει με δυναμικό αέρα στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Η ευθεία σύγκρουσή του με τον υπουργό Παιδείας συσπείρωσε γύρω από τον κ. Ιερώνυμο πλειάδα συντηρητικών Μητροπολιτών, αλλά και νεότερους που εξελέγησαν επί των ημερών της αρχιεπισκοπείας του. Μεταξύ αυτών που συντάχθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου ήταν οι Πειραιώς Σεραφείμ, Φθιώτιδος Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Καρπενησίου Γεώργιος και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που με συνεντεύξεις τους, κείμενα ή επιστολές τους επιτέθηκαν κατά του υπουργού Παιδείας παρέχοντας στήριξη στον κ. Ιερώνυμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση