Τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου οργανισμού, που θα διαδεχτεί τη Frontex, προανήγγειλε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων κα...
Τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου οργανισμού, που θα διαδεχτεί τη Frontex, προανήγγειλε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.
«Η ίδρυση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής συνοριοακτοφυλακής που θα διαδεχτεί τη Frontex, θα συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους-μέλους είναι κοινά σύνορα όλης της Ευρώπης. Πριν από τρεις μέρες στο Στρασβούργο συγκάλεσα μια σύσκεψη και ζήτησα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, σχεδόν άμεσα, οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου οργανισμού και καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 6 Οκτωβρίου, κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη, θα εγκαινιάσουμε τη λειτουργία αυτού του νέου θεσμού. Συνιστά μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει, επισήμανε ότι «αλληλεγγύη και μετεγκατάσταση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», ενώ μίλησε και για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
«Μετά την έγκριση της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης για τη μετανάστευση, τους τελευταίους 16 μήνες πετύχαμε πολλά. Διαμορφώσαμε μια πλήρη προσέγγιση για τις εξωτερικές και εσωτερικές διαστάσεις της μετανάστευσης με μεσοπρόθεσμη, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Θα τη συνεχίσουμε με μια γρήγορη υιοθέτηση από τους συννομοθέτες της πρότασης με το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, και τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, με την αποτελεσματική εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, με την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία και να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικές μεταφορές και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, με τη γρήγορη επιχειρηματοποίηση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με την εφαρμογή νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης μετανάστευσης με τρίτες χώρες, ιδίως τις χώρες της βόρειας Αφρικής, με την προώθηση -σε παγκόσμιο επίπεδο- μιας κοινής απάντησης στη μετανάστευση» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία και τώρα οι συννομοθέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για γρήγορη υιοθέτηση των πρωτοβουλιών που είναι επί τάπητος».
Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι πέραν της πρότασης νέων νομοθετικών κειμένων και πολιτικών, αυτό που επίσης χρειαζόμαστε είναι συντονισμένη υλοποίηση και δράση «γιατί εκεί είναι η αδυναμία μας». Ανέφερε ότι η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών Αρχών στην Ελλάδα και ιδίως του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ήταν αξιοσημείωτη. Σχολίασε, όμως, ότι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παραμένει το πιο ελκυστικό δημοκρατικό εγχείρημα, κάποιοι της γυρίζουν την πλάτη και είναι πεπεισμένοι ότι είναι πιο αποτελεσματικό να αντιμετωπίσει κανείς μόνος του προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατική απειλή, από ό,τι στο πλαίσιο της ΕΕ. «Οι φωνές που λένε να υψωθούν φράχτες και τείχη και να κλείσουν τα σύνορα δυναμώνουν» είπε και ζήτησε να υπάρξει συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ότι «η ανεκτικότητα δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας», επισήμανε ότι όσοι έρχονται στην Ευρώπη και έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα το λάβουν, όμως όσοι δεν το έχουν, θα πρέπει να επιστρέψουν και τόνισε ότι επειδή οι κανόνες για το άσυλο βρίσκονται υπό αναθεώρηση, δεν γίνεται να μην εφαρμόζονται. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αιτούντες άσυλο να επιλέγουν το κράτος μέλος που θα υποβάλουν την αίτησή τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε τα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών» πρόσθεσε.
Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας που διατέθηκε στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, σύντομα θα αγγίξει το ένα δισ ευρώ, σημείωσε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης, ενώ διεμήνυσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινές λύσεις χωρίς να ξεχνά τη διαδρομή που προηγήθηκε για να χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Ο Μαρξ είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται κάτι που είναι λάθος, γιατί οι άνθρωποι την επαναλαμβάνουν επειδή δεν τη διαβάζουν» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος κλείνοντας την ομιλία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση