Το γνωστό ρητό «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» φαίνεται πως ισχύει όχι μόνον για τους Έλληνες αλλά για 1 στους 3 ανθρώπους σε όλο το...
Όπως έδειξε η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Yamir Moreno του Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, το συναίσθημα του φθόνου αποτελεί το βασικό κίνητρο πίσω από τη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων, άσχετα αν ελάχιστοι από εμάς παραδεχόμαστε ανοιχτά ότι είμαστε ζηλόφθονοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν ένα μεγαλύτερο βραβείο σε ένα τυχερό παιχνίδι, και να πάρουν ένα χειρότερο έπαθλο, αρκεί η απόφασή τους αυτή να μείωνε και τις πιθανότητες των άλλων να κερδίσουν.
Ο άνθρωπος με ζηλόφθονο χαρακτήρα, «χαρακτηρίζεται από αισθήματα ζήλιας, εμμονής με το στάτους του και έλλειψης εμπιστοσύνης». Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τους συνάδελφους ή συνεργάτες τους ώστε να μην αποκτήσουν περισσότερα προνόμια από αυτούς, ακόμα κι αν αυτή η συμπεριφορά τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εαυτό τους.
Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αντικρούουν παλαιότερες θεωρίες, που αντιμετώπιζαν τους ανθρώπους ως κατεξοχήν λογικά πλάσματα».
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 90% των ανθρώπων μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικοτήτων: Τον αισιόδοξο, τον απαισιόδοξο, τον πρόθυμο να εμπιστευθεί τους συνανθρώπους του και τον ζηλόφθονο. Οι «ζηλόφθονες» προσωπικότητες είναι οι πιο διαδεδομένες από τους υπόλοιπους τύπους, με σχεδόν 1 στα 3 άτομα να εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Συγκεκριμένα, οι «ζηλόφθονοι» τύποι υπερτερούν με αναλογία 30% έναντι 20% των άλλων χαρακτήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση