Η λέξη «διακοπές», ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «διακόπτω» που σημαίνει: «τερματίζω μόνιμα ή προσωρινά πράξεις ή καταστάσεις που βρ...
Η λέξη «διακοπές», ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «διακόπτω» που σημαίνει: «τερματίζω μόνιμα ή προσωρινά πράξεις ή καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη». Πιο συγκεκριμένα, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μορφή ευχάριστης διακοπής πορείας, όπως σχολικής, ακαδημαϊκής, εργασιακής πορείας κλπ. Για τη χώρα μας, έχουν συνδεθεί με την ξεκούραση που προσφέρει το κολύμπι, η θάλασσα, ο ήλιος και το μεσογειακό καλοκαίρι.
Οι καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να χαλαρώσουν σωματικά και ψυχικά και να πάρουν μια μικρή απόσταση από την διαρκώς επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλούν για τη μεγάλη αξία των διακοπών, αρκεί φυσικά να μη γίνονται ο αυτοσκοπός για να μη χάνει τη σημασία της η υπόλοιπη ζωή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνονται πολλές σύντομες διακοπές μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα με δραστηριότητες που ευχαριστούν, παρά οι καλοκαιρινές διακοπές να αποτελούν μοναδική πηγή χαράς και ξεκούρασης. Ας δούμε κάποια συνήθη ερωτήματα σχετικά με τις διακοπές:
Που να πάμε διακοπές; Η επιλογή της τοποθεσίας των διακοπών αποτελεί για πολλούς μια έντονη ενασχόληση, προσπαθώντας να βρουν επίγειους παραδείσους, πολυτελή ξενοδοχεία ή τις καλύτερες κατασκηνώσεις για παιδιά. Ωστόσο, το ιδανικό μέρος βρίσκεται μόνο μέσα στον κάθε άνθρωπο και το κατασκευάζει ο ίδιος. Αν δηλαδή, ο καθένας γνωρίζει τι είναι αυτό που πραγματικά του δίνει χαρά, δεν έχει σημασία τόσο ο τόπος. Αν κάθε άνθρωπος γνωρίζει να «ακούει» τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες των παιδιών του, τότε μπορεί να δημιουργήσει τις διακοπές των ονείρων του. Για παράδειγμα, άλλοι άνθρωποι προτιμούν τη θάλασσα και άλλοι το βουνό, άλλοι τα σπορ και άλλοι τις τέχνες ή το διάβασμα. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
Άλλο εγώ, άλλο τα παιδιά: Συχνά οι γονείς νιώθουν ότι οι ανάγκες τους έρχονται σε αντίθεση με αυτές των παιδιών τους στις διακοπές. Αυτό όμως στερεί τη δυνατότητα από μια οικογένεια για ομαδική διασκέδαση και συμμετοχή όλων στη χαρά. Έτσι, η χαρά του ενός, στερεί τη χαρά στον άλλον. Αυτό όμως το χαρακτηριστικό είναι δυσλειτουργικό για μια οικογένεια, καθώς μια αρμονική οικογενειακή ζωή «χωρά» τις ανάγκες όλων και όχι μόνο των παιδιών ή αντίστροφα. Υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και «ξεχωριστές» διακοπές, όπως π.χ. τα παιδιά κατασκήνωση και οι γονείς κάπου άλλου. Ωστόσο, η δυνατότητα όλων των μελών μιας οικογένειας να μπορούν να περνούν όμορφα στις διακοπές είναι δείκτης ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής.
Και το διάβασμα των παιδιών; Κάποιοι γονείς τείνουν να τιμωρούν τα παιδιά που χρωστούν μαθήματα στο σχολείο τον Σεπτέμβριο με το να μην τους επιτρέπουν διακοπές το καλοκαίρι και να τους επιβάλλουν αυστηρό διάβασμα. Εντούτοις, έτσι προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί τα παιδιά θα είναι πιο κουρασμένα την επόμενη σχολική χρονιά. Επίσης, τα παιδιά θα θεωρούν τις διακοπές ως ανταμοιβή και όχι ως μια ευκαιρία διασκέδασης. Άλλες φορές οι γονείς στερούν τη δυνατότητα διακοπών από τα παιδιά τους όταν αυτά πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη χρονιά. Σε όλα αυτά τα παραδείγματα, τα παιδιά νιώθουν ενοχικά και μαθαίνουν να συνδέουν τη χαρά (δηλ. διακοπές) με την απόδοσή τους, ενώ η χαρά της ζωής δεν είναι ένα δικαίωμα μόνο για όσους έχουν υψηλές επιδόσεις.
Δεν έχουμε χρήματα για διακοπές: Η οικονομική κρίση έχει συνδεθεί άρρηκτα κυρίως μέσω των ΜΜΕ, με την ελάττωση των καλοκαιρινών διακοπών μικρών και μεγάλων. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι δείγμα ωριμότητας και ύψιστες αξίες για να μπορεί κάποιος να ζήσει χαρούμενα. Δουλέψτε λοιπόν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας, που δεν χρειάζεται πολλά έξοδα και κατασκευάστε τον ιδανικό τρόπο διακοπών που ταιριάζει σε εσάς και τα παιδιά σας.
Θα μπορούσαμε να βρούμε αναρίθμητα ερωτήματα για το ζήτημα των διακοπών. Το βέβαιο είναι ότι κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες που δίνουν σε αυτόν και στα παιδιά του οι καλοκαιρινές διακοπές.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση