Περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις θα έχει βραχυπρόθεσμα για τη Γερμανία η απόφαση της Μ. Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση...
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Τράπεζας, η γερμανική οικονομία συνεχίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής, των κατασκευών και της κατανάλωσης.
«Παρά το περιβάλλον έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της ανακοινωθείσας εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θετικές προβλέψεις των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν μέχρι τώρα περιοριστεί μόνο κατά πολύ λίγο. Αυτό στηρίζει και την άποψη ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit θα είναι για τη Γερμανία περιορισμένες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η Bundesbank.
Στην ίδια έκθεση η Τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 69 ως το 2060, ειδάλλως, όπως εκτιμά, θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της. Όπως επισημαίνει η Bundesbank, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καλή, αλλά θα δεχτεί πίεση τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αποσυρθούν οι λεγόμενοι «baby-boomers», ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι.
Με τα σημερινά δεδομένα, το όριο συνταξιοδότησης για τους Γερμανούς αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στα 67 μέχρι το 2030, ωστόσο η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι αυτό αρκεί προκειμένου οι συντάξεις να διατηρηθούν στο ύψος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως στόχος, δηλαδή τουλάχιστον στο 43% του μέσου εισοδήματος από το 2050, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Η αύξηση στα 69 έτη θεωρείται από την Bundesbank αναπόφευκτη, προκειμένου να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση των εισφορών ή η περικοπή των συντάξεων.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για σύνταξη στα 67, την οποία θεωρεί ως «λογικό και απαραίτητο» μέτρο, δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση