Ψήφισμα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 76.000 πολίτες με το οποίο απαιτούν από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ...
Το ψήφισμα κατηγορεί τον Μπαρόζο για «ανεύθυνη και ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά», που προκαλεί τεράστια ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της.
Ο Μπαρόζο, που υπηρέτησε στη θέση του προέδρου της Επιτροπής για 10 χρόνια, προσελήφθη τον Ιούλιο από την τράπεζα ως σύμβουλος επί θεμάτων Brexit.
Ως προς το τυπικό κομμάτι πάντως, η πρόσληψη Μπαρόζο δεν είναι παράνομη αφού έγινε 20 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στα ευρωπαϊκά όργανα.
Οι πρώην επίτροποι και αξιωματούχοι στα όργανα της ΕΕ, οφείλουν να ενημερώνουν την Κομισιόν εάν πιάσουν κάποια δουλειά έως και 18 μήνες μετά το πέρας της θητείας τους. Μετά το 18μηνο, η όποια δέσμευση τελειώνει.
Ωστόσο, οι υπογράφοντες το ψήφισμα αλλά και εργαζόμενοι στην Κομισιόν τονίζουν ότι η πρόσληψη Μπαρόζο εγείρει ηθικά ζητήματα: «Η απόφαση του Μπαρόζο να πάει και να δουλέψει σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην κρίση-subprime του 2007-2009 -τη χειρότερη κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης στη δεκαετία του ’30- όπως και σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην ελληνική κρίση χρέους, βοηθώντας αρχικά την Ελλάδα να αποκρύψει το έλλειμμά της και στη συνέχεια το 2009-2010 κερδοσκοπώντας εναντίον της, γνωρίζοντας ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, είναι ακόμη ένα παράδειγμα των ανεύθυνων πρακτικών διαπλοκής της ‘‘περιστρεφόμενης πόρτας’’ (που μετακινεί αενάως ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων σε θέσεις δημόσιου συμφέροντος και αντίστροφα). Πρακτικές οι οποίες, αν και δεν είναι παράνομες, είναι ηθικά κατακριτέες».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση