Κάποιες δημιουργήθηκαν φυσικά, ενώ κάποιες άλλες αποτελούν δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Όλες, ωστόσο, ξεχωρίζουν για το εντυπωσ...
Οι θαλάσσιες πισίνες που διέκρινε η Guardian στις 10 κορυφαίες της Ευρώπης, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Ανάμεσά τους, μάλιστα, θα ανακαλύψετε και μία ελληνική –ίσως την ομορφότερη και πιο επιβλητική απ' όλες!
Οι φυσικές πισίνες στο Πόρτο Μονίζ στη Μαδέρα, δημιουργημένες από την ηφαιστειακή λάβα
Πρώτες στην κατάταξη φιγουράρουν οι φυσικές πισίνες στο Πόρτο Μονίζ στο νησί της Μαδέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στην Πορτογαλία.
Στην ουσία πρόκειται για μια συστάδα φυσικών πισινών που δημιουργήθηκαν από τη λάβα που έφτασε μέχρι τα νερά του Ατλαντικού αιώνες πριν, οι οποίες προσφέρουν μια συγκλονιστική εμπειρία σε όσους καταφέρουν να τις προσεγγίσουν και να κολυμπήσουν στα νερά τους.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μια ελληνική, καλά κρυμμένη φυσική πισίνα, σε ένα από τα πιο όμορφα και "πράσινα" νησιά του βορείου Αιγαίου. Η πρώτη τριάδα ολοκληρώνεται με τα Queen Joan's Baths (γνωστά και ως Bagni della Regina Giovanna), στο Σορέντο, στη Νότια Ιταλία, τα οποία εντοπίζονται ανάμεσα στα ερείπια μιας αρχαίας βίλας έξω από το Σορέντο.
Κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά που περιβάλλονται από τα ερείπια της βίλας και ψηλά, επιβλητικά βράχια –σε κάποιο σημείο τους μάλιστα δημιουργείται και μία καμάρα- πέρασμα προς τη θάλασσα– συνθέτουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο τους.
Η πισίνα με το θαλασσινό νερό στο Saint Malo, δημιουργήθηκε το 1937 από τον Rene Lesaunier
Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στο Saint Malo στο βορειοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ακολουθεί στην τέταρτη θέση.
Η υπαίθρια πισίνα με το θαλασσινό νερό ακριβώς πίσω από την ομώνυμη ακρογιαλιά (η οποία υποχώρησε αρκετά μέτρα προς τη θάλασσα κατά την δεκαετία του '30) σχεδιάστηκε το 1937 από τον Rene Lesaunier και, έκτοτε, επιτρέπει στους λουόμενους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους 24 ώρες την ημέρα, καθώς οι παλίρροιες στον κόλπο του Saint Malo δημιουργούν μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα στην Ευρώπη, τα οποία κάποιες φορές αγγίζουν και τα 14 μέτρα!
Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται από τις βραχώδεις πισίνες στη Sliema, στη Μάλτα, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στο 1600 και κατά την βικτωριανή εποχή, εκτός από σκάλες (διατηρούνται μέχρι σήμερα) διέθεταν και σκέπαστρα, έτσι ώστε οι γυναίκες της εποχής να είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους λίγο πιο ιδιωτικά!
Στον οικισμό Αστρίδα, στο νότιο τμήμα της Θάσου, θα ανακαλύψετε έναν μικρό θησαυρό. Μπορεί η πρόσβαση σε αυτή την ακρογιαλιά να σας ταλαιπωρήσει λίγο, καθώς ο δρόμος σταματά μέχρι ένα σημείο και έπειτα ακολουθεί πεζοπορία σε χωματόδρομο και βράχια, ωστόσο το τοπίο που θα αντικρίσετε πραγματικά θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Η Γκιόλα, λοιπόν, είναι μία βραχώδης, φυσική πισίνα με διαυγή, γαλαζοπράσινα νερά –πιο ζεστά από της θάλασσας– η οποία δημιουργήθηκε μέσα στο πέρασμα των χρόνων από τα κύματα της θάλασσας και τα βράχια που την αγκαλιάζουν –ύψους έως και 8 μέτρων. Μάλιστα, οι περισσότεροι λουόμενοι τα χρησιμοποιούν ως "βατήρες" για τις βουτιές τους μέσα στην πισίνα. Γνωστή και το "Δάκρυ της Αφροδίτης", σύμφωνα με το θρύλο δημιουργήθηκε από το Δία για να απολαμβάνει το μπάνιο της η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος ισχυρίζεται ότι η φυσική λίμνη ήταν το μάτι του Δία με το οποίο ο θεός της μυθολογίας παρακολουθούσε την ερωμένη του. Πηγή: www.greekguide.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση