Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού (ma...
Παράδειγμα μηνύματος κειμένου αποτελεί: «Δε καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://……». Η εν λόγω τεχνική χαρακτηρίζεται ως «sms phishing» (ή smishing) και αποτελεί τεχνική υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου.
Οι χρήστες ακολουθώντας τον σύνδεσμο που αναγράφεται στο κείμενο, προκαλούν την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή τους, το οποίο εκκινεί διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών. Όταν ο χρήστης εκκινήσει μια εφαρμογή, τις οποίες έχει προγραμματιστεί το κακόβουλο λογισμικό να «υποδύεται», εμφανίζει φόρμα εισαγωγής στοιχείων, πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία εισόδου της εφαρμογής ή/και τα στοιχεία εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να αποστέλλονται στους δράστες.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες φορητών συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας, για την αποφυγή προσβολής από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να:
• μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
• εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.
• να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή.
• να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Πω πω σοβαρά!!!!! προσωπικά πέφτω από τα σύννεφα....Τι κάνει αυτό το λογισμικό πουλά μήπως και antivirus;;;; Ποιοι κακοί άνθρωποι τα κάνουν ΑΥΤΆ και γιατί ...Η μήπως έχουν γίνει και είναι φτηνές απόπειρες αποπροσανατολισμού !!!!!...Ας πάω να βρω μια εταιρεία να με φύλαξή από τους ΚΑΚΟΥΣ....αλλά μετά σκέφτομαι ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Το βρήκα.. Θα πάω στην εταιρεία του ο Τσίπρα ,, αλλά για στάσου αυτός σήμερα δεν κυκλοφορά ως κακόβουλο λογισμικό;;;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε θα πάω στην εταιρεία του Μητσοτάκη ,αλλά για στάσου σε αυτόν δεν βρήκαν προηγουμένη εταιρεία του κακόβουλο λογισμικό;;;..
Θα πάω στην εταιρεία της Φώφης αλλά αυτή άλλαξε όνομα ~~~παλαιότερα ήταν και αυτή σε ένα κακόβουλο λογισμικό λες και τώρα κρύβετε με νέο όνομα η εταιρεία της και συνεχίζει να φέρει το κακόβουλο λογισμικό;;
Πω πω καταστράφηκα!!!! τι να κάνω;τι να κάνω; ````ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΩΩ;... να πάει να γαμηθεί θα φτιάξω δικό μου λογισμικό... και θα γίνω νέος Θεοχάρης !!...
Ο Κουστούμας έχει λογισμικό του 19αιωνα είναι εκτός λειτουργίας...
Ο Λεβέντης και ο ΣΤΑΥΡΟΣ έχουν πάρει λογισμικό λίγο από όλους και θα έχει μέσα ήδη το κακόβουλο λογισμικό...
Να πάρω του Καιάδα; χχμμμ ένας φίλος μου είπε ότι αυτός από το λογισμικό που πουλά έχει εγκαταστήσει από μόνος του κακόβουλο λογισμικό αλλιώς δεν λειτουργεί το σύστημα...
Του Καμμενου κάηκε όλη η εταιρεία και δεν έχει τίποτα (άλλοι λένε ότι την έκαψε ο Τσιπρας) κακές γλώσσες λέω εγώ..
Άλλα για να το σκεφτώ λίγο ακόμα.. Αν τους ΧΑΚΑΡΟ δεν θα ήταν καλύτερα;;
Μπούτζουκας Τηλέμαχος