Μετά την επιτυχία του Captur, η Renault αποφάσισε να κλείσει το κενό της γκάμας της στην κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων ελεύθερ...
Για την περίσταση επιλέχθηκε ο «στενός συγγενής» του δημοφιλέστατου Qashqai, που ακούει στο όνομα Kadjar και γνωρίσαμε για πρώτη φορά λίγες ημέρες πριν στους πρόποδες της Πάρνηθας, οδηγώντας το για λίγα αλλά αντιπροσωπευτικά χιλιόμετρα, στους πανέμορφους δρόμους της Βορειοανατολικής Αττικής.
Το Kadjar αν και χτίστηκε πάνω στην πλατφόρμα του γκρουπ Renault-Nissan, στην οποία βασίζεται και το Qashqai, έχει διαστάσεις 4,45 Χ 1,84 Χ 1, 60 μ., όντας μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τον «συγγενή», είναι ψηλότερο από το έδαφος κατά 1 εκ. (συνολικά 20 εκ.), έχει –κατά τι- μεγαλύτερους χώρους, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και είναι πιο προσεγμένο και «λουσάτο».
Αισθητικά οι γραμμές του είναι πιο «φλύαρες» από του Qashqai, ενώ συνολικά το αμάξωμα δείχνει πιο βαρύ, επιβλητικό και πιο ντελικάτο, δίνοντας με την πρώτη ματιά την εντύπωση ότι, αυτό το μέλος της οικογένειας Renault-Nissan πρέπει να το προσέχεις περισσότερο μη σου πάθει κάτι, καθώς δείχνει πιο πολυτελείας από το …ξαδερφάκι του.
Παρά όμως τα παραπάνω, τα προστατευτικά που βρίσκονται στο κάτω μέρος των θυρών και αποτελούν μια αποτελεσματική «ασπίδα», τα μαύρα προστατευτικά των φτερών που προεκτείνονται μέχρι το πάτωμα, και οι μπάρες οροφής από ανοδιωμένο αλουμίνιο αποτελούν μια ένδειξη της τάσης του Kadjar για περιπέτεια.
Εσωτερικά οι διαφοροποιήσεις των ανθρώπων της Renault είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. Το κατασκευασμένο από υλικά μαλακής υφής ταμπλό, υπογραμμίζει την προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια, τα καλύμματα στις χειρολαβές και στον πίνακα οργάνων ενισχύουν την ισχυρή προσωπικότητα και το σκούρο περιβάλλον γύρω από την κεντρική οθόνη αναδεικνύει την εμφάνισή του και βοηθά στο να είναι ακόμα περισσότερο ευδιάκριτες οι ενδείξεις.
Τα καθίσματα είναι φαρδιά και άνετα με εξαιρετική πλευρική στήριξη, ενώ παράλληλα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουν μεγάλο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Η ελαφριά κλίση των προσκέφαλων προς τα εμπρός διασφαλίζει την καλύτερη στήριξη και τη μέγιστη δυνατή άνεση. Επίσης ανεβαίνοντας προς τα πάνω στις πλάτες των καθισμάτων οι επιφάνειες πλευρικής στήριξης μειώνονται ώστε να βρίσκουν την ιδανική θέση όλοι οι σωματότυποι, ενώ όντας κατασκευασμένα με τη χρήση αφρώδους υλικού διπλής πυκνότητας, παρέχουν μεγάλη άνεση και επαρκή στήριξη.
Το πίσω κάθισμα είναι αναδιπλούμενο ολικώς ή μερικώς (60:40) και ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 472 λίτρα με κιτ επισκευής ελαστικού, κάτι που σημαίνει ότι, τα αυτοκίνητα που θα έρθουν στην Ελλάδα, όλα με ρεζέρβα ανάγκης, θα έχουν μικρότερο χώρο, αλλά όχι τόσο ώστε να προβληματίζει.
Όσον αφορά τις εκδόσεις, το Kadjar έχει σαν «β’αση» τον βενζινοκινητήρα 1.2 τούρμπο με απόδοση 130 ίππων, ενώ στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις χρησιμοποιούνται οι γνωστοί κινητήρες 1.5 με 110 ίππους και 1.6 με 130 ίππους (ο τελευταίος προσφέρεται και στην τετρακίνητη έκδοση, ενώ οι άλλες εκδόσεις έχουν κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς).
Το κιβώτιο είναι χειροκίνητο 6άρι, ενώ στην έκδοση ντίζελ 1.5 προσφέρεται και ένα επίσης 6άρι ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.
Οι βασικοί συνδυασμοί δίνουν και αξιόλογες επιδόσεις, καθώς το 1,2 Turbo επιταχύνει από 0-100 σε 10.1’’, με τελική 192 χλμ/ώρα, ενώ το 1,5 diesel με το μηχανικό 6άρι, κάνει για τα 0-100, 11.9’’ και φτάνει στην τελική των 182 χλμ/ώρα.
Οι τροχοί έιναι κατ’ επιλογήν 17 ή 19 ιντσών, με την πρώτη διάσταση να ταιριάζει περισσότερο τόσο με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, όσο και με τους κακοτράχαλους ελληνικούς δρόμους. Εδώ να προσθέσουμε και τις γωνίες προσπέλασης εμποδίων που δίνει ο κατασκευαστής, με αυτή της προσέγγισης να είναι 18 μοίρες και αυτή της διαφυγής 28, αριθμοί επαρκείς για τον χαρακτήρα του και την μέση χρήση που γίνεται στα αυτοκίνητα αυτά από τους Έλληνες καταναλωτές.
Όπως είναι αναμενόμενο το Kadjar διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, βοηθημάτων του οδηγού, συστήματων συνδεσιμότητας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Σημείο αναφοράς στο εσωτερικό, η οθόνη TFT με τα όργανα του αυτοκινήτου, που προσφέρει δυνατότητα διαμόρφωσης των ενδείξεων ανάλογα με την διάθεση του οδηγού. Σημειώνουμε ότι, Έξι διαφορετικά προφίλ μπορούν να αποθηκευτούν με προσωποποιημένες προτιμήσεις.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε για σχεδόν 60 χιλιόμετρα την έκδοση diesel με τους 110 ίππους διαπιστώνοντας από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα το πόσο «πολιτισμένο», άνετο και ξεκούραστο είναι ακόμα και στη δύσκολη ορεινή διαδρομή με την οποία ξεκινήσαμε.
Η καλή θέση οδήγησης, το ποιοτικό σε υλικά και συναρμολόγηση εσωτερικό, αλλά κυρίως η ποιότητα κύλισης και η ανυπαρξία πάσης φύσεως θορύβων, δίνει την εικόνα ενός οχήματος προσανατολισμένου στα μεγάλα άνετα ταξίδια, που μπορεί να τα καταφέρει καλά και εκτός ασφαλτόδρομων.
Οι αναρτήσεις «διαβάζουν» άριστα τον δρόμο, δεν κτυπούν και επιτρέπουν μεγαλύτερες μεν κλίσεις από το Qashqai, χωρίς όμως προβλήματα για οδηγό και επιβάτες. Οδηγώντας όλη τη διαδρομή με την χαρτογράφηση του κινητήρα στη θέση Eco και τον κλιματισμό σε λειτουργία, σπάνια καταφύγαμε στο εύχρηστο κιβώτιο, καταναλώσαμε μόνο 7,2 λίτρα/100 χλμ. και θα θέλαμε περισσότερη δύναμη από τον κινητήρα (αλλά ποτέ δεν βγάλαμε το Eco mode…) μόνο στα ανηφορικά στριφογυριστά τμήματα της διαδρομής.
Η οδική συμπεριφορά ήταν απολύτως ουδέτερη, παρά το ότι στις κλειστές στροφές η «μύτη» χαμήλωνε αισθητά, ενώ οι κάποιες μυρωδιές από τα φρένα μάλλον οφείλονται στην πίεση της σχεδόν 1350 κιλών βάρους κατασκευής, σε συνδυασμό με το ότι τα αυτοκίνητα της δοκιμής μας «μύριζαν καινουργίλα».
Θετική εντύπωση μας έκανε και το ιδιαίτερα ελαφρύ αλλά απόλυτα ακριβές τιμόνι, ενώ ποτέ δε θα πάψουμε να εντυπωσιαζόμαστε από το 1,5 diesel κινητήρα της Renault όπου κι αν αυτός χρησιμοποιείται.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη γνωριμία να δούμε και τις τιμές (λίγο πιο ακριβές από αυτές του Qashqai) που ξεκινούν από 22.340 ευρώ για την έκδοση που οδηγήσαμε (1.5 dCi)και μειώνονται στα 20.850 ευρώ για την έκδοση 1,2 turbo.
Στα πακέτα αυτά περιλαμβάνεται στάνταρ πλούσιος εξοπλισμός με ESP, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, cruise control και ραδιο CD (με Bluetooth και θύρες USB και Aux), αλλά και η πολύτιμη -για τα ελληνικά δεδομένα- ρεζέρβα ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση