Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποίησε ομιλία στην ανοιχτή πολιτ...
Ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υλοποίηση του τριετούς προγράμματος της κυβέρνησης «σε άμεση επαφή με τον λαό και τις ανάγκες του», στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη «να συζητήσουμε και να δούμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο ενός κόμματος της Αριστεράς σε συνθήκες άσκησης εξουσιών».
Ο κ. Μπαλάφας, επισήμανε ότι η χώρα παραμένει στην Ευρώπη και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε εδώ, όρθιοι, συνεχίζουμε εντός Ευρώπης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση. Γυρίζουμε σελίδα».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας ο κ. Μπαλάφας, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη για την επανίδρυση της Ευρώπης μετά το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι «δεν φτάνει μόνο μια δύναμη, δεν φτάνει καν όλη η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, ιδιαίτερα με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, τον χώρο των Οικολόγων και άλλων».
Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα:
«Θέλω να σας καλέσω να θυμηθούμε όλοι μαζί που βρισκόμασταν πέρυσι τέτοια μέρα, 5 Ιουλίου 2015, ημέρα διενέργειας του δημοψηφίσματος. Καλό θα ήταν να δούμε τι έλεγαν τότε τα μέσα της διαπλοκής και οι γνωστοί δημοσκόποι.
Στις 3 Ιουλίου (δυο ημέρες πριν το δημοψήφισμα) δημοσκόπηση του γνωστού Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης εκτιμούσε ότι 43% ήταν υπέρ του ΟΧΙ και 42,5% υπέρ του ΝΑΙ. Οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν παταγωδώς, με το πάνω από 60% υπέρ του ΟΧΙ.
Ε, λοιπόν εμείς είμαστε εδώ, όρθιοι, συνεχίζουμε εντός Ευρώπης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση. Γυρίζουμε σελίδα. Βασιζόμαστε όμως σε όλη την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης που έφερε θετικά αποτελέσματα και οδήγησε στην εκταμίευση της πρώτης δόσης αλλά και σε έναν οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του χρέους. Προχωράμε σε ένα επίσης δύσκολο τοπίο, αλλά οι δυσκολίες συνυπάρχουν και με θετικές προοπτικές.
Υλοποιούμε ένα 3ετές πρόγραμμα σε άμεση επαφή με τον λαό και τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό το σχέδιο έχει τρεις πυλώνες: ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει ήδη νομοθετημένα μέτρα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν (τηλεοπτικές άδειες, υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αναπτυξιακός νόμος κλπ). Δεύτερον υπάρχουν νέοι νόμοι που θα ψηφιστούν, όπως ο νόμος για την κοινωνική οικονομία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς κ.ά. Και τέλος, αλλά πρώτο σε σημασία, είναι το ζήτημα της αναπτυξιακής ανάκαμψης της χώρας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με κύριο και βασικό στόχο τη συνεχή μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σταθερών και καλά αμειβόμενων.
Βρισκόμαστε μπροστά όμως και στη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το συνέδριο πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο ενός κόμματος της Αριστεράς σε συνθήκες άσκησης εξουσιών. Και αυτό πρέπει να το δούμε με ένα ανοιχτό πνεύμα, χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς έτοιμες συνταγές του παρελθόντος. Αλλά είναι κάτι άλλο πολύ σημαντικό την εποχή αυτή: τα συμπεράσματα που βγήκαν από το Brexit. Με πρώτο ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη εάν συνεχίσει την σημερινή της πορεία και τη σημερινή της στάση, δεν έχει μέλλον. Στον αγώνα για την αλλαγή αυτή, είναι καθοριστικός ο ρόλος της χώρας μας και της κυβέρνησής μας, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένα. Για αυτό και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου, για την αλλαγή στην Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη, για την επανίδρυση της Ευρώπης. Δεν φτάνει μόνο μια δύναμη, δεν φτάνει καν όλη η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, ιδιαίτερα με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και τον χώρο των Οικολόγων και άλλων.
Είναι καταρχήν θετικό ότι τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας εγκαταλείπουν τον επί χρόνια εναγκαλισμό τους με τη Δεξιά και προχωρούν σε μια λογική συνεύρεσης με την Αριστερά, για τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, ενάντια στην πολιτική της μόνιμης λιτότητας, για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Γηραιά Ήπειρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση