Τις δυνατότητες διεύρυνσης της στρατηγικής σημασίας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ...
Τις δυνατότητες διεύρυνσης της στρατηγικής σημασίας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Knesset του Ισραήλ Yuli Yoel Edelstein.
Αναφερόμενος στην Knesset, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται στην καρδιά του Κοινοβουλευτισμού στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η υποδειγματική λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα σας αποτελεί παράγοντα πολιτικής και δημοκρατικής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων Ελλάδος και Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΙSIS, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «οι διασπορές μας σε όλη την υφήλιο συνεργάζονται πολύ καλά».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεργάζονται οι Ισραηλινής και Ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο πλαίσιο του Κογκρέσου και επανέφερε την πρόταση, που είχε υποβάλει κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, να υπάρξει αυτή η συνεργασία γενικότερα σε όλον τον κόσμο, σε όποια Κοινοβούλια υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι έχουν είτε ελληνική είτε ισραηλινή καταγωγή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Knesset του Ισραήλ Yuli Yoel Edelstein, χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στρατηγικής σημασίας τόσο στον τομέα της άμυνας, όσο και της ενέργειας και τάχθηκε και αυτός υπέρ της ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.
Τόνισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Knesset επισκέπτεται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι θα αποτελέσει την απαρχή για πολλές ακόμα στο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την ισραηλινή πλευρά για διακοινοβουλευτική συνεργασία και ειδικότερα με τους Κοινοβουλευτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, προανήγγειλε την οργάνωση στην Knesset μιας συνάντησης διακοινοβουλευτικής στην οποία -όπως σημείωσε- θα προσκληθούν και Έλληνες συνάδελφοι.
Διαβάστε αναλυτικά τι συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον επικεφαλής της Κνεσέτ του Ισραήλ, Γιούλι-Γιοέλ Εντελστάιν:
«Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανταποδίδοντας την θερμή φιλοξενία την οποία μου επιφυλάξατε στο Ισραήλ. Και παραμένω πάντοτε με αυτήν την πολύ καλή ανάμνηση της επίσκεψής μου στην Χώρα σας. Η Knesset βρίσκεται στην καρδιά του Κοινοβουλευτισμού στο Ισραήλ και η υποδειγματική λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού στη Χώρα σας αποτελεί παράγοντα πολιτικής και δημοκρατικής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.
Οι Διασπορές μας σε όλη την Υφήλιο συνεργάζονται πολύ καλά. Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το ότι συνεργάζονται οι Ελληνικής και Ισραηλινής καταγωγής βουλευτές στο πλαίσιο του Κογκρέσου και σας επαναφέρω την πρόταση που σας είχα κάνει, στο Ισραήλ, να υπάρξει αυτή η συνεργασία γενικότερα, σε όλον τον Κόσμο, σε όποια Κοινοβούλια υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι έχουν είτε Ελληνική, είτε Ισραηλινή καταγωγή.
Η τριμερής, στρατηγικής σημασίας, συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που μας ανοίγει ορίζοντες μιας συνεργασίας πολύ παραγωγικής σε πολλούς τομείς, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέχρι άλλες δραστηριότητες. Και νομίζω πως αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.
Τέλος, και το πιο σημαντικό, είναι ότι η συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων, της Ελλάδας και του Ισραήλ, αυτή την κρίσιμη περίοδο, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και ιδίως στη Συρία. Γιατί ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, αφού μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο Προσφυγικό ζήτημα, υπό όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στους Πολιτισμούς μας. Αλλά μόνον έτσι μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ISIS, η οποία είναι μια τρομοκρατία απεχθέστατη, δεδομένου ότι οι τρομοκράτες του ISIS διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και το Ισραήλ ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει, μέσα από την τραγωδία του Ολοκαυτώματος, όλη αυτή η εγκληματική δράση. Άρα, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους τρομοκράτες, όπως τους ταιριάζει. Το οφείλουμε στην Ιστορία των Λαών μας, αλλά το οφείλουμε επίσης και στη σημερινή Ανθρωπότητα, αφού βρισκόμαστε στην περιοχή και είναι ανάγκη, πραγματικά, να συμβάλουμε καθένας όπως μπορεί. Και – όπως είπα – πιστεύω ότι τα δύο Κοινοβούλια, για λόγους συμβολισμού και ουσίας, μπορούν να εργασθούν αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κνεσέτ του Ισραήλ, Γιούλι-Γιοέλ Εντελστάιν, δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο:
«Κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη χαρά, μετά τη συνάντηση που είχαμε στην Knesset, να με δέχεστε, εμένα και την ακολουθία μου, εδώ στην Αθήνα. Είμαι αρκετά χρόνια και στην Knesset και στην κυβέρνηση και θα ήθελα να πω ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι αυτονόητες. Όμως μπόρεσα να ανακαλύψω ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Knesset στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, λοιπόν, που αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεται Πρόεδρος της Knesset στην Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα είναι η τελευταία βέβαια.
Δεν ξέχασα τα θέματα τα οποία θίξαμε κατά την διάρκεια της συναντήσεώς μας στην Knesset. Θα ήθελα να πω ότι κοιτάω ακόμα περισσότερο τη συνεργασία την οποία αναφέρατε και ιδιαίτερα με τους κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα για να μπορέσει να γίνει πιο στενή η συνεργασία εκείνων των κοινοβουλευτικών με τις μητέρες-πατρίδες. Θα ήθελα να πω επίσης πως πρόκειται να οργανώσουμε στο Ισραήλ στην Knesset μια συνάντηση διακοινοβουλευτική, στην οποία δεν θα παραλείψω, βεβαίως, να καλέσω τους Έλληνες συναδέλφους.
Έχετε πολύ δίκιο λέγοντας πως η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας, ενέργειας και άλλα. Και βεβαίως θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Υπήρξε ήδη στην Κύπρο συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με εκπροσώπους από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα θέλαμε να το επαναλάβουμε μέχρι το τέλος του έτους στο Ισραήλ. Οι αντιπροσωπείες, όπως είναι λογικό, θα ασχοληθούν με θέματα άμυνας, ειρήνης και γενικότερα με θέματα που έχουν να κάνουν με την πάταξη της τρομοκρατίας και θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα στην περιοχή.
Εκτός από τη μάχη που πρέπει να δώσουμε κατά της τρομοκρατίας, ευελπιστούμε επίσης και στη συνεργασία των Κοινοβουλίων μας για ειρηνικούς σκοπούς. Και θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στη συνεργασία με άλλα Κοινοβούλια της περιοχής, όπως το αιγυπτιακό, στην οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία με το Ισραήλ ώστε να μπορέσει να προσελκύσει συνεργασίες από
Κοινοβούλια της ευρύτερης περιοχής και άλλων αραβικών χωρών, με τις οποίες θα μπορούσαμε ακριβώς να δημιουργήσουμε μια συνεργασία διακοινοβουλευτική της περιοχής.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας και για την καλοσύνη σας να μας υποδεχτείτε στο Προεδρικό Μέγαρο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση