«Η επέλαση του κόμματος στο κράτος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και 2-3 απολύτως πιστά σε αυτού...
«Η επέλαση του κόμματος στο κράτος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και 2-3 απολύτως πιστά σε αυτούς κανάλια και μετά θα σκεφθούν τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ερωτώμενος για τον εκλογικό νόμο που έχουν φέρει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή υπογράμμισε ότι: «Σημασία έχει να αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση και όχι να διορθώσουμε τα λάθη με νέα λάθη». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για «μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών» ενώ τόνισε ότι θα έδινε «ψήφο στους ομογενείς και κυρίως στους 450.000 ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Πέντε έδρες από τις 300 να καθορίζονται με την ψήφο των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό». Ως προς την μεταστροφή της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεγάλων περιφερειών τόνισε ότι «μέχρι χθες έλεγαν ότι οι μεγάλες περιφέρειες είναι «εκκολαπτήρια διαφθοράς». Και τώρα δεν αλλάζει τίποτα. Δεν το ξέχασαν, απλώς ήταν το αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την απλή τους αναλογική το ΚΚΕ και ο Λεβέντης». Τέλος τόνισε ότι η πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο προτάσσει το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος.
O Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας λέγοντας ότι καραδοκεί η κατάρρευση της οικονομίας καθώς «Κάθε μέρα έχουμε 100 νέα λουκέτα. Είναι εκτός των άλλων οι ολέθριες συνέπειες των capital control. Επίσης έχουμε ένα σπάταλο κομματικό κράτος, όπως ήταν πάντα δηλαδή. Δεν παράγεται νέος πλούτος και οι κρατιστές που μας κυβερνούν προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες με φόρους και εισφορές. Η υπερφορολογία φέρνει νέα λουκέτα. Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να τον σπάσουμε πριν να είναι αργά».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Γιατί δεν ψηφίζετε τον εκλογικό νόμο αφού εσείς ήσασταν οι πρώτοι που είπατε ότι πρέπει να αλλάξει;
Γιατί σημασία έχει να αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση και όχι να διορθώσουμε τα λάθη με νέα λάθη. Εμείς λέμε: μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών και ψήφος στους 400.000 που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Συζητήσαμε με όλα τα κόμματα - ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - όλοι δέχτηκαν ότι η πρόταση μας για αναλογικό μπόνους είναι η πλέον λογική. Και τώρα η κυβέρνηση προτείνει την εξίσωση του πρώτου κόμματος με το δεύτερο.
Ναι αλλά δεν είναι παράλογο το πρώτο κόμμα να έχει bonus 50 έδρες;
Αυτό λέμε και εμείς. Και προτείνουμε όταν το πρώτο κόμμα πάρει 30% να πάρει μπόνους 15 έδρες. Κι αν πάρει 40% να πάρει 20 έδρες. Και καλούμε και αυτή ακόμη τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ΝΔ να δεχτούν την πρότασή μας. Να μην πάμε πάλι από το ένα άκρο στο άλλο.
Την ψήφο στα 17 θα την ψηφίσετε;
Την ψήφο στα 17 ναι. Την ψήφο στα 16 όχι. Με τον νόμο που φέρνουν θα μπορεί ένα παιδί που είναι 16 ετών και μιας μέρας να ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές. Είναι λαϊκισμός. Είναι σαν να τους λένε: «μπορεί ο πατέρας σου να μην έχει δουλειά, μπορεί τα σχολεία να είναι διαλυμένα, αλλά θα μπαίνεις στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, θα παίρνεις υποτροφία με 6.5 και θα μπορείς να ψηφίζεις»!
Τι άλλο θα αλλάζατε εσείς στον εκλογικό νόμο;
Θα δίναμε ψήφο στους ομογενείς και κυρίως στους 450.000 ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Πέντε έδρες από τις 300 να καθορίζονται με την ψήφο των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό. Και βέβαια σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Για να εκλεγείς στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη πρέπει να σε στηρίζουν οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι. Μέχρι χθες η κυβέρνηση έλεγε οι μεγάλες περιφέρειες είναι «εκκολαπτήρια διαφθοράς». Και τώρα δεν αλλάζει τίποτα. Δεν το ξέχασαν, απλώς ήταν το αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την απλή τους αναλογική το ΚΚΕ και ο Λεβέντης.
Το 3% δεν σας φοβίζει; Κάποιες δημοσκοπήσεις σας δίνουν κάτω από αυτό το όριο.
Δεν κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στο κόμμα αλλά τη χώρα. Αν κατέβει το όριο 3% η Βουλή θα γεμίσει με ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας. Αλλά για τις δημοσκοπήσεις να σας πω ότι ένας στους δύο πολίτες που συμμετέχουν δεν απαντά στο ερώτημα τι θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Έχουμε λοιπόν χρόνο μπροστά μας. Και νομίζω ότι κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί λένε: Το Ποτάμια τα έλεγε. Το Ποτάμι δεν μας κορόιδεψε. Ε, αυτό δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και στις κάλπες.
Η κίνησή σας να προτείνετε να εκλεγεί ο αρχηγός του νέου σχήματος του Κέντρου πριν ενοποιηθούν οι μηχανισμοί βλέπετε να προχωρά; Ή είναι καταδικασμένη γιατί δεν θα την δεχτούν οι μηχανισμοί;
Ο νέος φορέας ή θα γεννηθεί από την κοινωνία ή δεν θα γεννηθεί. Η πρόταση μου είναι καθαρή και τολμηρή. Αντί να κάνουμε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι με ποσοστώσεις για το πόσους θα έχει ο καθένας στο νέο φορέα, εμείς προτείνουμε ο κάθε υποψήφιος αρχηγός να πάει στον κόσμο, με τις λύσεις και το πρόγραμμά του. Και να αποφασίσουν με την ψήφο τους οι εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες. Οι μηχανισμοί πρέπει να το πάρουν απόφαση λοιπόν. Το Ποτάμι δεν θα τους δώσει χώρο να θριαμβεύσουν.
Τις επόμενες εκλογές πότε τις τοποθετείτε; Σύντομα, ή έστω μέσα στο 2017;
Αργότερα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα πάνε σε εκλογές πριν αλώσουν το κράτος και την ενημέρωση. Η επέλαση του κόμματος στο κράτος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και 2-3 απολύτως πιστά σε αυτούς κανάλια και μετά θα σκεφθούν τις εκλογές. Βέβαια η κατάρρευση της οικονομίας καραδοκεί, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες θα είναι οι εξελίξεις.
Φοβάστε δηλαδή μία απρόβλεπτη εξέλιξη, μια περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, μια χρεοκοπία ίσως;
Κάθε μέρα έχουμε 100 νέα λουκέτα. Σήμερα εκατό, αύριο άλλα εκατό. Είναι εκτός των άλλων οι ολέθριες συνέπειες των capital control. Επίσης έχουμε ένα σπάταλο κομματικό κράτος, όπως ήταν πάντα δηλαδή. Δεν παράγεται νέος πλούτος και οι κρατιστές που μας κυβερνούν προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες με φόρους και εισφορές. Η υπερφορολογία φέρνει νέα λουκέτα. Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να τον σπάσουμε πριν να είναι αργά.
Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στη συμφωνία με την COSCO. Όμως τελικά η συμφωνία ψηφίστηκε και η επένδυση φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Δεν είναι αυτό ένα αισιόδοξο δείγμα για την ανάπτυξη;
Ναι αλλά όπως λέτε είναι απλώς ένα «δείγμα». Και στο σημείο που φτάσαμε δεν χρειαζόμαστε δείγματα αλλά ολοκληρωμένες πολιτικές. Τα κουτοπόνηρα μπρος πίσω της κυβέρνησης στο θέμα της Cosco δημιούργησαν νέο ρήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Κερδοσκόποι πιθανόν να έρθουν, αλλά οι σοβαροί επενδυτές θέλουν σταθερούς κανόνες και όχι ευκαιριακές ρυθμίσεις και παζάρια.
Διαβαστε επίσης:
Πληρωμές των αγροτών προανήγγειλε ο Αποστόλου
Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης ανακοίνωσε η ΝΔ
Τσίπρας: Θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση