Η μέχρι χθες υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι διαδέχεται από αύριο στο πηδάλιο της Βρετανίας τον Ντέιβιντ Κάμερον, με τη δύσκολη αποστολή...
Η επικράτηση της Τερέζα Μέι οριστικοποιήθηκε μετά την απροσδόκητη απόσυρση από την κούρσα διαδοχής της τελευταίας εναπομείνασας ανθυποψήφιάς της Αντρέα Λίντσομ. Αν και στη μάχη του δημοψηφίσματος η 59χρονη Μέι είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, στις πρώτες δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση της νίκης της ξεκαθάρισε ότι «Brexit σημαίνει Brexit» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να μετατραπεί σε επιτυχία για τη Βρετανία.
Η Τερέζα Μέι θα γίνει αύριο το απόγευμα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα της εικόνας στην κούρσα για τη διαδοχή του, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι σήμερα θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου και αύριο το πρωί θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το απόγευμα θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνέχεια, θα παραδώσει την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ στη διάδοχό του, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του.
Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την οριστικοποίηση της νίκης της, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές ότι «Brexit σημαίνει Brexit» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση την οποία θα σχηματίσει «θα το κάνει να επιτύχει». Νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας της, στο Μπέρμιγχαμ, είχε καταστήσει σαφές ότι αποκλείει κάθε σκέψη για αναθεώρηση του Brexit με νέο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές.
Γεννημένη το 1956, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στο Όξφορντσαϊρ. Μοναχοπαίδι και καλή μαθήτρια, συντάχθηκε με το Συντηρητικό Κόμμα στην ηλικία των 12, ενώ, όπως αποκάλυψε η ίδια, ποτέ δεν επαναστάτησε ενάντια στη θρησκευτική ανατροφή που της έδωσε η οικογένειά της -ο πατέρας της ήταν ιερωμένος- και μέχρι και σήμερα πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία.
Από το δημόσιο λύκειο κατάφερε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον, να γίνει δεκτή στην Οξφόρδη όπου σπούδασε γεωγραφία.
Εκεί, παρακολούθησε τη διάσημη ομάδα ντιμπέιτ του πανεπιστημίου και μπήκε στη συντηρητική ένωση της σχολής. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, Φίλιπ Τζον Μέι, έναν τραπεζικό, τον οποίο της συνέστησε η συμφοιτήτριά της Μπεναζίρ Μπούτο, που χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός του Πακιστάν. Είναι παντρεμένοι από το 1980.
Σήμερα, η Τερέζα Μέι περιγράφει τον σύζυγό της ως τον βράχο της. Οι δυο τους είναι μόνοι, καθώς δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά. «Απλά δεν συνέβη», είπε σε συνέντευξή της στην Telegraph. «Βλέπεις οικογένειες όλη την ώρα και αντικρίζεις κάτι που δεν έχεις».
Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα στην εύπορη περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ (νότια Βρετανία).
Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός συντηρητικού κόμματος.
Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερέζα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία.
Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.
Η Daily Telegraph την θεωρεί την ισχυρότερη γυναίκα πολιτικό της χώρας.
Λατρεύει την πεζοπορία και τη μαγειρική. Συχνά ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στα παπούτσια της με τα οποία η ίδια έχει πάθος.
Μολονότι ο βρετανικός λαός θεωρείται από τους πλέον προοδευτικούς, το… άβατο του ανδροκρατούμενου βρετανικού πρωθυπουργικού θώκου «σπάει» μόλις για δεύτερη φορά και αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει γυναίκα… καπετάνιο στο τιμόνι του και μένει να δούμε πώς η Τερέζα Μέι θα ανταποκριθεί στο ρόλο της και αν οι εύλογες συγκρίσεις με τη Θάτσερ έχουν βάση.
Πάντως για πολλούς η Τερέζα Μέι, διαθέτει όλα τα προσόντα για να μετατραπεί σε μία νέα Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο βρετανικός Τύπος την αντιμετωπίζει με αρκετό σεβασμό, με τον «Guardian» να τονίζει ότι «σε ένα πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να περιορίσει τις ελιτιστικές του τάσεις, η Μέι αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος πολιτικού: μία διευθύντρια σχολείου που μπορεί να ηρεμήσει όλα τα... ατίθασα αγόρια της τάξης. Υπάρχουν πολλοί που της έχουν επιτεθεί χαρακτηρίζοντάς την ως αλαζονική και πεισματάρα».
Οι New York Times, που την προηγούμενη εβδομάδα αφιέρωσαν ένα ολόκληρο άρθρο στη γυναίκα που από αύριο επισήμως θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Για να αποδείξει το πόσο δυναμική και πραγματίστρια είναι, το άρθρο ξεκινάει με ένα περιστατικό από το 2013, τότε που η Μέι διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, μία πάθηση που απαιτεί σε καθημερινή βάση ενέσεις με ινσουλίνη. Ερωτώμενη για το πώς ένιωσε, η Μέι σημείωσε ότι ο τρόπος που προσέγγισε την ασθένειά της δεν διέφερε από τη γενικότερη στάση ζωής που ακολουθεί. «Απλά προχώρα και αντιμετώπισέ το», ήταν η απάντησή της.
Η ίδια χαλύβδινη στάση και αντοχή ήταν που την κράτησε επί χρόνια στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας και την έβαλε στο επίκεντρο μετά την ψήφο της χώρας της να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μιλώντας στους Νew York Times, ένας πρώην συνεργάτης της αποκαλύπτει για εκείνη ότι αν και πάντα πήγαινε στα πάρτι του, ποτέ δεν ήταν από εκείνους που συγκέντρωναν κόσμο γύρω τους. Αντίθετα, είχε πάντα ήπιο στιλ και ήταν προσεκτική, κάτι που την έφερνε πάντα σε πιο σταθερή θέση ειδικά στις περιπτώσεις που γύρω της επικρατούσε χάος.
«Μάχη» και στους Εργατικούς
Στο μεταξύ, ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος, οι διαιρέσεις στο οποίο εντάθηκαν με τη νίκη του Brexit.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο επικεφαλής των Εργατικών χάρη στην ψήφο των μελών του κόμματος, ουδέποτε κατάφερε να επιβληθεί σ' ένα μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών, τα οποία τον θεωρούν υπερβολικά αριστερό και ανίκανο να κερδίσει βουλευτικές εκλογές.
Οι επικρίσεις ενισχύθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με κινητοποίηση των εργατικών βουλευτών εναντίον του και την παραίτηση των δύο τρίτων της σκιώδους κυβέρνησής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση