GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Γιατί δεν μαζεύονται οι 200 για τον εκλογικό νόμο...

Γράφει ο Μαυρογιαλούρος.  Η κοινωνία διαλύεται, οι Έλληνες οδηγούνται καθημερινά σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση και εξαθλίωση και η κυβέρνηση...

Γράφει ο Μαυρογιαλούρος. 

Η κοινωνία διαλύεται, οι Έλληνες οδηγούνται καθημερινά σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση και εξαθλίωση και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου συνεχίζει τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Δεν είναι μόνο παιχνίδια αποπροσανατολισμού αλλά εντάσσονται, όπως σας έχω ενημερώσει και άλλη φορά, και σε μια γενικότερη στρατηγική «επιβίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες εποχές της συρρίκνωσης που έρχονται και γι αυτόν…

Για να είστε πάντως καλά ενημερωμένοι, υπάρχουν και νεότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Ύστερα από τον κύκλο των συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους έξι πολιτικούς αρχηγούς (της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων), μαθαίνω ότι έχει γίνει ένας πρώτος απολογισμός στο κυβερνητικό επιτελείο που δεν είναι όμως και πολύ ευχάριστος γι αυτούς.

Ποιο είναι το μέχρι στιγμής συμπέρασμα; Ότι δεν μαζεύονται οι 200 ψήφοι που χρειάζονται από τη σημερινή Βουλή για να μπορέσει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, δηλαδή από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο νέος νόμος.

Το δεύτερο, επιμέρους, συμπέρασμα που βγάζουν στο Μαξίμου -κάπως πιο ευχάριστο γι αυτούς- είναι ότι με αφορμή τον εκλογικό νόμο μπορεί και να καταφέρουν να διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι…

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει βρει τουλάχιστον έναν σύμμαχο στο θέμα του εκλογικού νόμου, κόντρα στον Αλ. Τσίπρα. Ο λόγος για τον Στ. Θεοδωράκη που διάλεξε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα μελλοντικής συνεργασίας του με τη ΝΔ αφού μόνος του δεν έχει πια τύχη.

Έτσι στους 75 της ΝΔ και στους 6-7 τουλάχιστον από το Ποτάμι, προστίθενται και οι 15 του ΚΚΕ που έχει πει ήδη όχι. Επίσης από τους ανεξάρτητους ο Στ. Παναγούλης, ο Λ. Γρηγοράκος και ο Χ. Θεοχάρης θεωρούνται σίγουροι για την αρνητική τους στάση. Επομένως και μόνο με αυτούς σχηματίζεται το άθροισμα των 100 που είναι απαραίτητο για να μπλοκάρει την πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή. Από το κόμμα του Θεοδωράκη, που σήμερα έχει 10 βουλευτές, 2-3 είναι οι αμφιταλαντευόμενοι που την κρίσιμη στιγμή μπορεί να την κάνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένο είναι και το ΠΑΣΟΚ αφού πέρα από την κλασσική κόντρα Γεννηματά - Βενιζέλου κάποιοι από τους βουλευτές του δεν θέλουν ούτως ή αλλιώς να γείρουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν αυτοί περιοριστούν, από τους 16 συνολικά, σε 3-4, το όριο των 200 που χρειάζεται ο Τσίπρας γίνεται ακόμη πιο μακρινός και άπιαστος στόχος.

Προσέξτε όμως τώρα ποιο σχέδιο σκέφτεται, ύστερα από αυτά τα νέα δεδομένα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Να ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο έστω και με την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία.

2. Να προσπαθήσει από το φθινόπωρο να "μετρήσει" το κλίμα για το πότε είναι προτιμότερο να γίνουν οι εκλογές.

3. Να καθηλωθεί η ΝΔ, που αν και πρώτο κόμμα στα γκάλοπ δεν τραβάει, σε ποσοστό κάτω από 30%.

4. Αυτό σημαίνει ότι με τον ισχύοντα νόμο και το μπόνους των 50 εδρών, θα κινηθεί γύρω στους 125 βουλευτές. Σε ποιον θα στηριχτεί για να κάνει κυβέρνηση; Ακόμη κι αν μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, δεν μαζεύονται οι 151. Θα στηριχτεί στον ...Λεβέντη;

5. Τι θα είναι το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση; Να μη σχηματιστεί κυβέρνηση, να διαλυθεί αμέσως η Βουλή και μέσα σε τριάντα ημέρες να γίνουν πάλι εκλογές, αλλά με το νέο εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε...












Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *