Με 179 θετικές ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές, καθ...
Με 179 θετικές ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Υπέρ του εκλογικού νόμου επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 ψήφισαν ναι 180 βουλευτές, όχι 81 βουλευτές και παρών δήλωσαν 20 βουλευτές. Επί του άρθρου 2 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές, όχι 83 βουλευτές και παρών δήλωσαν 19 βουλευτές. Επί του άρθρου 3 ναι ψήφισαν 163 βουλευτές, όχι 101 βουλευτές και παρών 17 βουλευτές. Επί των άρθρων 4 και 5 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές, όχι ψήφισαν 86 βουλευτές και 16 δήλωσαν παρών.
Οι διαφοροποιήσεις
Διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο κ. Δημαράς δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που αφορά στο πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη βουλή.
Με διαφοροποιήσεις εμφανίστηκε στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν "παρών" στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με υπόλοιπους βουλευτές του Ποταμιού.
Επίσης, οι Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσαν "παρών" στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17, ενώ ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε παρών στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3 για το πλαφόν εισόδου στη βουλή και καταψήφισε τα υπόλοιπα.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι. Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Τσίπρας: Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού - ΒΙΝΤΕΟ
"Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού" είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη βουλή για τον εκλογικό νόμο.
"Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά" τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφο στα 17 που όπως σημείωσε "αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους".
"Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
Να συνειδητοποιήσουμε ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
"Απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας", σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα κόμματα του κέντρου και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, επισήμανε: "Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση".
Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει πολιτική αστάθεια και αναταραχή - ΒΙΝΤΕΟ
Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο κάνοντας λόγο για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.
«Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και για αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι : «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».
Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι «ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ»
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».
«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή» είπε και επέμεινε ότι η απλή αναλογική «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17, έκανε λόγο για «τακτικισμό» και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε «γιατί αρνείστε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού».
«Η ΝΔ η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, εγγυάται ότι η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας θα είναι καλύτερη. Η επικίνδυνη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Δείτε το βίντεο
Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή δεν γίνεται ουρά κανενός - ΒΙΝΤΕΟ
«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι, δεν είμαστε ουρά κανενός», δήλωσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής,Νίκος Μιχαλολιάκος, και αποχώρησε μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του εκλογικού νόμου, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του.
«Ας μην μιλάτε για αγνή άδολη λογική αλλά για ένα ανατολίτικο παζάρι. Σε αυτή την ιστορία η Χρυσή Αυγή δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει» ανέφερε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υποστηρίζοντας ότι έχουν την ίδια εθνοκτόντο πολιτική, ενώ μίλησε για «εκτεταμένη εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης» που δέχεται το κόμμα του, με ισχυρισμούς, όπως είπε, ότι «η Χρυσή Αυγή έχει κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με αντάλλαγμα την δίκη της».
«Δέκα μέρες λάσπης, παραπληροφόρησης και ατέλειωτα ανατολίτικα παζάρια στα οποία δεν συμμετέχει η Χρυσή Αυγή», τόνισε o κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια πολιτική. Αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή θα λέγατε είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ψηφίζαμε θα λέγατε είμαστε ουρά της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή δεν γίνεται ουρά κανενός. Ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε να επιλέξουμε τίποτα, γιατί ακολουθείτε την ίδια πολιτική των εθνοκτόνων μνημονίων».
Ο κ. Μιχαλολιάκος είπε επίσης ότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι άσχετος με την πολιτική των «hot spots», χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο την το ενδεχόμενο κατάργησης του πλαφόν του 3%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπει ψήφο στους ομογενείς γιατί φοβάται.
«Πάρτε το απόφαση. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι συνδεμένη με κανένα, οι χρυσαυγίτες δεν είναι όμηροι. Ούτε Μάρξ, ούτε Ροκφέλερ», είπε ενώ έκανε λόγο για «άνεμο εθνικισμού που φυσάει σε όλη την Ευρώπη».
Ακόμη, ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στη κυβέρνηση για την στάση της αναφορικά με τους Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο ανεπιτυχές πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και περισσότερο ΠΑΣΟΚ. Μόνο τότε που το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τον Οτσαλάν μέσω Κένυας, ενώ εσείς κατευθύνεστε να τους παραδώσατε από μια δήθεν δημοκρατική χώρα. Συζητάτε να εκδώσετε και δεσμεύονται οι υπουργοί σας, ότι θα παραδώσουν τους Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται, την ίδια στιγμή που στην Τουρκία γίνονται βασανιστήρια, αποκεφαλισμοί, ο Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή».
«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Σε αυτή την διαδικασία δεν θα συμμετάσχουμε. Καληνύχτα σας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος.
Γεννηματά: Παίζετε με την απλή αναλογική γιατί φοβάστε την απλή λογική - ΒΙΝΤΕΟ
Δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «παράλληλο σύμπαν» άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
«Το κόλπο δεν έπιασε αυτή τη φορά» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό προσθέτοντας:
«Παίζετε με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε, τα κάνατε μαντάρα».
«Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» τόνισε μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να μην αναζητεί συνενόχους για τα τερτίπια της». «Ψάξτε αλλού για θηράματα για την παγίδα», συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την ανικανότητα σας διευκολύνετε τη Δεξιά παλινόρθωση».
Η κ. Γεννηματα ξεκαθάρισε επίσης ότι «η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση και προς τον πρόεδρο της ΝΔ επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν «ιστορικές ευθύνες».
Δείτε το βίντεο:
Κουτσούμπας: Η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο στοχεύει στον αποπροσανατολισμό - ΒΙΝΤΕΟ
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για "αντιλαϊκές ανατροπές" και "παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων".
Ανέφερε επίσης, ότι ο διάλογος μεταξύ ΣΕΒ και Κομισιόν αποσκοπεί στην εξαπάτηση και την χειραγώγηση των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε την ΓΣΕΕ ότι "συμμετέχει με θέρμη σε αυτό το διάλογο", χαρακτηρίζοντας "κυβερνητικό μύθο", ότι η Κομισιόν έχει ηπιότερες θέσεις στα εργασιακά από το ΔΝΤ.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, έκανε λόγο για όξυνση των διεθνών αντιθέσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί η Ελλάδα και οι λαοί της περιοχής σε περιπέτειες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στην Σύνοδο, εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει τα νατοϊκά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι "συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ".
Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις.
Για την Ένωση Κεντρώων είπε ότι παίζει το ρόλο του "λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα", και για τη Χρυσή Αυγή ότι "σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών".
Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο "παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, που δεν αφορά απλώς τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αλλά επεκτείνεται σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες".
"Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ήταν περισσότερο και κυρίως για να δώσει την εικόνα μιας πλατιάς συναίνεσης πάνω σε μια «εμβληματική», όπως την παρουσιάζει, πρωτοβουλία", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε, πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις διατάξεις για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, αλλά και πως θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ζήτησε από την Βουλή, να υπερψηφίσει την τροπολογία προσθήκη που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νέο εκλογικό νόμο και με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν του 3%.
Θεοδωράκης: Αν κάποιοι σκέφτονται κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν - BINTEO
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο, λέγοντας πως το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό και λέει "όχι" στην εξαπάτηση. «Μην παθιάζεστε τόσο πολύ με την πρότασή σας γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο περάσετε ξανά μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Θα βρείτε μια δικαιολογία» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας». Πιο παράξενο όμως, είναι το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη «προοδευτικό» ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Είναι προοδευτικό να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης; Παιδιά που σπούδασαν εδώ, επιστήμονες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τώρα τους λέμε «δεν θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές!», «δεν θα ψηφίσετε γιατί φύγατε». Είναι προοδευτικό; Και γιατί στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν; Είναι προοδευτικό να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι «χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζα ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς»; Είναι προοδευτικό να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ’15 αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ‘16» είπε και αναφέρθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015.
«Τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι του 15 που θα αλλάζαμε μαζί, ριζικά τον εκλογικό νόμο με το καλοκαίρι του 16 που αλλάζετε όπως όπως, μόνο μια διάταξη του εκλογικού νόμου, αυτή που αφορά στο μπόνους του πρώτου κόμματος; Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως η απλή αναλογική δεν είναι η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.
«Το φάρμακο που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. Για να εκλεγείς στην αχανή Β’ Αθηνών πρέπει να έχεις κλείσει συμβόλαιο με τα πρωινάδικα και τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές. Και πρέπει να ξοδέψεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση. Και άλλο ένα χατίρι στους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.
Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα; Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάϊο του ‘12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;».
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι προτείνει το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες. « Και θέλω εδώ να το πω με το πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί – και θα είναι κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα».
Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17 τόνισε: «Ο επιχειρησιακός τίτλος θα μπορούσε να είναι «ξεγελώντας τους 16άρηδες». Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους. Και δίνει ψήφο στους μαθητές της Α Λυκείου, σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα». Επίσης, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε:
«Και ενώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους 16ρηδες με χάντρες, σβήνεται από τον εκλογικό χάρτη μια άλλη γενιά. Όλους αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό…Άραγε από πού αντλείτε τόση εξουσία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό; Διότι αυτό κάνετε. Τους διαγράφετε». Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ.Τσίπρα. Γιατί «η πρώτη φορά αριστερά» δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα».
«Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεστε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας. Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε. Και να διορθώσω ορισμένους που κάνουν λάθος υπολογισμούς. Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή.Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμη κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του «ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε.».
Καμμένος: Δεν είναι επιχείρημα ότι οι σταθερές κυβερνήσεις απαιτούν μεγάλα κόμματα - ΒΙΝΤΕΟ
«Αν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αλλάζει έχουμε υποχρέωση να φύγουμε από τα στερεότυπα» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουμε το πρώτο βήμα να ψηφίσουμε τα δύο άρθρα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας. Να ψηφίσουμε την απλή αναλογική και να δείξουμε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά».
«Δεν είναι επιχείρημα ότι οι σταθερές κυβερνήσεις απαιτούν μεγάλα κόμματα. Και αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή, με κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους» επεσήμανε.
Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι η αρχή ενός κύκλου συζητήσεων που πρέπει να ξεκινήσουν στη Βουλή.
«Οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δήλωσε ο κ. Καμμένος ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών».
Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε ότι μπορεί να συζητηθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Δείτε το βίντεο:
Λεβέντης: Να φύγουμε από το ανάθεμα των μονοκομματικών κυβερνήσεων - ΒΙΝΤΕΟ
«Να φύγουμε από το ανάθεμα των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων και να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας» ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά στους επόμενους λίγους μήνες, αφορά στο μέλλον της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά πρέπει να λειτουργήσει η συνείδηση του βουλευτή.
Ο κ. Λεβέντης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι θέλει το "δώρο" του μπόνους ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις περί κινδύνου ακυβερνησίας με την απλή αναλογική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία, απλά δεν θα έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».
«Δεν χρειάζεται την Κυριακή να κάνουμε εκλογές και τη Δευτέρα να έχουμε κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι είχε την απλή αναλογική στην ιδρυτική του διακήρυξη και τώρα προβάλλει δευτερεύοντα πράγματα για να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. «Το πρωτεύον είναι το μηδέν μπόνους, να μην υπάρχουν δώρα» τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό» λέγοντας απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά ότι «τη νύχτα που θα χαίρεται η ΝΔ εσείς ίσως δεν θα είστε στην αίθουσα».
Δείτε το βίντεο:
Οι κόντρες
Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Βούτση για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής - ΒΙΝΤΕΟ
Ένταση επικράτησε στη βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Βούτση με αφορμή μια δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος της βουλής για τη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του διάβασε μια δήλωση του κ. Βούτση στον ΣΚΑΪ ότι στη βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.
"Δεν έχουμε μιλήσει με την Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής επί του θέματος και ως εκ τούτου περιμένουμε όλα τα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις του. Αυτά που απάντησα δεν αποτελούν πρόσκληση προς της Χρυσή Αυγή. Επί 20 μέρες διακηρύσσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με Χρυσή Αυγή. Ήρθε η συζήτηση εδώ και αποδείχθηκε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο των δυνάμεων που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική" είπε ο πρόεδρος της βουλής και έκανε λόγο για πολιτική αλητεία σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία.
"Με κατάπληξη σας άκουσα να υιοθετείτε αυτή την πολιτική αθλιότητα. Γράφτηκαν πράγματα που θα έπρεπε από αυτό το βήμα να τα αποδοκιμάσετε", τόνισε ο κ. Βούτσης και κατέληξε:
"Πρέπει να σας γίνει μάθημα ότι με τον φασισμό, με τις ακραίες απόψεις όχι μόνο απλά δεν έχει σχέση η Aριστερά αλλά ουδέποτε συναλλάχθηκε, ούτε είχε τέτοιο ορίζοντα. Εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, σας προκαλώ να υποβάλετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της βουλής και να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε, διότι η ίδια η έκβαση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις έναντι της απόφασης για απλή αναλογική".
"Θα περίμενα κύριε Πρόεδρε, να υπηρετείτε το αξίωμα σας με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση πόσο μάλλον όταν αυτά που είπατε, επιβεβαίωσαν απόλυτα αυτά που είπα εγώ" απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Βούτση.
"Σας ρωτώ και εσάς και τον Πρωθυπουργό αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με αυτούς της Χρυσής Αυγής θα ίσχυε ο νόμος; Και όταν ο κ. Κουρουμπλής και τα παπαγαλάκια διέρρεαν είμαστε στους 197 εννοούσαν ή δεν εννοούσαν τις ψήφους; Όταν συζητάμε για αυξημένες πλειοψηφίες, να σας θυμίσω τι είπε ο κ. Δήμας ότι δεν ενδιαφέρετε να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, τότε γιατί δεν είπατε το ίδιο;
Σέβομαι και τιμώ τους αγώνες της Αριστεράς κατά της δικτατορίας. Ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών από τη χούντα. Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έφερε τη δημοκρατία δεν δέχεται" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση