«Όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία διαπραγματεύσεων», ζήτησε η...
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».
Και οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.
Η κ.Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της.
«Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε., η οποία «παραμένει μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο», αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν αύριο από κοινού Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, η Καγκελάριος έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε να δοθεί νέα ώθηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με την προσφυγική κρίση, της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία. Σημείωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, με ορίζοντα την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο του 2017.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε ότι η τριμερής συνάντηση έγινε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.
«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό». Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος. «Καταλαβαίνουμε την πολιτική κατάσταση στην Μ. Βρετανία κι εδώ πρέπει να δείξουμε σεβασμό, αλλά κι εμείς ως Ε.Ε. περιμένουμε σεβασμό από τη Μ.Βρετανία», τόνισε.
Αναφερόμενος στην πρόταση στην οποία κατέληξε από κοινού με τους δύο εταίρους του, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να εφεύρουμε εκ νέου την Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε σαφήνεια, ενότητα και ταχύτητα.
Σύμφωνος με τον κ. Ολάντ εμφανίστηκε και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί». Θέλουμε, δήλωσε, να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες.
«Το πιο χαρακτηριστικό είναι μια λέξη που προέρχεται από τα ελληνικά, ο “καιρός”. Αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι στο τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός, διότι από τη μια πλευρά είμαστε λυπημένοι για την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή εποχή να γράψουμε μια νέα σελίδα για την Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι πρέπει και οι πολίτες της Ευρώπης να γνωρίζουν ότι «δεν πρέπει να παίζει κανείς παιχνίδια με τη δημοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση