Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα, τόνι...
Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ και συνέχισε, τονίζοντας: Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Άλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Γερμανό αντικαγκελάριο, έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο ηγέτη με ευρωπαϊκό όραμα και τον ευχαρίστησε για τη στάση του έναντι της Ελλάδας, το περασμένο καλοκαίρι.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτό το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, έως τώρα, για αυτό το θέμα.
Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και στον Τ. Ερντογάν, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώνουμε οπωσδήποτε με την τρομοκρατία και κάλεσε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε συνεργασία, προκειμένου να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία αλλά το κέντρο βάρους είναι άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.
Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα Προέδρου ότι σήμερα η Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.
Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία. Συνεχίζοντας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.
Σχετικά με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Έλληνες και τον ελληνικό λαό, για όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις αναφορικά με το θέμα, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση