GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρες στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο

Νέα σελίδα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλ...


Νέα σελίδα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία πήρε τον λόγο αμέσως μετά, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι προηγούμενοι νόμοι είχαν πενιχρά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τόσο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και νέων στρατηγικών επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "ο νέος νόμος, που είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου, θα είναι το νέο αναπτυξιακό εργαλείο και ο μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα".

"Με την ψήφισή του θα ανοίξει ο δρόμος για μία νέα σελίδα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο νέος θεσμός του "Αναπτυξιακού Συμβουλίου" είναι τομή για τη χάραξη καινοτόμων αναπτυξιακών πολιτικών και επενδύσεων από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ομίλους.

"Κεντρικοί στόχοι είναι η επενδυτική επανεκκίνηση, η ισόρροπη και σχεδιασμένη ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εξειδικευμένο προσωπικό. Είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος θα θέσεις τις στέρεες βάσεις, ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης", επεσήμανε ο κ. Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αντέτεινε ότι οφείλεται στη μακρά και διεξοδική διαβούλευση που έγινε με τους αρμόδιους παραγωγικούς φορείς της χώρας, πολλές από τις προτάσεις των οποίων έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

"Ανακαλύπτετε, δυστυχώς, τώρα τον τροχό της ανάπτυξης και τον ανακαλύπτετε στις πλάτες των Ελλήνων μετά από μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση", σχολίασε, από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ, ενώ έδωσε έμφαση στα φορολογικά κίνητρα που, όπως είπε, η κυβέρνηση αγνοεί ότι "τα χρησιμοποιούν μέχρι την Κένυα".

Ακόμη, η κ. Ασημακοπούλου έκανε λόγο για "ταξικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα", για εκδικητικότητα σε ό,τι αφορά αυτούς που αδυνατούν να προχωρήσουν την επένδυσή τους λόγω της ύφεσης και των capital controls, αλλά και για "περιορισμό των δικαιούχων με "νέους κόφτες" που φέρνει η κυβέρνηση".

"Είναι κοροϊδία στον λαό ο ισχυρισμός σας ότι η ανάπτυξη θα έρθει από αυτό το εργαλείο. Δύο είναι τα σενάρια που υπάρχουν για τον νόμο που καταθέσατε. Στο αισιόδοξο σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Στο απαισιόδοξο, ότι θα είναι πουκάμισο αδειανό. Εμείς, στη ΝΔ, λέμε ότι συνταγή για να επιστρέψει η ανάπτυξη είναι στροφή στην επιχειρηματικότητα", κατέληξε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου και κριτική σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων διατύπωσαν εξάλλου οι ειδικοί αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Να αποκλείεται η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν επιδοτηθεί, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο στο εξωτερικό, ζήτησε στην αγόρευσή του ο ειδικός εισηγητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ευάγγελος Καρακώστας. Ο κ. Καρακώστας ζήτησε επίσης να δοθεί έμφαση με το νόμο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των υποδομών και να συγκροτηθεί αδιάβλητος μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τέλος, είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Την άποψη πως "ο νέος αναπτυξιακός νόμος εξυπηρετεί την ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και όχι την ανάπτυξη του τόπου" υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε επίσης ότι από τον νέο αναπτυξιακό νόμο αποκλείονται οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και οι 700.000 από τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρότεινε να δημιουργηθούν πιστοποιημένες εταιρείες οι οποίες θα υποστηριχθούν οικονομικά από τις ενώσεις των μικρομεσαίων προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων. Πρότεινε επίσης να υποστηριχθούν με φοροαπαλλαγές και ενίσχυση των υποδομών εταιρείες λογισμικού που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα με προσωπικό μεγαλύτερο από 150 εργαζόμενους.

"Αν δεν εστιάσουμε στην ενίσχυση των δυνάμεων της εξωστρέφειας δεν θα κάνουμε πολλά πράγματα", είπε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και σημείωσε την συνεχή μείωση των εξαγωγών. Ο κ. Αμυράς είπε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν ευνοεί την ευελιξία και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού, όπως είπε, θα χρειαστούν 25 υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του. Πρόσθεσε επίσης ότι για την επιτυχία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, χρειάζονται στρατηγικοί στόχοι, αντιμετώπιση γραφειοκρατίας και τραπεζική ενίσχυση των επιχειρηματιών.

Με πρόσχημα "την ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της οικονομίας, και την αντιμετώπιση της ανεργίας", η συγκυβέρνηση ικανοποιεί "μέχρι κεραίας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής και καταλόγισε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι "αναλώθηκαν σε κριτική διαχειριστικού τύπου". Εκτίμησε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν διαφέρει σε τίποτε από τους αντίστοιχους νόμους των παλαιοτέρων κυβερνήσεων και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Απάντηση στις νέες προκλήσεις και βάση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας μετά από μακρά περίοδο ύφεσης χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης. Υποστήριξε ότι, με τις διατάξεις του απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία, ενώ σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους ανά φορέα.

Όσο καλός και να είναι δε θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, και οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμοστούν σωστά και οργανωμένα, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επαναλαμβάνεται αύριο το μεσημέρι με ακρόαση των φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *