Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος...
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016.
Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, έχω την τιμή να σας υποβάλω την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016, σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ξέρετε, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αύριο το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, βεβαίως μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, όπως φαίνεται, θα εγκρίνει την επιστροφή της εξαίρεσης, άρα την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στην κανονική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα. Αυτό θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και αποτελεί την αρχή ενός νέου δρόμου που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την οικονομία.
Πρέπει και η Κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει σε αλλαγές, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία.
Επίσης, στην Έκθεση εξειδικεύουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό που πολύ καιρό λέω, ότι πρέπει να μειώσουμε τον τελικό δημοσιονομικό στόχο από 3,5% του Α.Ε.Π. πλεόνασμα σε 2%, παράλληλα με μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα και οι δανειστές. Ελπίζω τα αποτελέσματά της και τα συμπεράσματά της να γίνουν δεκτά από την Κυβέρνηση».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απάντησε: «Κύριε Διοικητά, να σας εκφράσω την αμέριστη βοήθεια την οποία μπορεί να παρέχει η Βουλή και με τη συζήτηση της Έκθεσης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών και στο ειδικό Γραφείο που παρακολουθεί τον Προϋπολογισμό και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε κι εσείς ότι θα μπορούσε να έρθει σε μια συζήτηση επί της ουσίας, έτσι ώστε να βοηθηθούν όλοι, και η Κυβέρνηση και ο δημόσιος χώρος με τη συζήτηση.
Μετά την αξιολόγηση είναι προφανές πως διαμορφώνεται πλέον ένα αισιόδοξο περιβάλλον και έχουν τεθεί για συζήτηση ζητήματα τα οποία πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν από ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, θεωρούνταν εκτός ατζέντας. Δηλαδή το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κρίσης συνολικά στην Ευρώπη, το ζήτημα των τεράστιων πλεονασμάτων τα οποία απαιτούνταν σε κάθε φάση διαπραγμάτευσης με όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία δεν θα οδηγούσαν ούτε μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και μετά το 2018 σε μια πραγματική πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης. Σειρά θεμάτων πάρα πολύ σημαντικών, τα οποία τώρα βρίσκονται σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων. Ήδη εσείς θέσατε κάποια από αυτά. Δηλαδή στο θέμα των κόκκινων δανείων και στο θέμα του κώδικα δεοντολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία έτσι ώστε να δίνονται κάποιες σοβαρές λύσεις υπέρ των αδυνάτων που σε τελευταία ανάλυση και τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών θα ενισχύσουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος. Βεβαίως και το ζήτημα της ισχύος των capital controls και με ποιο οδικό χάρτη και όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα φύγουμε από αυτό το status. Και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία μπορούν πια να οδηγήσουν σε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την οικονομία με το πρόσημο -απ’ ό,τι λέει και η Κυβέρνηση- δίκαιης ανάπτυξης να δίνει τον τόνο σε αυτή τη φάση».
Στη συνέχεια, ο κ.Στουρνάρας ανάφερε: «Συμφωνώ απόλυτα ότι βάζουμε στο τραπέζι πράγματα τα οποία πριν από ενάμιση χρόνο δεν τα σκεφτόμασταν. Η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤτΕ είναι πολύ καλύτερη σήμερα, άψογη θα έλεγα. Με το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δούμε ακριβώς αυτό που είπα, ποιοι παράγοντες δημιουργούν ανάπτυξη τώρα και ποια είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη. Κινδύνους έχουμε μπροστά μας, δεν ξέρουμε για παράδειγμα πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό, το οποίο ελπίζω να εξελιχθεί θετικά. Έχουμε το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το απεύχομαι, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εφ’ όσον γίνει και τις συνέπειές του. Επίσης εσωτερικά έχουμε ίσως αυτή τη στιγμή μια υψηλή φορολογία σε αυτούς που πληρώνουν φόρους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν πληρώνουν φόρους. Άρα να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων, εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν. Η ΤτΕ είναι στη διάθεση και της Βουλής και της Κυβέρνησης, για συζήτηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων».
«Θα ήθελα κι εγώ επ’ αυτού να σας πω ότι υπάρχει ζήτημα για όλη την Ευρώπη και είναι κομβικά τα θέματα στα οποία η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά, το προσφυγικό ήταν και είναι ένα από αυτά, οι επί θύραις συνεννοήσεις που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω για την ΤTIP και για τη CETA, που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της, δημιουργούν ένα πλαίσιο διακινδύνευσης και επικινδυνότητας για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ.Βούτσης, και πρόσθεσε: «Και η συμπεριφορά προς τη χώρα μας, ως προς τις συνταγές οι οποίες ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και από το ΔΝΤ και από τους θεσμούς, έχει επιφέρει δυστυχώς ένα κοινωνικό ζήτημα πάνω στο οποίο επικάθονται τα όποια νέα επιβαρυντικά μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Απ’ αυτόν τον κλοιό θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα η χώρα μας, με τη βοήθεια όλων, να εξέλθει».
«Βεβαίως η ΤτΕ είναι αρωγός σε αυτά και θέλω να σας πω πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα επιχειρήματα. Δηλαδή, όταν μιλάμε με τους εταίρους μας και δεν μας αρέσει κάτι το οποίο μας προτείνουν, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιπροτείνουμε λύσεις. Αυτό κάνει η ΤτΕ εδώ και αρκετό καιρό, γι’ αυτό και καταθέτουμε τώρα αυτή την πρόταση για τη μείωση των πλεονασμάτων και για μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους η οποία θα είναι εις όφελος όλων. Και στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Επιτρέψτε μου, επ’ αυτού ειδικά, διότι είναι πολύ σημαντική η συζήτηση στην οποία κι εσείς συμμετέχετε, για το θέμα των πλεονασμάτων, να πω ότι το ζήτημα του χρέους, έστω σε δύο χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τώρα λαμβάνονται κάποια μέτρα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και σε επίπεδο ευρωζώνης, διότι αφορά και θα πρέπει να αφορά σε μια ουσιαστική απομείωση συνολικά του χρέους και όχι μόνο των χωρών του νότου, έτσι ώστε να υπάρχει ένα εφαλτήριο, μια νέα εκκίνηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι, επαναλαμβάνω, πράγματα τα οποία πέρσι ή πρόπερσι δεν γινόντουσαν δεκτά από τους συνομιλητές, ενώ τώρα όχι απλώς γίνονται δεκτά αλλά αντιλαμβάνονται ότι είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας».
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση