Ανησυχία για την επόμενη μέρα αποτυπώνουν οι δηλώσεις των Βέλγων πολιτικών αναφορικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τ...
Ανησυχία για την επόμενη μέρα αποτυπώνουν οι δηλώσεις των Βέλγων πολιτικών αναφορικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τους περισσότερους να εκφράζουν την ευχή να υπάρξει ένα «βελούδινο» διαζύγιο και να αποφευχθούν οι «πράξεις αντεκδίκησης».
Αξιοσημείωτη είναι πάντως η διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης, με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να εμφανίζεται άτεγκτος στην ανάγκη υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συμφερόντων, τη στιγμή που Φλαμανδοί πολιτικοί εμφανίζονται περισσότερο ευέλικτοι, δείχνοντας να προτάσσουν την ανάγκη να προστατευτούν πάση θυσία οι προνομιακές διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Ειδικότερα «πλήγμα» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση χαρακτήρισε ο Βέλγος πρωθυπουργός το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
«Ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική Ευρώπη, καθώς οι πολίτες δεν νιώθουν πλέον την αναγκαιότητα της Ευρώπης, σε αντίθεση με την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε, προσθέτοντας: «Το πρώτο μου όμως μήνυμα είναι να μην επικρατήσει πανικός. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ήρεμοι και να εξετάσουμε από κοινού με την ΕΕ ποια νέα μορφή συνεργασίας μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Προτείνω τον Ιούλιο να γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να επιλεγεί μια σαφής κατεύθυνση για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβουλεύσεις στις οποίες όμως δεν θα συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο», ξεκαθαρίζει.
Σε ό,τι εξάλλου αφορά τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες», προειδοποιεί.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της φλαμανδικής κυβέρνησης Γκερτ Μπορζουά χαρακτήρισε το Brexit «κακά νέα» τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Φλάνδρα αλλά και για την ίδια την Βρετανία. Ο Φλαμανδός πολιτικός τάχθηκε υπέρ ενός «βελούδινου διαζυγίου» της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη και εναντίον πράξεων αντεκδίκησης προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα ελεύθερου εμπορίου και προώθησης των φλαμανδικών προϊόντων στη βρετανική αγορά.
Από την πλευρά του το N-VA (Συντηρητικοί Εθνικιστές που μετέχουν στην κυβέρνηση) σε μια πρώτη αντίδραση έκρινε σκόπιμο να καταστήσει σαφές πως «όποιος πιστεύει πως η ΕΕ θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους πλανάται πλάνην οικτράν». «Τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Φλάνδρα η χτεσινή εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή», εκτιμά ο ευρωβουλευτής του κόμματος Σάντερ Λουνς. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η ΕΕ είναι πνεύμα ρεαλισμού. Δηλαδή μια ΕΕ που θέτει σαφή σύνορα, μιλάει καθαρή γλώσσα και τηρεί τις δεσμεύσεις της», υπογραμμίζει. Και συνεχίζει: «Για παράδειγμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση, να απαλλαγούμε από τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις επί παντός επιστητού και να επιφυλάξουμε ένα σημαντικό ρόλο στα κράτη-μέλη».
Άλλοι ευρωβουλευτές του κόμματος προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Φλάνδρα η υιοθέτηση αντιμέτρων από την πλευρά της ΕΕ, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει με τη σειρά του προβλήματα στις φλαμανδικές εξαγωγές καθότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον τέταρτο από την άποψη μεγέθους εμπορικό εταίρο της Φλάνδρας. «Έχουμε ως εκ τούτου κάθε συμφέρον να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις μαζί τους», υπογραμμίζουν.
Τέλος, από την πλευρά του ο πρώην Επίτροπος και ΥΠΕΞ του Βελγίου Kάρελ Ντε Γκουχτ σε πρωινές δηλώσεις του εκφράζει την άποψη ότι «μπορεί τα δημοψηφίσματα να είναι χρήσιμα για να αφουγκραστεί κανείς τη λαϊκή βούληση, δεν λύνουν όμως προβλήματα». «Το γεγονός ότι οι Βρετανοί επέλεξαν να φύγουν από την ΕΕ θα δημιουργήσει μεγάλες αβεβαιότητες και θα πλήξει την εικόνα μας», υπογραμμίζει. Ωστόσο δεν θέλει να φτάσει τόσο μακριά ώστε να θεωρήσει τη χτεσινή εξέλιξη ως την «αρχή του τέλους» για την ΕΕ: «Ουδέποτε οι Βρετανοί έκλεισαν στην καρδιά τους την ΕΕ», υπενθυμίζει, προσθέτοντας ότι τυχόν διοργάνωση ενός παρεμφερούς δημοψηφίσματος στην Ολλανδία θα συνιστούσε «ανοησία πρώτου μεγέθους».
Για ένα «δύσκολο διαζύγιο» που ωστόσο «δεν θα σηματοδοτεί το τέλος της ΕΕ» έκανε τέλος λόγο η Βελγίδα Επίτροπος Mαριάν Τισέν εκφράζοντας τη λύπη της για την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αλλά και την ελπίδα της ότι η διαδικασία εξόδου που θα ακολουθήσει «θα εξελιχθεί ομαλά και χωρίς παρατράγουδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση