Στην «πανάρχαια λαμπρή ιστορία» της Λάρισας αλλά και τις «εξίσου ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον» της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρ...
Στην «πανάρχαια λαμπρή ιστορία» της Λάρισας αλλά και τις «εξίσου ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον» της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνηση κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της πόλης, για «την μεγάλη τιμή» που του επιφύλασσε, όπως ο ίδιος σημείωσε.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Κύριε Δήμαρχε,
Ευχαριστώ θερμώς για την μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λαρισαίων, ενός Δήμου με πανάρχαια λαμπρή ιστορία αλλά και με εξίσου ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον του. Την τιμή αυτή την αισθάνομαι ακόμη περισσότερο, λόγω του ότι είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί μου με την Λάρισα και τους ανθρώπους της, εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι ακριβώς αυτή η εμβληματική ιστορική διαδρομή της Λάρισας, αλλά και τα προσωπικά συναισθήματα τα οποία με διακατέχουν, που καθορίζουν, εκτός από το μέγεθος της τιμής, και το μέγεθος του αντίστοιχου χρέους το οποίο μου αναλογεί να διδάσκομαι, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, από τις πολλαπλές πηγές έμπνευσης του Τόπου σας. Επισημαίνω, φυσικά εντελώς ενδεικτικώς στον σύντομο χρόνο της αντιφώνησής μου, τα εξής:
I.Η Λάρισα, ως πόλη, έχει μια διαδρομή που υπερβαίνει τους 80 αιώνες, αφού οι ρίζες της ανατρέχουν στην Παλαιολιθική περίοδο. Το πελασγικής προέλευσης όνομά της -η Λάρισα κτίσθηκε κατά την πελασγική περίοδο και η παράδοση αναφέρει ότι πήρε τ’ όνομά της από τον γιο του Πελασγού, τον Λάρισο- τεκμηριώνει την υπόστασή της ως ισχυρού οχυρού.
Α. Την μεγάλη συμβολή της σε μεταγενέστερες περιόδους αποδεικνύουν, και πάλι εντελώς ενδεικτικώς, η παρουσία του Πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε μέρος της ζωής του και πέθανε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ο τάφος του βρισκόταν κάπου μεταξύ Γυρτώνης και Τυρνάβου. Αλλά και το γεγονός ότι φημισμένοι Λαρισαίοι ιππείς, οι οποίοι μετείχαν στην επική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ίδρυσαν την Λάρισα στην Συρία και την Λάρισα στην Αραβία. Πέραν τούτων, το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, χτισμένο τον 3ο αιώνα π.Χ., στον τόπο όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου.
Β. Κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821 και της δημιουργίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους η Λάρισα ανέδειξε μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες, όπως ιδίως ο Κωνσταντίνος-Μιχαήλ Κούμας, πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Τέλος, για να έλθουμε στην εποχή μας, τέκνο της Λάρισας ήταν ο Καραγάτσης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ‘30».
Θέτω ως κατακλείδα της αντιφώνησής μου τον Άγιο Αχίλλιο, η μνήμη του οποίου αποτέλεσε την ευλογημένη αιτία λόγω της οποίας είμαστε σήμερα εδώ. Ο Άγιος Αχίλλιος, ο Πολιούχος της Λάρισας, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας. Το αποδεικνύει αφενός η καθοριστική συμμετοχή του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας μαζί, μεταξύ άλλων, με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Και, αφετέρου, η σεπτή βιωτή του ως Eπισκόπου Λάρισας.
Υπόδειγμα ταπεινότητας και πνευματικής συνεισφοράς, ο Άγιος Αχίλλιος μας εμπνέει, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, να μείνουμε πιστοί στις βασικές αρχές και τις αξίες της ανεκτίμητης Εθνικής μας Κληρονομιάς.
Κύριε Δήμαρχε,
Και πάλι σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή. Να είσθε βέβαιος ότι φεύγω από την Λάρισα παίρνοντας μαζί μου πολύτιμα πνευματικά και ηθικά εφόδια, τα οποία θα με καθοδηγούν κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Κυρίως τώρα, που –πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο Λαό μας, με τεράστιες θυσίες- η Ελλάδα εμπεδώνει, ιδίως με την καθοριστική συνεισφορά όλων των Πολιτικών Δυνάμεων οι οποίες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οριστικώς την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αλλά και είναι αποφασισμένη, με τις προευρωπαϊκές Πολιτικές Δυνάμεις της ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση, να συμβάλλει με τους λοιπούς Εταίρους μας ώστε η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, κατά τον προορισμό της και της ιδρυτικές αρχές και αξίες της, να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με δείκτες πορείας τον Ανθρωπισμό, την Ειρήνη, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την αειφόρο Ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση