GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύριε Κοτζιά, θα μας πείτε για τη Συρία και το "Πράττω";

Της Μαργαρίτας Ισιδώρου. Ενώ μαίνεται η Συριακή κρίση και οι πρόσφυγες-μετανάστες αποφασίστηκε να...

Της Μαργαρίτας Ισιδώρου.

Ενώ μαίνεται η Συριακή κρίση και οι πρόσφυγες-μετανάστες αποφασίστηκε να...
"παρκάρουν" στην πατρίδα μας, ελάχιστοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.
Η διακοπή διπλωματικών σχέσεων μιας χώρας με κάποια άλλη, επιτελείται βασικά όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ δύο χωρών.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (Δεκέμβριος 2012), ποτέ δεν ανακοινώθηκε στη βουλή των Ελλήνων, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις την συνεχίζουν ως σήμερα.
Αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε και με την πιο "σκληρή" απόφαση που λαμβάνει μια χώρα, απέναντι στη διπλωματική αποστολή μιας χώρας: ΑΠΕΛΑΣΗ ως ανεπιθύμητων των διπλωματών.
Έτσι, η Ελλάδα απέλασε την πρέσβειρα της Συρίας από την Ελλάδα, συμμετέχει στον συνασπισμό "Φίλων της Συρίας", για την πτώση της νόμιμης και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον λαό της Συρίας, ώστε να επιβληθεί μια "δημοκρατική" κυβέρνηση από τους "εξεγερμένους" της "αραβικής άνοιξης".
Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός για τις διεθνείς σχέσεις της πατρίδας μας, δεν βρήκε ποτέ ως σήμερα καμία δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και σχολιαστές στις τηλεοπτικές συζητήσεις, αναφορικά με το προσφυγικό και την Συριακή κρίση.
Επίσης, ένα τέτοιο γεγονός δεν έχει καταγγελθεί, ή επεξηγηθεί, από τα πολιτικά κόμματα, που "αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος", ως είθισται να λένε και να επαίρονται οι πολιτικοί μας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΤο μοναδικό μέσο ενημέρωσης, στο οποίο έχει καταγραφεί η "απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας από την Ελλάδα" είναι η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, σελίδα 23: Απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας από την Ελλάδα
Το μοναδικό πολιτικό κόμμα που καταδίκασε αυτή τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη φίλη χώρα της Συρίας, είναι το ΚΚΕ.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας στην Ελλάδα:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για κίνηση ευθυγραμμισμένη τόσο με τη στάση της ΕΕ όσο και με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή. Η παραπάνω επικίνδυνη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στα πλαίσια της αναγνώρισης των φιλοϊμπεριαλιστικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων (όπως η Αλ Κάιντα και άλλοι "εισαγόμενοι") ως "νόμιμο εκπρόσωπο" του συριακού λαού. Η συγκεκριμένη απέλαση αναδεικνύει την ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν πως στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού τόσο η "νομιμότητα" όσο το "διεθνές δίκαιο" είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μονοπωλίων».
Γιατί όλα τα παραπάνω;
Διότι μας παραξενεύει πως το υπουργείο των Εξωτερικών, υπό την ηγεσία του κ. Ν. Κοτζιά,  ενός Πανεπιστημιακού καθηγητή, πρώην στελέχους του ΥΠΕΞ, αλλά και διατελέσαντα σύμβουλο του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, αλλά και του κ. Γιώργου Παπανδρέου, παραπληροφορεί επισήμως και διαστρεβλώνει την αλήθεια.
Η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, στο τμήμα "Διμερείς Σχέσεις Ελλάδος - Συρίας", 4 Μαΐου 2016, ενημερώνει:
"Η Ελληνική Πρεσβεία στην Δαμασκό ανέστειλε την λειτουργία της, τον Ιούλιο 2012, για λόγους ασφαλείας. Η Πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα ανέστειλε την λειτουργία της τον Δεκέμβριο 2012 και, έκτοτε, η προξενική εξυπηρέτηση των Σύρων πολιτών στην Ελλάδα πραγματοποιείται από τη Συριακή Πρεσβεία στη Σόφια.".
Είναι δυνατόν ο επιστήμονας κι ακαδημαϊκός κ. Ν. Κοτζιάς να λέει ψέματα;
Ότι δήθεν "Η Πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα ανέστειλε την λειτουργία της τον Δεκέμβριο 2012";
Λέτε, ο κ. Κοτζιάς, να είναι ανημέρωτος, να έπεσε εν αγνοία του θύμα της μη κοινοποίησης από τα ΜΜΕ της ΑΠΕΛΑΣΗΣ και της ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ με τη Συρία, και να μην διάβασε εκείνη την περίοδο (Δεκέμβρης 2012) τον "Ριζοσπάστη";
Δεν θα βρέθηκε, αν όχι ένα στέλεχος του ΥΠΕΞ, αλλά ένας απλός κλητήρας, να του υπενθυμίσει ότι στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου του, είναι μέχρι σήμερα αναρτημένη η σχετική Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα, της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2012 (την μεταφέρουμε παρακάτω ολόκληρη);
Στην αναρτημένη "Ενημέρωση", όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ο κ. Δελαβέρκουρας, πως μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο αποφασίστηκε "να ζητηθεί από την Πρέσβη της Συρίας στην Ελλάδα και ακόμα δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της Πρεσβείας να αποχωρήσουν από τη χώρα μας"
Κι όμως, ο κ. Κοτζιάς, μέχρι σήμερα είναι πλήρως ταυτισμένος απόλυτα με την πολιτική των δύο προκατόχων του (κ. Αβραμόπουλος και κ. Βενιζέλος) στο θέμα της Συρίας και της πτώσης του "δικτάτορα Άσαντ". Αλλά και τη συμμετοχή σ' εκείνον τον "οργανισμό" (΄Φίλοι Συρίας΄), που θέλει να εγκαθιδρύσει κυβέρνηση των "εξεγερμένων" στη Συρία.
Δεν είναι ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, που στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, με την ευκαιρία της κατάληψης της αρχαίας ιστορικής Παλμύρας -σήμαινε για τη δύση το τέλος του Άσαντ-, έσυρε πρώτος τον χορό της "νίκης", αγκαζέ με τον Τούρκο ομόλογό του και κύριο σύμμαχο των "εξεγερμένων";
Βέβαια, τότε δεν είχε μπει σ' εφαρμογή τον σχέδιο "πρόσφυγες-μετανάστες", το οποίο ενεργοποιήθηκε όταν η κυβέρνηση της Συρίας, ζήτησε τη νόμιμη συνδρομή της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών ("αντιπολιτευόμενων εξεγερμένων" για τη δύση).
Λοιπόν, τι και που ακριβώς στοχεύει ο κ. Κοτζιάς και εμφανίζει το μαύρο άσπρο;

Ευκαιρία δοθείσης, ας κοινοποιήσουμε μια απορία μας...
Ο κ. Κοτζιάς, μετά την αποχώρησή του από το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, λόγω των μνημονιακών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο με μια μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία: το "Πράττω".
Μια ΜΚΟ που εμφάνισε ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και του απέφερε την υπουργοποίηση...
Λοιπόν, ας αναρωτηθούμε:
1. Πότε συνεδρίαση η Διοίκηση της οργάνωσης "Πράττω", ή πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
2. Όλες οι "εκδηλώσεις" που ανακοινώνει ως σήμερα ο κ. Κοτζιάς ως "Πράττω", σε ποια συνεδρίαση αποφασίστηκαν;
3. Πότε συζητήθηκε, ή αποφασίστηκε, από το "Πράττω" και τα όργανά του η πρόταση υπουργοποίησης του κ. Κοτζιά, του κ. Τόσκα και του κ. Ψύλλου για το Αθηναϊκό Πρακτορείο;
4. Αν ποτέ συνεδριάσει η Διοίκηση του "Πράττω", ο κ. Κοτζιάς είναι μια μικρή μειοψηφία. Γιατί άραγε ο υποψήφιος βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Πέτρος Μηλιαράκης, Γραμματέας του "Πράττω", δεν συγκαλεί τη Διοίκηση ώστε να αποφασιστεί το τέλος του κ. Κοτζιά και της μικρής παρέας του;
5. Κύριε Πέτρο Μηλιαράκη, ως νομικός, πιστεύεται ότι είναι σύννομη η λειτουργία του "σωματείου" "Πράττω";
Αναμένοντας και εδώ είμαστε... μήπως υπάρχει κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;

*
- Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012)


Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, τί σηματοδοτεί η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αποπέμψει ουσιαστικά την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα, και αν η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στη συνάντηση των φίλων της Συρίας, χθες, και τη συνυπογραφή της υποθέτω στο κείμενο συμπερασμάτων εκεί, πλέον αναγνωρίζει ως επίσημους εκπροσώπους του συριακού λαού τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, να το πω έτσι; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις εκεί, για τους κινδύνους που δημιουργούν για τη Συρία, για το τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος για το συριακό λαό, για την πίεση που δέχονται οι γειτονικές προς τη Συρία χώρες, για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και για την ανάγκη, την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία του, να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Αυτές τις θέσεις τις έχουμε εκφράσει σε κάθε διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχουμε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όποια λύση, η όποια πολιτική διαδικασία, θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κοινοτήτων, που ζουν στη χώρα, θρησκευτικών και εθνικών. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας, της ασφάλειας της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία πριν από λίγες ημέρες έχασε τον πνευματικό της ηγέτη και αντιμετωπίζει σήμερα πολύ μεγάλες προκλήσεις. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανησυχητική και στη σύνοδο της ομάδας των Φίλων της Συρίας στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Αβραμόπουλος, τονίσαμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας. Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα, το μόνο που θα κάνουν είναι να μεγαλώσουν αυτό το χάσμα που υπάρχει σήμερα, θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης και θα αυξήσουν τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η απόφασή μας να ζητηθεί από την Πρέσβη της Συρίας στην Ελλάδα και ακόμα δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της Πρεσβείας να αποχωρήσουν από τη χώρα μας.

Έχω πει και στο παρελθόν ότι ο συριακός και ο ελληνικός λαός συνδέονται με δεσμούς φιλίας και σεβασμού. Θα είμαστε στο πλευρό του συριακού λαού σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό το καθεστώς το οποίο επιτίθεται στο λαό του, δεν μπορεί να το κάνει, δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να επιτρέψει επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η πολιτική διαδικασία για την οποία μιλάμε.

Ως προς την αντιπολίτευση στην οποία αναφερθήκατε, ήδη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 είχαν συμφωνήσει σε σχετικό κείμενο συμπερασμάτων. Χθες στη Σύνοδο αναφέραμε ότι ουσιαστικά, αυτό το σχήμα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σχήμα, το οποίο έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί στο χώρο της συριακής αντιπολίτευσης και των αντικαθεστωτικών. Αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευθύνη για τους ίδιους, την ευθύνη να διασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή, να κερδηθεί η εμπιστοσύνη όλων των κοινοτήτων που βρίσκονται στη Συρία. Για αυτό το λόγο η αντιπολίτευση θα πρέπει να εργαστεί και να το αποδείξει στην πράξη. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία, στην οποία όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα μπορέσουν να βρουν μία λύση για το καλό του δικού τους τόπου, για το μέλλον του συριακού λαού. Αλλά σίγουρα η Ελλάδα, με κάθε ευκαιρία, όπου κι αν βρίσκεται, θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για την έναρξη αυτής της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας.

Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως προς αυτό το τελευταίο, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδιωξαν τους διπλωμάτες από τις διπλωματικές αντιπροσωπίες της Συρίας, πρώτον. Δεύτερον, δε λέω γιατί το κάνατε, αλλά γιατί το ίδιο δεν έχει γίνει με την Αίγυπτο ή με τη Λιβύη, γιατί γίνεται τώρα με τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *