Την παραίτησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε η Βασιλική Κατριβάνου, λίγες ώρες αφού καταψήφισε τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για το...
Την παραίτησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε η Βασιλική Κατριβάνου, λίγες ώρες αφού καταψήφισε τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τον περίφημο «κόφτη» δαπανών και το νέο υπερταμείο αποκρατκοποιήσεων.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή της στο FB
«Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.
Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας, ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία» αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.
Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.
Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά, έναν βίοαξιοβίωτο.
Βασιλική Κατριβάνου»
Το παρασκήνιο
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές της αλλά και τις αντοχές του Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είχε ταχθεί υπέρ των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά, σε Ειδομένη και Πειραιά και είχε χαρακτηρίσει ντροπή τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Κόρινθο.
Χαρακτηριστικά για το ΝΑΤΟ η κ. Κατριβάνουν είχε κάνει έκκληση αντίστασης στην στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις που εξέφρασαν ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος αμφισβητούν στην πράξη τη Σύμβαση της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Μάλιστα παρά την έκφραση ικανοποίησης για τη συμφωνία της 7ης Μαρτίου στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, υπογράμμιζε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικές αρχές δικαίου που προκύπτουν, διαφοροποιούμενη από τη γραμμή της κυβέρνησης.
Η Βασιλική Κατριβάνου, έλεγε πως «οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου καταπατάται στην πράξη το δικαίωμα στη διεθνή προστασία όσων έχουν ανάγκη». «Παράνομη είναι η συμφωνία, όχι οι πρόσφυγες», έγραφε σε άρθρο της στην εφημερίδα Αυγή.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει διαφωνίες για τον «κόφτη» ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Κ.Ο. περίμενε τη χθεσινή εξέλιξη αφού η κυβερνητική πλειοψηφία, έστω «με βαριά καρδιά», θεωρούνταν δεδομένη.
Τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου στη Βουλή αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης, υπεύθυνος τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική και πρώτος επιλαχών βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση