GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την ανάγκη για "έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών" τονίζει ο Ντε Γκαλό

«Η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη όπλα αλλά για πραγματική στροφή χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας ...


«Η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη όπλα αλλά για πραγματική στροφή χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
«Τα νομισματικά θεμέλια υπάρχουν και είναι γερά, η ΕΚΤ επιτελεί τον ρόλο της. Αυτό που λείπει, με ιδιαίτερα αισθητό τρόπο, είναι το δεύτερο θεμέλιο, ένας μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. Για τον λόγο αυτό προτείνω τον διορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού οικονομικών», προσθέτει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Εξηγεί, δε, ότι «δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια θεολογική ανάλυση μεταξύ ειδημόνων», αλλά ότι «πρόκειται για μια συγκεκριμένη ιδέα, προς όφελος όλων», αφού «η έλλειψη συνολικής διακυβέρνησης, από το 2011, κόστισε από δυο μέχρι και πέντε μονάδες του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
«Θέλω να είμαι σαφής, και για να απαντήσω στις τοποθετήσεις των ευρωσκεπτικιστών. Δεν προτείνουμε περισσότερες Βρυξέλλες, αλλά περισσότερη ανάπτυξη και εργασία», τονίζει ο Βιλερουά Ντε Γκαλό και δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε «ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να μας πείσει να κάνουμε το φιλόδοξο αυτό βήμα»: το ότι η Ευρωζώνη έχει ένα εξωτερικό πλεόνασμα το οποίο προσεγγίζει ο 4% του ΑΕΠ της. Κάτι που «δεν αποτελεί καλή είδηση, δεδομένου του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης» και οφείλεται στο ότι «δεν υπάρχει ένας Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών, ο οποίος να επεξεργασθεί συλλογικές στρατηγικές». Ο κύριος στόχος, θα πρέπει να είναι, λοιπόν, «να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας εξηγεί στην «Λα Ρεπούμπλικα» ότι θεωρεί πως η κατάλληλη έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι «από κοινού διαχείριση της κυριαρχίας» ενώ σε σχέση, πάντα, με το σχέδιό του υπογραμμίζει:
Ο Μάριο Ντράγκι καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες υπέρ ενός ισχυρότερου οικονομικού θεσμού. Αλλά κάθε φορά που οι Γάλλοι μιλούν για ευρωπαϊκό συντονισμό, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια νέα πρόφαση για να αποφευχθούν οι αναγκαίες εθνικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης στον γαλλογερμανικό άξονα το οποίο να βασίζεται στις δυο αυτές δεσμεύσεις».
Σε σχέση, τέλος, με το πώς θα μπορούσε να επιλεγεί ο νέος αυτός Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών, ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό εξηγεί:
«Θα μπορούσαμε να εμπνευστούμε από την διαδικασία με την οποία επελέγη η Φεντερίκα Μογκερίνι, η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική: ένας υποψήφιος, δηλαδή, ο οποίος να προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υπουργός θα ήταν, έτσι, μέλος της Κομισιόν, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, που θα το συνθέτουν οι οικονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Η αρμοδιότητα του υπουργού, θα πρέπει να είναι να επεξεργασθεί, με το Γιούρογκρουπ, την ενιαία στρατηγική για την Ευρωζώνη και να επιβλέπει την εφαρμογή της, μέσω κυρώσεων ή ενθαρρύνσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *