Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο 19ο ετήσιο Ασιατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αναφερό...
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο 19ο ετήσιο Ασιατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αναφερόμενος στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του είπε η ελληνική Οικονομία βελτιώθηκε σημαντικά από κάθε άποψη.
Όπως είπε η ελληνική κρίση είχε επιπτώσεις πολύ πέραν των Ελληνικών συνόρων. "Πρέπει λοιπόν, να μάθουμε απ’ αυτήν. Γιατί μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι, μόνον αν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα σφάλματα του παρελθόντος και μόνον αν τα διορθώσουμε αποτελεσματικά... Αυτό ακριβώς προσπάθησα στα χρόνια της Πρωθυπουργίας μου στην Ελλάδα…
Της «πιο δύσκολης δουλειάς στον κόσμο ολόκληρο», όπως μου έλεγαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες κατά τις συναντήσεις μας…" σημείωσε στην ομιλία του κ. Σαμαρά στο Asian Investment Conference.
Αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησής του είπε: "Τον Ιούλιο του 2012 η ύφεση «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 7,2%! Το Δεκέμβριο του 2014 το πρόσημό της είχε ήδη γυρίσει θετικό: η Ελλάδα αναπτυσσόταν πια με ετήσιο ρυθμό 0,7%! Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης η Ελληνική Οικονομία αναπτυσσόταν με τον ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η πολυπόθητη ανάκαμψη είχε αρχίσει… Παραλάβαμε την Οικονομία μας στην «εντατική» και δύο χρόνια αργότερα την είχαμε επαναφέρει πλήρως.
Ακόμα, το Δεκέμβριο του 2014, που ήταν ο τελευταίος μήνας της διακυβέρνησής μου, όλοι οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί συμφωνούσαν σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τα απόμενα χρόνια: Όλοι προέβλεπαν ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και πάνω από 3% ετησίως στη συνέχεια. Βρισκόμασταν ήδη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης…
Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προβλέψεις δεν επαληθεύθηκαν. Η νέα Λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας ξανάφερε πίσω τη χώρα στην ύφεση…".
"Όταν αναλάβαμε, τον Ιούλιο του 2012, το έλλειμμα έφτανε το 9.5% του ΑΕΠ της Ελλάδας! Το Δεκέμβριο του 2014, όλοι οι Οργανισμοί προέβλεπαν ότι θα ήταν λιγότερο από 1,5% για τη χρονιά εκείνη. Τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας διαπραγματευόμασταν με την «Τρόϊκα», συμπληρωματικά μέτρα για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σύμφωνα και με τους στόχους του Προγράμματος. Η «απόσταση» ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησής μας τότε και τους υπολογισμούς της Τρόϊκας ήταν λιγότερο από μισό τοις εκατό του ΑΕΠ ή, σε απόλυτους αριθμούς, λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ…" συνέχισε ενώ για το χρέος επισήμανε: "Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σχέση Χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας έπρεπε να πέσει από το 180% στο 124% ως το 2020. Με τη δική μας στήριξη, η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε ήδη κόψει 105 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ελληνικό χρέος που βρισκόταν ως τότε σε Ελληνικά χέρια (ένα ποσό χωρίς προηγούμενο). Αυτό ήταν το λεγόμενο PSI…
Μερικούς μήνες αργότερα, η δική μας Κυβέρνηση πλέον, έκοψε ακόμα 20 δισεκατομμύρια μέσα από «επαναγορά» χρέους (σε τιμές πολύ κάτω από το «άρτιο»). Μετά την επιτυχία κι αυτού του εγχειρήματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ συμφώνησαν εγγράφως, ότι εφ’ όσον η Ελλάδα έπιανε πρωτογενή πλεονάσματα θα της δινόταν σημαντική περαιτέρω «ανακούφιση χρέους».
Πρωτογενή πλεονάσματα επιτεύχθηκαν, πράγματι, από την κυβέρνησή μας και τα δύο επόμενα χρόνια. Όμως, η «ανακούφιση χρέους» δεν ήλθε ποτέ…".
Τέλος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε: "Τον Ιούλιο του 2012, η Ελλάδα βρισκόταν γύρω στην 100η θέση της διεθνούς κατάταξης στους δείκτες ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δύο χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2014, η Ελλάδα είχε ήδη βελτιωθεί θεαματικά: Από την 100η θέση, είχε βρεθεί κοντά στην 50η".
Στους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας, όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά. Όμως, τον Ιανουάριο του 2015, έγιναν στην Ελλάδα πρόωρες εκλογές, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και θέλησε να εξηγήσε τους λόγους της ήττας της ΝΔ: "Τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 τις χάσαμε. Αν και οι πολιτικές μας είχαν αρχίσει ήδη να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα από κάθε άποψη, το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την μακροχρόνια ύφεση, δεν είχε προλάβει να αισθανθεί τη διαφορά ή να εκτιμήσει το γεγονός ότι η χώρα είχε πια αλλάξει κατεύθυνση.
Η Λαϊκίστική Αντιπολίτευση υποσχόταν μια γενική «στροφή προς τα πίσω». Να αντιστρέψει τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να επιστρέψει πίσω στις ξέφρενες δημόσιες σπατάλες. Να ξανακτίσει το «πελατειακό κράτος» που εμείς σταδιακά κατεδαφίζαμε. Να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη εφαρμόσει. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση. Να διώξει τους ξένους επενδυτές. Να ματαιώσει τη στρατηγική στροφή μας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις".
"Στους δεκαπέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τα αποτελέσματα που έφερε η Λαϊκιστική συγκυβέρνηση είναι πλέον ολοφάνερα: Η οικονομία μας «γύρισε», από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση. Ο Προϋπολογισμός «γύρισε», από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα. Το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…
Μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε… Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, που ήδη προχωρούσαν, ματαιώθηκαν!
Εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι - capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και παραμένουν ακόμα. Οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που είχαν πλήρως ανακεφαλαιωθεί τον Νοέμβριο του 2014, χρειάστηκε να ανακεφαλαιωθούν ξανά τον Οκτώβριο του 2015, αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος της χώρας και ξαναφέρνοντας την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας" τόνισε ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
"Επί πλέον όλων αυτών, αντιμετωπίζουμε τώρα πια και μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση. Επειδή η νέα κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα, έδωσε 6 μήνες άδεια παραμονής χωρίς όρους σε κάθε «παράτυπο επισκέπτη», κι έτσι κυριολεκτικά «προσκάλεσε» εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες, να μπουν στην Ελλάδα «transit», καθοδόν προ άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως τότε οι βόρειοι γείτονες μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα με την Ελλάδα…
Αυτή η ανεύθυνη πολιτική προκάλεσε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Κι έθεσε σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την πολιτική σταθερότητα μέσα σε διάφορα κράτη-μέλη" πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, μπορούμε να βγάλουμε 5 συμπεράσματα απ’ όλη αυτή την ιστορία. "Πρώτον, το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Είμαστε ίσως η πιο ακραία περίπτωση ενός ευρύτερου περιφερειακού προβλήματος: Είναι η Ευρώπη συνολικά που χάνει έδαφος ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.. Πρέπει να κινηθούμε επειγόντως με τολμηρές μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών. ανταγωνιστικότητα και Μεταρρυθμίσεις απ’ άκρου σε άκρο της Ευρώπης", σημείωσε. Δεύτερον, συνέχισε, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Ολοκλήρωση, καλύτερη Ολοκλήρωση και ταχύτερη Ολοκλήρωση.
Τρίτον, όπως τόνισε, "πέρα από τα εσωτερικά Ευρωπαϊκά μας προβλήματα, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα και στο διεθνές περιβάλλον".
Τέταρτον, "όπως η παγκόσμια σταθερότητα είναι εξ ίσου σημαντική με την ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο, έτσι και η εσωτερική σταθερότητα μέσα στην Ευρωζώνη είναι εξόχως σημαντική. Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει ποτέ να προωθήσει την σταθερότητα στο διεθνή χώρο, αν την ίδια στιγμή η ίδια αποσταθεροποιείται εσωτερικά. Υπάρχουν, βέβαια πολλοί στην Ευρώπη, και στα Δεξιά και στα Αριστερά του πολιτικού φάσματος, που μπερδεύουν την αρετή της σταθερότητας με την καθίζηση της στασιμότητας. Οι Αριστεροί ρέπουν σε αποσταθεροποιητικές πολιτικές χάριν της «εξέλιξης». Δηλαδή θυσιάζουν την τόσο απαραίτητα σταθερότητα στο βωμό της υποτιθέμενης «αλλαγής». Οι Συντηρητικοί από την άλλη πλευρά, συχνά κάνουν το αντίθετο: Θυσιάζουν την τόσο απαραίτητη αλλαγή, στο «βωμό» της υποτιθέμενης «σταθερότητας». Και καταλήγουν στη στασιμότητα. Οι Λαϊκιστές αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό και των δύο: Και αποσταθεροποιούν τα πάντα γύρω τους και βυθίζονται στη στασιμότητα".
"Σήμερα η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μίγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται «στην ίδια γραμμή»: Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την Οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα…" υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Πρέπει να πολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό. Πρέπει να πολεμήσουμε τον Λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία".
"Είμαι πολύ σκεπτικιστής για τις άμεσες βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα. Δηλαδή για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Αλλά πρέπει να σας πω ότι την ίδια στιγμή, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις μακροχρόνιες προοπτικές της χώρας μου. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης, αναξιοποίητες επενδυτικές ευκαιρίες, από τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανενεργά" συνέχισε ο κ. Σαμαράς και ανέλυσε τις δυνατότητες της χώρας.
Καταλήγοντας εξέφρασε την πίστη του στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε, Παρά τις δυσκολίες που περνάμε, πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα! Πιστεύω βαθιά στα ταλέντα, τις αρετές και τις αντοχές του Έλληνα…
Όπως επίσης πιστεύω και στην Ευρώπη…".
ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ »ΒΟΤΑΝΑ» ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή==================================================
18-5-2013
Τελικά η άγρια λιτότητα ήταν αναγκαία!
==================================
Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Πρωθυπουργός προσπέρασε απο χθες την πολιτική των «Ζαππείων» και υιοθέτησε την πολιτική της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην πρώτη συνέντευξή του στην Κίνα
============================
ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε αν έχει κάποιο σχέδιο για την τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης και στην περίπτωση αυτή, πως θα αποφύγει τη σύγκρουση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανάπτυξης και των μακροπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Στην ερώτηση αυτή ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής:
===========================================
«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Κοιτάξτε, τα μέτρα λιτότητας και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ήταν απαραίτητα, επειδή το χρέος μας είχε διογκωθεί σε απίστευτα επίπεδα. Αν δεν θέλεις να εξαρτάσαι από τους ξένους πιστωτές και, αν θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να σταθείς στα πόδια σου, το μέσο είναι οι δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να απαλλαχθείς από το τεράστιο πρόβλημα του χρέους.
Το ελληνικό πρόβλημα του χρέους μας ήταν τόσο μεγάλο που είχε δημιουργήσει δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Σαμαράς με την απάντησή του επι της ουσίας σημειώνει ότι:
==============================================
Α. Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και όχι στο ΔΝΤ, δεν ήταν αποτέλεσμα κακών επιλογών του
==============================================================================
Γιώργου Παπανδρέου και του «φουσκώματος του ελλείμματος, όπως υποστήριζε μέχρι τον Ιούνιο του 2012,
================================================================
αλλά του διογκωμένου χρέους, το οποίο, μάλιστα, «είχε διογκωθεί σε απίστευτα επίπεδα».
==========================================================
Ν Βράχος
ΣΑΣ ΈΧΟΥΝ ΈΞΩ ΑΚΌΜΑ ΕΣΈΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΈΛΟ!!!!!!ΠΑΛΙΟ ΚΛΕΦΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να γίνει κατανοητή η μορφή του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και η διαχρονική καταλήστευση των μετρητών και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, προερχόμενα από την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων ακόμη και στην περίπτωση των εργοδοτικών εισφορών που ουσιαστικά αφαιρούνται από την αμοιβή της εργασίας, θα θέσουμε τρία ερωτήματα:-Αν τα ασφάλιστρα ήταν δημόσια έσοδα δεν θα έπρεπε να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, υπαγόμενα στους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού?
Η εφαρμογή του PSI (Private Sector Involvement) δεν πραγματοποιήθηκε στα αποθεματικά ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως και οι λέξεις σαφέστατα δηλώνουν?
Εάν τα χρήματα των ασφαλισμένων ήταν δημόσια, δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν αφού δεν επρόκειτο για OSI (Official Sector Involvement)?
Από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκύπτει με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι το χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δημόσιο αλλά ιδιωτικό και συνεπώς, από το 1950 και εντεύθεν, το ελληνικό κράτος καταληστεύει τα ασφαλιστικά ταμεία υπεξαιρώντας τα χρήματα των ασφαλισμένων, με διάφορους νομιμοφανείς τρόπους περιβαλλόμενους από τον μανδύα μιας κατ’ επίφαση ψευδούς νομιμότητας....
Η αρχή της μεγάλης κρατικής ληστείας ανάγεται στο ‘σωτήριο’ έτος 1950, όταν η τότε κυβέρνηση θέσπισε τον Α.Ν 1611/50 που υποχρέωνε τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο 0-4%...... Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως χαμηλότοκα δάνεια σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανους.... Από το 1951 έως και το 1975 με πληθωρισμό που κυμαινόταν μεταξύ 17,5 % και 26,5 %, η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων προσέγγισε τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της τρομακτικής διαφοράς των ουσιαστικά αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τον δείκτη τιμών καταναλωτή...
Από το 1985 και μετά επιτράπηκε για πρώτη φορά στα ασφαλιστικά ταμεία, να καταθέτουν τα αποθεματικά τους με τα τρέχοντα επιτόκια στις εμπορικές τράπεζες, αλλά και πάλι με μεγάλες απώλειες.... Με τον Ν. 2076/1992 η κυβέρνηση παρείχε τη δυνατότητα στα ταμεία να ‘επενδύουν’ το 20 % των αποθεματικών τους, ενώ με τον Ν. 2676/1999 το ποσοστό ‘επένδυσης’ αυξήθηκε στο 23%, ενώ επιτράπηκε η συμμετοχή των ταμείων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ‘προϊόντα’ όπως τα χρηματοοικονομικά παράγωγα, στην ουσία χρηματοοικονομικές πυραμίδες δημιουργίας εικονικού χρήματος, ενισχύοντας και στην Ελλάδα το παγκόσμιο απορρυθμισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιτείνοντας τη γιγάντωσή του....
Τα αποτελέσματα τα είδαμε με την κατάρρευση της αγοράς των sub-primes στην ΗΠΑ το 2007-8, με παγκόσμιο αντίκτυπο και την παγκόσμια οικονομική κρίση του απορρυθμισμένου παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, στα ‘απόνερα’ της οποίας ζούμε και σήμερα....
Των Λεωνίδα Αναγνώστου* και Καλλίνικου Νικολακόπουλου**
ΑπάντησηΔιαγραφήΤων Λεωνίδα Αναγνώστου* και Καλλίνικου Νικολακόπουλου**
Τη χρονική περίοδο 1999-2002 υπήρξαν απώλειες για τα αποθεματικά των ταμείων ύψους 3,5 δις ευρώ και το 2008-2009 άλλα 7 δις ευρώ, λόγω της χρηματιστηριακής ‘επένδυσης’- κερδοσκοπίας....
Ακολουθεί η αγορά των λεγόμενων δομημένων ομολόγων, όπου υπήρξε απώλεια τεράστιων ποσών λόγω της αγοράς τους σε τιμές μεγαλύτερες της ονομαστικής τους αξίας από την J.P.Morgan, όταν προηγουμένως η αμερικάνικη ‘επενδυτική’ τράπεζα τα είχε αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο σε μικρότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία....
Έτσι η J.P.Morgan σε μια νύχτα, κερδοσκοπώντας, αποκόμισε απροσδιόριστα τεράστια κέρδη και ποσά από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Επισημαίνουμε ότι τα δομημένα ομόλογα, δεν αγοράσθηκαν ως ποσοστό του 23% των αποθεματικών που προορίζονταν για χρηματιστηριακές ‘επενδύσεις, αλλά από το υπόλοιπο 77 % των αποθεματικών που προορίζονταν για επενδύσεις σε σταθερούς τίτλους....
Ο εκδότης των δομημένων ομολόγων εξασφαλίζει φθηνό χρήμα, μεταβιβάζοντας τον κίνδυνο και το κόστος της επένδυσης στον αγοραστή, που δεν είναι άλλος από τα ασφαλιστικά ταμεία, με χρήματα των ασφαλισμένων και εργαζομένων και τελικά σε βάρος του κόσμου της εργασίας....
Η επόμενη μεγάλη ληστεία πραγματοποιήθηκε με το PSI, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία κατέθεσαν και πάλι τα χρήματα των ασφαλισμένων στην ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος), που είχε ορισθεί ως θεματοφύλακας του χαρτοφυλακίου τους με τον Ν. 2468/1997....
Η ΤτΕ αγόρασε μετά από νομοθετική ρύθμιση, ‘αξιοποιώντας’ τα τρέχοντα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή Πανεπιστήμια- Νοσοκομεία– Ιατρικοί Σύλλογοι– Δικηγορικοί Σύλλογοι κλπ), ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που ακολούθως απομειώθηκαν- ‘κουρεύθηκαν’ με απώλεια 13 δις ευρώ για τα ταμεία, που αποτελούν το 70 % των αποθεματικών τους. Τέλος η τωρινή κυβέρνηση, για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, υποτασσόμενη στις επιταγές των δανειστών, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δέσμευσε και χρησιμοποίησε τα ελάχιστα εναπομείναντα ταμειακά αποθέματά τους, αντί να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό δημόσιο χρέος, προκαλώντας και νέες μειώσεις συντάξεων και παροχών..
Από τα προηγούμενα, προκύπτει σαφώς ότι διαχρονικά από το 1950 έως και σήμερα, τα χρήματα των εργαζομένων σπαταλήθηκαν για τη χρηματοδότηση με διάφορους τρόπους του πλούτου, με αναδιανομή των χρημάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων προς τους εργοδότες, τις τράπεζες και τους δανειστές και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το ασφαλιστικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται ως ‘αναδιανεμητικό’!!! ...
Είναι καταφανέστατο ότι, μετά και την μεταστροφή και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, τα συστημικά αστικά κόμματα, στα πλαίσια της προπαγάνδας για την επίτευξη της συναίνεσης ή της μη αντίδρασης των εργαζομένων – ασφαλισμένων και την απενοχοποίησή τους, δαιμονοποιούν τυχόν μεμονωμένες περιπτώσεις πρώιμων συνταξιοδοτήσεων η και υπερβολών, προκειμένου να ‘χρυσώσουν’ το ‘χάπι’ των περικοπών....
Προσπαθούν, με όπλο την ασύστολη προπαγάνδα τους, να ενοχοποιήσουν τους ασφαλισμένους, τους υγειονομικούς και γενικά τους συναλλασσόμενους με το ασφαλιστικό σύστημα. Προφανώς και σποραδικές περιπτώσεις κατασπατάλησης πόρων σε διάφορους κλάδους δεν επικροτούνται ούτε υιοθετούνται, αλλά δεν μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές οι διαχρονικές κυβερνήσεις που, με κλεπτοκρατικές μεθόδους, απορροφούσαν το εύκολο αποθεματοποιημένο χρήμα των εργαζομένων- ασφαλισμένων, νομιμοποιώντας την καταλήστευση των πόρων με κατάλληλες νομοθετήσεις.
ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας), email : analab@otenet.gr, website : www.l-analab.gr
Οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, διοίκησης μονάδων υγείας) – Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων (2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα), email : nikokal02@yahoo.gr, website :www.kallinikosnikolakopoulos.blogspot.com