GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσφυγικό: Δραματική η κατάσταση στο Ελληνικό και κίνδυνος λοιμωδών

Δραματική παραμένει η κατάσταση στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ελληνικό στον οποίο καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και ...


Δραματική παραμένει η κατάσταση στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ελληνικό στον οποίο καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει από τους Δημάρχους της περιοχής να αρχίσουν άμεσα ψεκασμούς για τα κουνούπια προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.
Ο Θ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και οι Δήμαρχοι να αναλάβουν ψεκασμούς «για να προλάβουμε λοιμώδη νοσήματα από τσιμπήματα κουνουπιών». Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι ψεκασμοί «πρέπει να γίνουν τώρα».
Η κατάσταση στο Ελληνικό όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιγράφεται ως δραματική με πολλούς να έχουν κατασκηνώσει έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου.
Όπως ανέφερε ο Γ. Κωνσταντάτος Δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού υπάρχουν μόνο 30-40 χημικές τουαλέτες για 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες με αποτέλεσμα η παραλία του Αγίου Κοσμά να έχει μετατραπεί σε μία απέραντη τουαλέτα.
Μην έχοντας πρόσβαση σε τουαλέτες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πηγαίνουν είτε στη θάλασσα είτε στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της Παραλιακής. Μάλιστα, κάποιοι έσπασαν σωλήνες για να βρουν νερό να πλυθούν με αποτέλεσμα να έχει κοπεί η κεντρική παροχή νερού στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.
Τονίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί.
«Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα», είπε.
Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δήμαρχοι της περιοχής δεν έχουν καμία ενημέρωση και επισήμανε ότι η συμφωνία που έγινε τον Δεκέμβριο έληξε στις 31 Μαρτίου και δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για εκκένωση του αεροδρομίου.
Η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχετική επιστολή της, αναφορικά με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις, αλλά και πέριξ αυτών, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι στους παραχωρηθέντες χώρους έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που έχει δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις...», αναφέρει σύμφωνα μεταξύ άλλων η επιστολή.
«Επίσης, αν και έχει παραχωρηθεί μόνο το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτιρίου αφίξεων, όπως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο, οι πρόσφυγες έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα κτίρια της εισόδου του πρώην Αεροδρομίου και έχουν στήσει σκηνές στις πυλωτές αυτών των κτιρίων. Δεδομένου δε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις (εκθεσιακό κέντρο, βοηθητικό γήπεδο μπάσκετ κλπ.) φιλοξενούν εκδηλώσεις, τις οποίες προφανώς επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων», σημειώνεται ακόμη.
Για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης σε όλους τους χώρους, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει, από τις 6 Απριλίου, σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατηνασιώτης, είπε ότι, εάν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά (σ.σ. φορέας υψηλής μεταδοτικότητας ή χαμηλής, αλλά να μην έχει εκδηλώσει την ασθένεια και να έχει νοσήσει), αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κουνούπια σε όλους, ανεξαιρέτως, τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδιο της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε.
Όπως σημείωσε, για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, από τώρα έως τις 15 Απριλίου, «γιατί πρέπει να "πετύχουμε" τα κουνούπια την ώρα που έχουν γεννήσει τα αυγά τους».
Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Πλατηνασιώτης τις χαρακτήρισε ακατάλληλες και υποστήριξε ότι, ήδη, υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής και απομόνωσης, σε κατάλληλους χώρους, των προσβληθέντων. Επίσης, είπε ότι είναι πολλά τα άτομα στους συγκεκριμένους χώρους, που έχουν προσβληθεί από ψείρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *