Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα Την πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Ουάσιγκτον Κλαμπ και που φωτογραφίζει μέτρα εκτάκτου...
Την πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Ουάσιγκτον Κλαμπ και που φωτογραφίζει μέτρα εκτάκτου ανάγκης τα οποία θα κληθεί να υιοθετήσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πιάσει του στόχους συζήτησαν αργά χθες βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
O Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αργά χθες το βράδυ την δεύτερη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ μέσα σε 24 ώρες μετά από αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Τσακαλώτος αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες ανταποκριτές είχε 20λεπτη συνάντηση με την κα. Λάγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ με σκοπό να ενημερωθεί για τις συζητήσεις που έγιναν στο Ουάσιγκτον Κλαμπ (εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ) την προηγούμενη Παρασκευή, όπου τέθηκε μια κοινή πρόταση για μέτρα εκτάκτου ανάγκης.
Η συνάντηση έγινε στην σκιά δημοσιεύματος της Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας συγκλίνουν στην πρόταση ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα πλάνο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα εμπεριέχει μέτρα που θα τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος.
Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές είπε:
“Είχαμε μια καλή συζήτηση με την κυρια Λαγκάρντ για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα, Τρίτη τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και περιμένουμε όλοι ότι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει καμιά πρόταση στο τραπέζι; Υπήρχε πρόταση της Κομισιόν;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Θα πέσουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Θα έχουμε διαδοχικές προσεγγίσεις σε μια λύση που θα πέφτουν συνεχώς προτάσεις στο τραπέζι. Θα περιμένετε κάτι λιγότερο όταν φτάνεις στο τέλος μιας σημαντικής αξιολόγησης όταν έχεις μέσα και το χρέος; Άλλες θα είναι καλύτερες, άλλες θα είναι χειρότερες.
Ερώτηση δημοσιογράφου : Φτάνουμε στο τέλος ;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Όχι»
Ερώτηση δημοσιογράφου: Είναι ευνοϊκή αυτή η πρόταση για την Ελλάδα;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: “ Όχι δεν είναι έτσι. Θα έχει πολλές προτάσεις. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες….”
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν έχω διαβάσει καν το δημοσίευμα άρα δεν μπορώ να το διαψεύσω γιατί είμαστε από συνάντηση σε συνάντηση».
Ερώτηση δημοσιογράφου: “H κυρία Λαγκάρντ γιατί σήμερα έκανε λόγο ότι δεν περιμένει άμεσα αποτελέσματα;”
Eυκλείδης Τσακαλώτος: “…….”
H WSJ για τα επιπλέον μέτρα
Νέα μέτρα λιτότητας, πέρα από αυτά που είναι ήδη προγραμματισμένα, εξετάζουν οι δανειστές, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει η Wall Street Journal.
Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.
Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal.
«Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.
Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση