GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντομπρόβσκις: "Το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο..."

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας. Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Πολύς λόγος και όχι άδικα γίνεται τελευταία για το 3ο μνημόνιο το ΔΝΤ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας.
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Πολύς λόγος και όχι άδικα γίνεται τελευταία για το 3ο μνημόνιο το ΔΝΤ και τα πρόσθετα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης. Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 5.4 δισ. μέτρα που αγγίζουν τον κάθε πολίτη. Εξειδικεύοντας βλέπουμε μια φορο επιδρομή για 1,8 δισ. ευρώ ενώ τα 12 μέτρα είναι «φωτιά» που προτείνει η Αθήνα.
Στόχος;
Να κλείσει η «τρύπα» των 1,8 δισ. ευρώ.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται αυξήσεις σε κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ειδικό φόρο κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που θα ληφθούν φθάνει τα 5,4 δισ. ευρώ και εκτός από τα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία θα περιλαμβάνει 1,8 δισ. ευρώ από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισ. ευρώ από τα μέτρα του ασφαλιστικού.

Τέλος διανυκτέρευσης , ειδικός φόρος κατανάλωσης, αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, ειδικός φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, ειδικό τέλος διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες , αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ. φόρος στα τυχερά παιχνίδια, αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ, μείωση αμυντικών δαπανών, αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι τα μέτρα φωτιά που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην απέναντι όχθη τα νερά έρχεται να ταράξει η δήλωση τού αντιπρόεδρου της Κομισιόν και υπεύθυνου για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις που καταδικάζει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας χαρακτηριστικά :
«Βγαίνατε από το μνημόνιο το '14, αλλά ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο»
Και συνεχίζει:
Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία». Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση... Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών. Η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια προσθέτουμε εμείς το μάρμαρο το πληρώνει ο Ελληνικός λαός που το 2014 ήταν.... καλύτερα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *