GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Google: 266 χρόνια από τη γέννηση της Caroline Lucretia Herschel

Τα αδέρφια  Herschel  υπήρξαν από τους προδρόμους της νεότερης αστρονομίας και αστροφυσικής. Ανακάλυψαν τον πλανήτη Ουρανό το 1781 και ...


Τα αδέρφια Herschel υπήρξαν από τους προδρόμους της νεότερης αστρονομίας και αστροφυσικής. Ανακάλυψαν τον πλανήτη Ουρανό το 1781 και αρκετούς κομήτες, ένας από τους οποίους πήρε το όνομα Χέρσελ. Η Καρολάιν Λουκρητία Χέρσελ (Caroline Lucretia Herschel) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1750 στο Αννόβερο, και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848. Ήταν Γερμανίδα αστρονόμος, αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του αδερφού της, επίσης διάσημου αστρονόμου, William Herschel. Τη σημαντική αυτή προσωπικότητα της επιστήμης της αστρονομίας τιμά σήμερα η Google στο Doodle με αφορμή τα 266 χρόνια από τη γέννησή της.

Ετήσιο επίδομα στη Herschel από το βασιλιά για την προσφορά της στην αστρονομία

Οι Herschel κατασκεύαζαν ολοένα μεγαλύτερα τηλεσκόπια και ανακάλυψαν αρκετούς κομήτες, ενώ η Herschel έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε χρήματα για επιστημονική έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙΙΙ ενέκρινε στη Herschel ετήσιο εισόδημα 50 λιρών, που με σημερινές τιμές ανέρχονται στις 6.000 λίρες). Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αμειβόταν γι' αυτό το λόγο.  Κατά την περίοδο 1786 - 1797 ανακάλυψε επτά κομήτες, για πέντε από τους οποίους έδωσε πλήρη στοιχεία.

Ο θάνατος του Herschel που άλλαξε τη διαδρομή της Caroline

Η διαδρομή της Herschel άλλαξε κατά πολύ όταν ο αδερφός της παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα και οι μεταξύ τους σχέσεις διαταράχτηκαν. Όμως αυτό βγήκε σε καλό στην Καρολάιν, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, έκανε αστρονομικές ανακαλύψεις μόνη της και απέκτησε προσωπική φήμη και υπόσταση ως αστρονόμος.
Ο αδερφός Herschel πέθανε το 1822 και εκείνη επέστρεψε στο Αννόβερο σε μεγάλο πένθος, συνεχίζοντας ωστόσο τις αστρονομικές έρευνες κι ανακαλύψεις. Το 1828 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της “Astronomical Society”, το 1835 η Herschel έγινε τιμώμενο μέλος της Royal Astronomical Society, το 1846 τιμήθηκε και από τον βασιλιά της Πρωσίας για τις ανακαλύψεις της. Έφυγε πλήρης ημερών το 1848 σε ηλικία 98 ετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *