«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα 'κουρέματος' καταθέσεων ούτε 'νέας ανακεφαλαιοποίησης'. Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικ...
Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει «ότι αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».
«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Όλες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.
Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».
Η κ. Κατσέλη ερωτηθείσα σχετικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άρση επομένως κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας όμως ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση. Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.»
Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών»
Γιώργος Παπανδρέου: Μέσα σε μια διετία τα έζησα όλα»!
ΑπάντησηΔιαγραφή========================================
Προηγουμένως η ομιλία του είχε πάρει τον χαρακτήρα «απάντησης-απολογίας» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
«Να βγάλτε από το μυαλό σας τις φιλοδοξίες, θεμιτές κατά τα άλλα και να ακούσετε έναν άνθρωπο που μέσα σε μια διετία τα έζησε όλα» ζήτησε από δελφίνους και μη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .
========================
«Έζησα πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει κρίση,
να χρεοκοπείς σε λίγα χρόνια και να μην έχεις μέσα να το αντιμετωπίσεις…
Τι θα πει απειλή από τις αγορές και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα…
Τι θα πει μοναξιά, να παλεύεις μόνο σου, με ένα πολιτικό σύστημα που κοιμόταν μέχρι πριν λίγους μήνες τον ύπνο του Δικαίου» συνέχισε σε ύφος εξομολόγησης.
«Είμαι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσα»
==================================
Συνολικά για τα πεπραγμένα του ανέφερε:
«Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω, αλλά είμαι υπερήφανος που έδωσα μια τόσο δύσκολη μάχη».
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «μόνο η απραξία σε προφυλάσσει από τα λάθη», εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να νέμεται την εξουσία με ένα πελατειακό κράτος.
«Το 2009 δεν τάξαμε παροχές.
=====================
Το σύνθημά μας ήταν ότι ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Δεν τάξαμε λεφτά όπως χυδαία διαστρεβλώνουν κάποιοι… Το πρόγραμμά ήταν να κάνουνε αλλαγές» ισχυρίσθηκε επίσης απαντώντας στη σχετική κριτική.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε «βολεμένους των προηγούμενων δεκαετιών που λύσσαξαν με αυτές τις προσπάθειές μας… Προσπάθησαν να βάλουν πλοκάμια και μέσα στο κόμμα μας».
Όπως ισχυρίσθηκε, δεν ήθελε να πάρει οριζόντια μέτρα περικοπών. «Ήθελα να αποφύγω τις μεγάλες περικοπές,
Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.
===========================
*Δεν θέλησα να πάρω μέτρα πριν γίνουν οι μεγάλες αλλαγές. Και οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα ότι φέραμε την ύφεση είναι οι ίδιοι που λέγανε τότε γιατί δεν παίρνατε μέτρα» σημείωσε.
* Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι η στάση της Ε.Ε. που δεν πίστευε ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει το πολιτικό σύστημα τη συμπεριφορά του τον εξανάγκασαν τελικά να πάρει τα μέτρα. «Πήγαμε καλά στα μεγάλα και δεν πήγαμε στα μικρά» ανέφερε.
*Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε επίσης στη διαμάχη του με εκδότες και ΜΜΕ, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε «εκβιασμούς».
«Έχετε κάνει στόχο την οικογένεια μου. Αν θέλετε να με χτυπήσετε, εδώ είμαι»
========================================================
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Γ.Παπανδρέου στις επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του.
«Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία.
=====================================
Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω γίνει στόχος εγώ και η οικογένειά μου και σας απαντώ με μια φράση του Ανδρέα : Εμένα θέλετε να χτυπήσετε; Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα. Δεν ξέρω εάν αυτή τη μάχη θα την κερδίσω, αλλά θα την δώσω από κάθε μετερίζι» σημείωσε.
Ν Βράχος