Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία φτάνει κατά μέσο όρο τα 84 έτη. Οι Ιάπωνες ζουν περισσότερα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο λαό του κόσμου, οπό...
Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία φτάνει κατά μέσο όρο τα 84 έτη. Οι Ιάπωνες ζουν περισσότερα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο λαό του κόσμου, οπότε ο τρόπος ζωής τους μπορεί να αποτελέσει μάθημα ζωής για όλους εμάς.
Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της ιαπωνικής διατροφής με τη μακροζωία, αναζητώντας συσχετίσεις ως προς τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια.
Η ισορροπημένη κατανάλωση δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, ψαριού και κρέατος φάνηκε πως συμβάλλει στη σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πρότυπο τον Ιαπωνικό Οδηγό Διατροφής (γράφημα) και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των σχεδόν 80.000 συμμετεχόντων (36.624 άνδρες και 42.920 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 75) ως προς την εγγύτητα της διατροφής τους προς το πρότυπο. Η μελέτη διήρκησε συνολικά 15 έτη.
Το πρότυπο σχεδιάστηκε το 2005 από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας με στόχο την προώθηση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Αφού συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τις συνέδεσαν με τους δείκτες θνησιμότητας κατά τη 15ετία της μελέτης. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά το διατροφικό πρότυπο, ο συνολικός δείκτης θνησιμότητας κατά τη15ετία ήταν 15% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Σε δεύτερο επίπεδο, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τους θανάτους ανά αιτία, διαπιστώθηκε ότι οι χαμηλοί δείκτες καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν πιο υγιεινά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαμηλών δεικτών θνησιμότητας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση